Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zakochana w ogrodach

Zakochana w ogrodach

malgorzata_s... 14:01, 16 mar 2014

No pracy odwaliłaś moc Ale te widoki wow Cudnie
wietrzyk 14:04, 16 mar 2014

Zauważyłam jeszcze pytanko o kompostownik
Nie mam na razie wielkiego doświadczenia w kompostowaniu, bo nie miałam wiele do kompostowania. Troszkę odpadów z warzywnika, ogrodu, resztki z donic, z kuchni. Trawą skoszoną ściólkowałam rabaty. Mam kompostownik z desek - dwie komory. Wymiary każdej to 1x1m, wysokość 1,2m. Na razie w jednej komorze leżą właśnie owe odpady. Zbieram je od ok 1,5 roku. Jesienią było tak ze 3/4 komory wypełnionej, a teraz jest niecała połowa. Nic nie przerzucałam. Sama jestem ciekawa jak wygląda ta pryzma od spodu. W drugiej komorze gromadzę na razie kępki darni, którą wyciachuję zmniejszając trawnik. Mam jeszcze kosz 1x1x1m gdzie zbieram liście. Ładnie się przekompostowały od jesieni. Planuję zakup termokompostownika ok 700 litrów, mając nadzieję, że w nim kompostowanie będzie szybsze.
Jak przestanie padać pójdę zrobić fotkę i zamieszcze u siebie
iwonaal 14:40, 16 mar 2014

Asiu, problem mam z wyjęciem kompostu. Widziałam ostatnio taki, że jedną ze ścian można było zdjąć. Ja tylko dokładam i siada, dżdżownice też wpuszczone, i nie wiem?
Agania 14:45, 16 mar 2014

Cudowne masz o toczenie wokół siebie, miejsce wymarzone, wiosna ruszyła, choć pogoda nas weekendowo nie rozpieszcza, nadrobimy
iwonaal 14:50, 16 mar 2014

Gosiu, Agatko dziękuję. Dzisiaj niestety psa z kulawą nogą.... brr.
Maria667 17:17, 16 mar 2014

Iwonka!
Moje doświadczenia z kompostowaniem wcale nie są takie łatwe. Po piewsze kompost trzeba przesiać przez takie rzadkie sito. To co się nie przerobiło trzeba zostawić do dalszej przeróbki. To co przez sito przeleciało jest świetną, żyzną ziemką Generalnie praca ciężka i niezbyt zabawna. Nigdy nie robię tego sama. Na szczęście mój M jest chętny do takich prac.
Gardener27 17:41, 16 mar 2014

iwonaal napisał(a)

Wczoraj przyszły

Iwonko po obejrzeniu tych zdjęć u Ciebie postanowiłem że zakupy zrobię też na Trawka.pl Złożyłem dzisiaj zamówienie i czekam na ustalenie kosztów transportu Powiedz mi długo czekałaś na paczkę od momentu zrobienia przelewu ?
MagdalenaK8 17:53, 16 mar 2014

Iwonko ja też kompostuję, mam trzy kupki kompostu, zwykły, kwaśny i liściowy.
U mnie też z tym działa M, chyba kocha ten swój kompost bo przerzuca, przesiewa i polewa. Ściany zrobił z gęstej plastikowej siatki...
Pozdrawiam
iwonaal 08:32, 17 mar 2014

Przemku, od zaksięgowania na drugi dzień były.
iwonaal 13:09, 17 mar 2014

Czekam jeszcze na mazus.