Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Grab - Carpinus

Grab - Carpinus

bettka 08:47, 22 maj 2025

Dzień dobry, czym różni się grab Lukas od Fastigiaty? Szukam kolumnowego wąskiego, ale miłego dla oka pokroju.
Mazan 12:54, 23 maj 2025

Cinek

A nie wziąłeś pod uwagę zjawiska jakim jest allelopatia, czyli oddziaływanie roślin na siebie? Takie problemy są na porządku dziennym i potrzeba trochę wiedzieć o miejscówkach dla roślin. Np siew/sadzenie cebuli z bobowatymi i mamy dwa trzy rzędy puste, jako że wydzieliny korzeni cebulowych są antagonistą dla bobowatych, które potrzebują bakterii korzeniowych dla przyswojenia azotu. Przykładów można mnożyć bo jest ich multum.

Przepraszam, że się rozpisałem, ale jak widzisz sprawa jest poważna choć niewidoczna na początku.

Pozdrawiam, Mazan
TomekDec 13:15, 26 maj 2025

Mazan napisał(a)
Cinek

A nie wziąłeś pod uwagę zjawiska jakim jest allelopatia, czyli oddziaływanie roślin na siebie? Takie problemy są na porządku dziennym i potrzeba trochę wiedzieć o miejscówkach dla roślin. Np siew/sadzenie cebuli z bobowatymi i mamy dwa trzy rzędy puste, jako że wydzieliny korzeni cebulowych są antagonistą dla bobowatych, które potrzebują bakterii korzeniowych dla przyswojenia azotu. Przykładów można mnożyć bo jest ich multum.

Przepraszam, że się rozpisałem, ale jak widzisz sprawa jest poważna choć niewidoczna na początku.

Pozdrawiam, Mazan

W ubiegłym roku jesienią wsadziłem przed grabami po kilka cebulek czosnku ozdobnego. Ciekawe czy mogły one tak wpłynąć na kilkuletnie już drzewo?
Cinek00 06:55, 30 maj 2025

Mazan napisał(a)
Cinek

Pozdrawiam, Mazan

Zastanawiałem się nad tym, ale u sąsiada jest to samo, a on posadził graby osobno. Generalnie zauważyłem, że dopiero teraz zaczynają wypuszczać nowe liście, ale u podstawy. Góra cały czas stoi w miejscu. Nie mam pojęcia czemu.
Slawek_S 12:32, 31 maj 2025

Dzień dobry
Czy ktoś jest wstanie powiedzieć co dolega moim grabom?
Kolor liści zmienia się na biały, jest to na tegorocznych przyrostach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies