Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

sylwia_slomc... 21:29, 20 paź 2018

Gardener27 napisał(a)

Pracowita sobota za mną

Pomimo nieprzychylnych prognoz pogody zaczęło padać dopiero od 16 wiec można było do południa nadrobić zaległości w ogrodzie.

Na pierwszy plan poszły donice, jest ich sporo więc było co robić. Wszystkie jednoroczne, przekwitnięte wrzosy i to co zaczęło straszyć wylądowało na kompostowniku. Pojemniki zostały wyszorowane i grzecznie czekają na sadzenie tulipanów.
Powstały nowe kompozycje doniczkowe z tego co miałem pod ręką czyli chryzantem, trawy i bukszpanów.

Agapanty wniosłem już do domku ogrodnika, nie ma co ryzykować z trzymaniem ich na zewnątrz.

Kompost rozrzucony po rabatach, jak zawsze go za mało ale dobre i tyle

Drewniane meble schowane, dzień za krótki by z nich korzystać. Zrobiło się trochę pusto ale zostały jeszcze meble metalowe.

Trawnik w ogrodzie głównym skoszony, to już ostatni raz w tym sezonie. Więcej liści kosiarka zebrała niż trawy.

Zdjęć oczywiście nie mam bo nie było czasu. Jak pogoda pozwoli jutro coś dla Was uchwycę.

Pozdrawiam.

Czy Ty masz dopalacz w tylnej części ciała???

Na maxa dzień wykorzystałeś
Wiesz, że jak paliłam ognicho na górze to po 17.00 nagle od domu deszcz mnie oddzielił? Padało na wysokości grabi do podwórka, a w podwórku ledwie....to było ciekawe doświadczenie Po 18.00 padało już wszędzie

Gardener27 22:06, 20 paź 2018

AgataM napisał(a)
Witaj Przemku Kawał porządnej pracy wykonałeś. Tylko pozazdrościć
Ja też powoli usuwam jednoroczne i przycinam róże. Kilka taczek wywiozłam. Dopóki będą u mnie lecieć liście z drzew, kosiarka będzie w ruchu. Obornik granulowany też mam, czeka na rozrzucenie. Może kiedyś dorównam Tobie.....

Pozdrawiam serdecznie

Dawno nie miałem takiego pracowitego a zarazem twórczego dnia w ogrodzie, padam na twarz ale jestem zadowolony.

Mam niewiele liściastych w ogrodzie, trochę krzewów i jeszcze mniej drzew więc sprzątania będzie jak na lekarstwo.

Obornik granulowany chyba najlepiej na wiosnę, tak mi się wydaje …

waldek727 napisał(a)

Po takiej harówie postaw sobie dobre piwo na stole.

Waldku miło że jesteś, Twoje zdrowie

AgataM napisał(a)

No właśnieTeż jestem tego zdania. :
Ale chyba już to zrobiłeś.....

Wendy79 napisał(a)
Brawo, brawo, ja nie miałam tyle samozaparcia, mimo że u nas nie padało i można było posiedzieć dłużej, przed 16 uciekłam do domu.

Czytałem że dzień nie poszedł na marne a i na jutro też są plany. Miłego sadzenia cebulowych

sylwia_slomczewska napisał(a)

Czy Ty masz dopalacz w tylnej części ciała???

Na maxa dzień wykorzystałeś
Wiesz, że jak paliłam ognicho na górze to po 17.00 nagle od domu deszcz mnie oddzielił? Padało na wysokości grabi do podwórka, a w podwórku ledwie....to było ciekawe doświadczenie Po 18.00 padało już wszędzie

Tego mi było trzeba, latałem po ogrodzie jak szalony, trzy razy się przebierałem bo cały byłem mokry

To był znak że trzeba kończyć prace na dzisiaj, co się odwlecze to nie ... Deszcz potrzebny, może trochę rośliny odżyją choć już prawie koniec sezonu. Ja w tym tygodniu trawnik podlewałem, dajesz wiarę ? w październiku !!!
Dorota123 22:27, 20 paź 2018

Gardener27 napisał(a)

Zasłużyłaś moja droga, zawsze będę powtarzał że jesteś zdolną ogrodniczką.

Uwielbiam meble w ogrodzie, chyba jestem ich kolekcjonerem, w każdej części ogrodu są inne ale spójne ze sobą.

To ja na chwilkę zajmie sobie tę miejscówkę i podelektuję się pięknymi widokami z Twojego ogrodu.
Cudowna aranżacja, aż się rozmarzyłam.
waldek727 22:51, 20 paź 2018

W niektórych mężczyznach też kryją się romantyczne dusze.
Johanka77 23:08, 20 paź 2018

Ile roboty dziś zrobiłeś!
Ja raptem parę badylków bylinowych ścięłam i już mi się nie chce
Może jutro będę robotniejsza....
Doranma 23:27, 20 paź 2018

Przemku, dziękuję za podpowiedź w sprawie chryzantem, może się skuszę. Co do tulipanów w donicach, to dziś przygotowałam dla nich stary kociołek do prania bielizny, w którym przerdzewiało dno. Najpierw włożyłam warstwę połamanego styropianu, by był lżejszy i miał izolację od spodu, a potem ziemię z granulowanyn obornikiem. Z sadzeniem cebul czekam jednak do listopada, tak jak radzisz. Ciekawa jestem wiosennego efektu ☺
Jutro przychodzę na obiecane zdjęcia, więc nie zapomnij ich pstryknąć

Kokesz 09:56, 21 paź 2018

Będę dzisiaj wykopywać moje rozplenice rubrum, idą na zimę do garażu znajomych, mam nadzieję, że przeżyją, bo oni nie ogrodowi.
Ale nie wiem, czy je zostawić tak jak są , czy ściąć?
A Ty jak zrobisz ze swoimi?
Gardener27 14:50, 21 paź 2018

Dorota123 napisał(a)
To ja na chwilkę zajmie sobie tę miejscówkę i podelektuję się pięknymi widokami z Twojego ogrodu.
Cudowna aranżacja, aż się rozmarzyłam.

Proszę bardzo, przyjemności W ogrodzie zostało jeszcze trochę mebli ale przy tej pogodzie jak dziś raczej w celach dekoracyjnych niż użytkowych.

Gardener27 14:54, 21 paź 2018

waldek727 napisał(a)
W niektórych mężczyznach też kryją się romantyczne dusze.

Czego to się człowiek czasem o sobie nie dowie

Gardener27 15:00, 21 paź 2018

Johanka77 napisał(a)
Ile roboty dziś zrobiłeś!
Ja raptem parę badylków bylinowych ścięłam i już mi się nie chce
Może jutro będę robotniejsza....

Wczoraj harowałem więc dziś odpoczywam, pogoda listopadowa za oknem co widać na zdjęciach.