Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy ogrod cz II

Kondziowy ogrod cz II

Kondzio 17:53, 08 lut 2017

an_tre napisał(a)
Kondzio ale kusiłeś wypiekami, same pyszności

Oj już nawet nie pamiętam, poza wagą, która wciąż przypomina
Kondzio 17:53, 08 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przyszłam zapytać jak Wasze kurki. Zabezpieczyłeś je jakoś przed ptasią grypą, bo podobno w Waszych okolicach szaleje
Ja się zastanawiam czy dokarmiać nadal ptaki, żeby się od siebie w karmnikach nie zarażały. U nas na razie nic nie mówią, że choroba przyszła, ale o Twoich terenach w Onecie czytałam

Kurek nie wypuszczamy, ale odpukać mają się dobrze.
Kondzio 17:54, 08 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Sylwia, nie szaleje.
Zanotowano 32 ognisko występowania w skali Polski, to ostanie pod Warszawą. Nie szalej.

Kondziu, ptaki trzymaj w kurniku. Nie puszczaj na razie, zwłaszcza jak jest wietrznie.

Właśnie szaleje podobno 2 km od nas
Kondzio 17:55, 08 lut 2017

alinak napisał(a)
Konrad ...co ja czytam ...bez mięsa???? Czyżby dieta?- zazdroszczę determinacji.

O matko gdybym ja tak potrafiła...Też wpadłam zobaczyć co u was słychać, bo chyba telefon do mnie zgubiłeś. A o Kurach słyszałeś?
U nas pełna mobilizacja, Czosnek i takie tam duperele w obrocie na całego.
Szymon zabezpiecza jak może.Dmucha na zimne.
W końcu to od nas tylko 6-7 km ta grypa.
Pozdrawiam i odezwij się wreszcie . Może wpadniecie na posiadankę. Było by Miło.

Już umówieni, a telefon działa w obie strony
Kondzio 17:58, 08 lut 2017

AgataP napisał(a)
Kurcze przeczytałam o kurkach, nawet nie myślałam o tych plagach i chorobach.
Trzeba dbać o nie, ale z chęcią bym taką gromadkę przytuliła
Na razie w sferze działań 2017 jest u mnie wykończenie warzywnika.

Konrad czy macie doświadczenie z kalafiorem i brokułem? kurcze nie wiem czy to mocno wymagające warzywa w uprawie...

Kalafiory mieliśmy kilka razy i tak naprawdę udały się raz, chociaż główki były raczej skromne. Sylwia, koło której jest wiele upraw kalafiora, mówiła, że trzeba główki związywać, ja jeszcze nie wypróbowałem.

Brokuły też nie były okazałe i często przerastały. Chociaż ze zdziwieniem odkryliśmy, że przerośnięte brokuły i kwiaty brokuła też są smaczne, nawet bardzo.
Kondzio 18:00, 08 lut 2017

Basilikum napisał(a)
moje przepiory juz od listopada zamkinete w kurniku. Przy takiej temp tam im nawet lepiej. U nas byl ogloszony zakaz wypuszczania drobiu ale nie wiem czy juz odwolali.

U nas chyba nie odwołali, bo maty na drogach wciąż wyłożone. W sumie nie wiem czemu one mają służyć, dezynfekcji opon samochodowych?
sylwia_slomc... 18:02, 08 lut 2017

Tak sobie właśnie dzisiaj o Was myślałam co tam słychać
Kondzio 18:10, 08 lut 2017

mira napisał(a)
Zgodnie z kalendarzem biodynamicznym sianie od poniedziałku przez kolejny cały tydzień - teraz szykujemy ziemię i mnożarki - co pierwsze siejecie ?

pozdrawiam

Od soboty siejemy paprykę, bakłażany (w kilku odmianach), fenkuł, karczoch, prymule, lobelię, tytoń, tunbergię - resztę później w marcu i kwietniu.Ziemia, żwir i wielodoniczki już kupione.
Kondzio 18:11, 08 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewka w ciągu tygodnia dotarło do Proszowic i do nas też Plakaty porozklejane na tablicach w gminie, a lekarze, szczególnie pediatrzy u nas kazali matkom polikwidować karmniki i trzymać dzieci z dala od nich. Ja dokarmiam, ale chłopaków moich nie proszę o sypanie ziarna do karmnika.
Nie wiem czy ptakom niedźwiedziej przysługi czasem nie robię. Sikorki z ogrodu zniknęły mam nadzieję, że przeniosły się gdzie indziej. Wróble są.

A my słonecznika jeszcze dokupiliśmy- dziś 2 worki po 20 kg
Kondzio 18:13, 08 lut 2017

Gardenarium napisał(a)
Obiecany artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/502-dierama-niezwykle-urocza-anielska-wedka

Danusiu, artykuł bardzo ciekawy, przeczytałem w całości, choć okres od wysiania nasion do zakwitnięcia diaremy wyjątkowo mnie rozczarował, pozbawiając resztek złudzeń. Przynajmniej w Anglii oczy nacieszymy