Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 22:35, 12 paź 2015

L00zak napisał(a)
Nie mogę patrzeć na te zdjęcia, Przemku strasznie mi przykro
Nawet nie chce myśleć co u mnie…
Będę na miejscu we środę to zobaczę Wczoraj uciekłem po meczu ok 23 bo nie miałem zmieionych opon więc nie ryzykowałem nocowania...

Dzięki Michał za wsparcie Niestety z siłami natury nie wygrasz
Mam nadzieję że u Ciebie bez większych strat ... trzymam kciuki
ren133 22:36, 12 paź 2015

Gardener27 napisał(a)

Wszystkie cebule trafiły do gruntu Sadzenie zajęło mi cały tydzień ... popołudniami po pracy aż do samego wieczoru
Cebule do donic czekają w kolejce ale to dopiero w grudniu ... no chyba że zima przyjdzie dużo wcześniej

Właśnie ... mógłbyś wyjaśnić jak sadzisz cebulowe do donic?

PS Na pocieszenie powiem Ci, że u mnie podobnie .... może nie 30cm śniegu ale 10cm na pewno ...
Gardener27 22:38, 12 paź 2015

makkasia napisał(a)
Przemku cebule posadzone to dostały pierzynkę Bardzo mi przykro z powodu strat również strat piękna ...ściskam

Oj ... dostały i to jaką
Cebulowe zostały przykryte grubą warstwą kompostu w sobotę
U mnie nie da się głęboko sadzić bo rabaty przerośnięte korzeniami podobnie jak u Ciebie Ta warstwa ziemi zabezpiecza je dodatkowo przed zimą
Pozdrawiam
Gardener27 22:46, 12 paź 2015

ren133 napisał(a)

Właśnie ... mógłbyś wyjaśnić jak sadzisz cebulowe do donic?

PS Na pocieszenie powiem Ci, że u mnie podobnie .... może nie 30cm śniegu ale 10cm na pewno ...

Cebulki w donicach sadzę od paru lat Zawsze wiosną wyglądają pięknie bo wcześniej zakwitają niż te w gruncie i mają lepsze warunki
Sadzę je zazwyczaj w grudniu ale trzeba obserwować pogodę ... w tym roku bardzo jest zmienna
Cebule umieszczam w zależności od odmiany na różnych wysokościach w donicach Można też sadzić warstwami parę odmian w jednej donicy Jedne kończą kwitnienie a inne dopiero zaczynają i cały czas coś się dzieje
Cebule po posadzeniu dokładnie podlewam i wsadzam do pomieszczenia gospodarczego (nieogrzewanego ) na całą zimę Można takie donice też trzymać w garażu gdzie temp nie przekracza 5 stopni Donice można też zadołować w gruncie lub ustawić w zacisznym miejscu w ogrodzie zabezpieczając je dodatkowo jakimś izolatorem na zimę
Wiosną jak robi się cieplej i widzisz że wypuszczają kły wynosisz na zewnątrz i hartujesz Temp musi być tak gdzieś ok 5 stopni Potem to już sama radość wiosną
Rumianka 22:51, 12 paź 2015

Po tych zimowych zdjęciach na poszczególnych wątkach, miło jest u Ciebie poczytać o wiosennych cebulowych. Oczami wyobraźni już je podziwiam.
Gardener27 23:08, 12 paź 2015

Rumianka napisał(a)
Po tych zimowych zdjęciach na poszczególnych wątkach, miło jest u Ciebie poczytać o wiosennych cebulowych. Oczami wyobraźni już je podziwiam.

Trochę cebulowej wiosny w pojemnikach dla Ciebie

amelia_b 07:17, 13 paź 2015

Przemek oglądałam wczoraj twoje zdjęcia z ogrodu po opadach śniegu, współczuje ci stratmam nadzieje że nie będą aż takie wielkie pozdrawiam cieplutko
beta 08:06, 13 paź 2015

Gardener27 napisał(a)

Tak właśnie się zastanawiałem jak u Ciebie w ogrodzie Niedaleko siebie mieszkamy Widzę że też straty
Jak wychodziłem rano do pracy to myślałem że trochę poprószy i przestanie Niestety było inaczej Nie miał kto ratować ogrodu gdy ja pracowałem

Fotka z rana 5.30

Godzina 16

OMG...powiedz, że to foty z tamtego roku...

Dominika11 08:33, 13 paź 2015

cebulowa wiosna znacznie ładniejsza od zimy
mirkaka 08:36, 13 paź 2015

Pięknie wygląda ogród jesienny pod śniegiem, a szczególnie wrzosy i chryzantemy.
U mnie tylko ziąb, śniegu na szczęście nie ma.