Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

ZbigniewG 21:25, 12 kwi 2017

Ewa takie coś na gwiaździstej miałem chyba dwa lata temu po lekkim przymrozku, płatki są bardzo delikatne nawet deszcz plus chłodny wiatr może nabroić
Katkak 21:28, 12 kwi 2017

Ewunia Tobie zima załatwiła mahonię, a mi chyba dwie duuuże trzmieliny w przedogródku. Jedna to była wielka zielona kula. Niestety nie widzę by puszczała listki .
Nallar 21:34, 12 kwi 2017

ZbigniewG napisał(a)
Ewa takie coś na gwiaździstej miałem chyba dwa lata temu po lekkim przymrozku, płatki są bardzo delikatne nawet deszcz plus chłodny wiatr może nabroić

Podejrzewałam że to może deszcz ale dla pewności wolałam zapytać. Dzięki.
Nallar 21:37, 12 kwi 2017

Katkak napisał(a)
Ewunia Tobie zima załatwiła mahonię, a mi chyba dwie duuuże trzmieliny w przedogródku. Jedna to była wielka zielona kula. Niestety nie widzę by puszczała listki .

No co Ty? wstawiałaś zdjęcia? idę zobaczyć.
barbara_kraj... 22:22, 12 kwi 2017

Szkoda roślin, mahonia powinna odbić z uśpionych pąków. Z odrostów lilaka może coś wybiorę, to ponowimy próbę.
Nallar 13:26, 13 kwi 2017

barbara_krajewska napisał(a)
Szkoda roślin, mahonia powinna odbić z uśpionych pąków. Z odrostów lilaka może coś wybiorę, to ponowimy próbę.

Ręce opadają.
Dobrze że są roślinki które zimy się nie boją.

Ivvvona 21:43, 13 kwi 2017

Czytam o Twoich stratach zimowych. Szkoda roślinek, zwłaszcza tej mahonii. U mnie też są straty, całą lawendę pewnie muszę wymienić, żadnych oznak życia.
Nallar 22:58, 13 kwi 2017

Ivvvona napisał(a)
Czytam o Twoich stratach zimowych. Szkoda roślinek, zwłaszcza tej mahonii. U mnie też są straty, całą lawendę pewnie muszę wymienić, żadnych oznak życia.

Aj...szkoda, próbowałaś ja troszeczkę podciąć? to może pobudzić ja do wzrostu, chyba że całkowicie przemarzła.
Nie chcę Cię straszyć ale lawenda przemarzła w wielu ogrodach.
Paskudna zima narozrabiała.
Agania 15:33, 15 kwi 2017

Ewa moje rady
Prosiłaś o moje sugestie co do rabaty z różami i trawami

Sadz piętrowo, róże w odległościach bezpiecznych, żeby się nie pkaleczyć,
polecam jałowca na pniu Wiltoni, bukszpany, turzyce, seslerię, miłka darniowego, berberysa kolumnowego i cebulowe, bo zawsze, dla nich znajdzie siē miejsce np. dla czosnków głòwkowatych
Na wąskich paseczkach wilgotnych to tak jak pisze pszczółka bergenie siē sprawdzą i jednoroczne begonie w słońcu, spróbuj posadzić kwiaty, które siē łatwo wysiewjä, dzwonki, orliki, wilczomnlecze...skalniakowe z tulipanami botanicznymi i jeszcze hosty nie chciałabym ich pominąć, tylko proponuję
Ja zaczēłam stawiać donice ceramiczne mam miejsca trudne, tak jak u Ciebie...to polecam

Przyroda i jej aury potrafią namieszać w ogrodzie, ale wiesz mi rośliny sobie radzą
Nallar 13:58, 18 kwi 2017

Agta, bardzo dziękuję.
W głowie mam zamęt, jedno co wiem to to, że na rabacie "zamieszka" kilka zimozielonych co by zimą pusto nie było.
Muszę pomierzyć tą rabatę i narysować rzut z góry, łatwiej mi będzie rozplanować nasadzenia.
Buziaki wielkie.