Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy ogrod cz II

Kondziowy ogrod cz II

Kondzio 14:30, 19 sie 2016

mira napisał(a)
Bażanty sa już młode więc towar mi fruwa, a dziś obok ogrodzenia wielka sarna się przechadzała i strasznie się wystraszyłam.

Pasternak wieloletni? muszę poczytać, jak czytam o tych zakupach w necie to krew się burzy, a już czas pomysleć gdzie cebule kupić aż się odechciewa.

Sadzicie jakieś cebulowe czy w tym roku pas, pokażcie już astry te co kwitną

pozdrawiam

Z ta wieloletnością trochę się zapędziłem. Jest rośliną dwuletnią i bardzo łatwo się wysiewa, dzięki czemu jest przez wiele lat w ogrodzie, oczywiście jeśli mu na to pozwolimy. Widzieliśmy pasternak w różnym miejscach w ogrodzie u Kasi Bellingham.

Astry pokażemy jak większość zakwitnie, na razie kwitną astry gawędki, astry Frikarta, astry radula i aster macrophylus 'Twilight', zaczyna aster laevis 'Arcturus'.

Z cebulowych chcę zamówić szachownice perskie dla towarzystwa bodziszków żałobnych, czosnki bułgarskie w sporej liczbie i krokusy dla pszczół
Kondzio 14:34, 19 sie 2016

margaretka3 napisał(a)
O, ja też się zdziwiłam wieloletniością pasternaka, bo mam go drugi rok i w tym kwitł, a co z nim będzie w przyszłym? Wiesz coś? Będzie się nadawał do konsumpcji?

No i nie mów, że nie mówię..... Zatem dużymi literami: MACIE PIĘKNIE!

Dzięki za dziś Moja główka pracuje już nad sugestiami

Wczoraj piękny ogród widzieliśmy, ciekawe czy zgadniesz jaki? Pasternak dwuletni...
Kondzio 14:36, 19 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Jak spożywacie pasternak?

Zapiekamy z oliwą i przyprawami w piekarniku i podajemy saute. Robiliśmy też zupę krem z pasternaku i gruszki- była pyszna!
Pszczelarnia 14:40, 19 sie 2016

Bo ja się kiedyś pomyliłam i posiałam rządki pasternaku zamiast pietruszki i nikt nie chciał tego jeść. Ojciec nawet mówił na niego, że to pietruszka pastewna.
Kondzio 14:40, 19 sie 2016

eee_taam napisał(a)
w odniesieniu do "milionów innych" - wychodzi na to że ogród w internetach,tv czy gazetach jest niczym celebryta ....niby go widzisz a nie możesz dotknąć, niby go znasz a on nie wie o twoim istnieniu.

dużo szczęścia maja ci co mogli i będą mogli ten ogród oglądać w realu, po trawie pochodzić , zapachami się podelektować itp.

i tu należy się podziękowanie dla chłopaków że są tak mili że chętnie tez pokazują ogród "na żywo" zapraszając do niego gości

Ogród oczywiście zawsze najlepiej zobaczyć na żywo, optymalnie o różnych porach roku, wtedy można wyrobić sobie o nim zdanie, cieszyć się jego pięknem lub dumać nad zmianami, których ciągle mało. Ty masz zawsze drzwi otwarte, a ogólnie jak ktoś chce ogród zobaczyć, to jeśli tylko czas pozwala, umożliwiamy to, bo przecież temu służy forum-pogłębianiu pasji i wymianie doświadczeń, a nie ma nic bardziej inspirującego od spotkań ogrodników-pasjonatów
Kondzio 14:41, 19 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Bo ja się kiedyś pomyliłam i posiałam rządki pasternaku zamiast pietruszki i nikt nie chciał tego jeść. Ojciec nawet mówił na niego, że to pietruszka pastewna.

To uprzedzenia, jest pyszny i słodki, tylko trzeba go długo piec lub gotować, żeby był odpowiednio miękki
Kondzio 14:42, 19 sie 2016

agata19762 napisał(a)

Też tak myślę

Pozdrawiam Was!!! Cieplutko

My też pozdrawiamy
Pszczelarnia 14:42, 19 sie 2016

Ogród Kasi B. - mekka dla głodnych wiedzy i nienasyconych wrażeń ogrodników.
Kondzio 14:43, 19 sie 2016

agata19762 napisał(a)
Kondziu dawno nie byłam u Was
Jestem pozytywnie zaskoczona. Pięknie się
wszystko rozrosło. Dodatki cudowne !!!

Pozdrawiam

Wielkie dzięki!
Pszczelarnia 14:43, 19 sie 2016

Kondzio napisał(a)

To uprzedzenia, jest pyszny i słodki, tylko trzeba go długo piec lub gotować, żeby był odpowiednio miękki

Czyli trzeba mieć talent.