Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Dominika11 09:19, 09 mar 2017

zawitka napisał(a)
Wsadż coś nie kłującego bo przy grabieniu i wybieraniu liści ręce będą poszarpane jak nic
racja nie pmyślałam

zawitka napisał(a)
Zmiany u Ciebie a zmiany to cieszy i daje kopa ,piesio uroczy ale działka będzie biedna .Korytarze przy siatce będą??????
nawet mnie nie strasz
makadamia 09:20, 09 mar 2017

Dominika11 napisał(a)
a jakie krzewy??? derenie, berberysy ???

Przed samymi tujami duże krzewy, czyli np.: derenie, kaliny, perukowce, bzy czarne, jaśminowce, magnolie (mogą być przeplatane iglakami kolumnowymi), przed nimi niższe krzewy, typu berberysy, tawuły, krzewuszki, pęcherznice, ogniki
Pełen wybór
Dominika11 09:21, 09 mar 2017

Iwk4 napisał(a)
Jak najbardziej tak.
Szpalery hortensji też mogą być.

Cześć Domi. Piesio fajny.
mówisz hortensje - hmmm, a na takiej skarpie dadzą radę ??? nie będą się łamać ???
Rosa 09:38, 09 mar 2017

Dominika11 napisał(a)
mówisz hortensje - hmmm, a na takiej skarpie dadzą radę ??? nie będą się łamać ???

Napisz coś więcej o tej skarpie.
Ile masz tam miejsca - jak szeroki jest grzbiet skarpy tzn. odległość od ogrodzenia do tui i od tui do brzegu skarpy? Nie zapominaj, że tuje się czyści i tnie, więc musi być do nich dojście.
Czy masz tam nawadnianie?
Hortensje potrzebują sporo wody.
Jakie jest nachylenie skarpy, że żwir się osypuje? Ziemia też spłynie podczas deszczu jeśli skarpa jest zbyt pochyła. Chyba trzeba ją czymś zadarnić by korzenie utrzymały ziemię. Trawa odpada bo jak kosić? Pozostają rośliny płożące typu irga, jałowiec płożący, który można ciąć i szybko rośnie.
może tu coś fajnego znajdziesz
https://www.google.pl/search?q=ro%C5%9Bliny+p%C5%82o%C5%BC%C4%85ce+na+skarp%C4%99&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwji5bGQgsnSAhVDCSwKHWK8D6QQsAQIGw&biw=1511&bih=934
Dominika11 09:49, 09 mar 2017

a co myslicie o czymś takim za drzewami owocowymi

kolor zielony to tuje - między tujami a ogrodzeniem i tujami i brzegiem skarpy nic nie wejdzie - jedynie dojście do tujek dla ludka
czerwone kreski to np. derenie elegantisima - chyba by fajnie wygladały, bo jesienią i zimą tam jest łyso, a czerwone pędy dodałyby uroku
a pod dereniami coś zadarniającego - typu irgi, floksy, goździki, turzyce

czarna linia koniec górki

co myślicie o tym

Alicja169 09:53, 09 mar 2017

Dominika11 napisał(a)
tylko denerwuje mnie to, że obsypuje mi się żwir

Dobre byłyby takie rosliny, które umacniają skarpę. Nie pamiętam gdzie o tym była mowa na forum, ale na pewno coś takiego znajdziesz.
Tak jak jest teraz, to robi wrażenie pustki, może jakieś irgi, są częściowo zimozielone? albo płożące jałowce?
Rosa 09:54, 09 mar 2017

Najważniejsze jest ustabilizowanie skarp by się nie osuwała. Na resztę przyjdzie czas to na końcu.
Dominika11 09:55, 09 mar 2017

Alicja169 napisał(a)

Dobre byłyby takie rosliny, które umacniają skarpę. Nie pamiętam gdzie o tym była mowa na forum, ale na pewno coś takiego znajdziesz.
Tak jak jest teraz, to robi wrażenie pustki, może jakieś irgi, są częściowo zimozielone? albo płożące jałowce?
dokładnie tak jak piszesz - też uważam, że jest tam łyso i smutno. Dokładnie myslę o czymś zadarniającym
Dominika11 09:56, 09 mar 2017

Rosa napisał(a)
Najważniejsze jest ustabilizowanie skarp by się nie osuwała. Na resztę przyjdzie czas to na końcu.
jak na razie skarpa się nie osuneła, a ulewy już przezyła nie małe, więc powinna dać radę
ren133 09:58, 09 mar 2017

Alicja169 napisał(a)

też jestem za irgami