Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Dominika11 13:22, 04 kwi 2016

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)

wspaniałe prace poczynione,mi chyba jedna róża na pniu całkiem przemarzła chociaż okrywałąm wszystkie,może tą jedną niezbyt szczelnie okryłam i ją gdzieś od spodu zmroziło?

jeszcze dam jej szansemoże jeszcze ruszy
może ruszy, ja swoich wcale nie okrywałam i ruszyły
Mira104 13:34, 04 kwi 2016

Dominiko przy wylewkach ważne są dylatacje, bo np jeśli na podłogę dasz duże gresy 60x60 to mogą pękać kafle z czasem. Ja miałam firmę która robiła wylewki maszynowe Mixokretem metodą półsuchą (zacierane mechanicznie), przyznam że ładnie wyszły. Co do gładzi gipsowej na ścianach to bym się już 2 raz zastanowiła z prostego powodu - gładź bardzo przyciąga kurz i po 2 latach widać brut na ścianach. Fajnym pomysłem jest też przyklejenie listwy przyokiennej - robi się to podczas tynkowanie.
Dominika11 13:42, 04 kwi 2016

Mira104 napisał(a)
Dominiko przy wylewkach ważne są dylatacje, bo np jeśli na podłogę dasz duże gresy 60x60 to mogą pękać kafle z czasem. Ja miałam firmę która robiła wylewki maszynowe Mixokretem metodą półsuchą (zacierane mechanicznie), przyznam że ładnie wyszły. Co do gładzi gipsowej na ścianach to bym się już 2 raz zastanowiła z prostego powodu - gładź bardzo przyciąga kurz i po 2 latach widać brut na ścianach. Fajnym pomysłem jest też przyklejenie listwy przyokiennej - robi się to podczas tynkowanie.
dzieki za wskazówki
tynki robi eM i mamy cementowe - gładzi nie mamy wogóle - i to był chyba dobry wybór i to nakladane recznie

listwy przyokienne - własnie sie troche sfrajeżyliśmy, ale i tak na dole będzie zmieniał, odkuje trochę i je załozy, góra będzie już bez trudno - jak będziemy budować drugi to będziemy mądrzejsi
wylewki nie wiem jakie będą i jak beda robione, przynajmniej na razie - dopytam eM - a kafle będą tylko na podłogach w łazienkach, nigdzie więcej nie przewiduję
iwka 13:49, 04 kwi 2016

a co to za listwy przyokienne?
Dominika11 13:50, 04 kwi 2016

iwka napisał(a)
a co to za listwy przyokienne?
mysle, że chodzi o taki profil przyokienny, zaraz ci priva wyslę
Mira104 13:53, 04 kwi 2016

Listwy PVC dylatacyjne przyokienne. ( wpiszcie w google)
Walory użytkowe:
- eliminuje pęknięcia tynku na styku ościeżnicy okiennej z tynkiem
- uszczelnia połączenie ościeżnicy okiennej z tynkiem
- estetycznie, równo wykańcza połączenie ościeżnicy okiennej z tynkiem
Dominiko jak jesteś na jakimś etapie prac, to pytaj tutaj dużo ludzi wybudowało się i wie jakie błędy popełnili i co by zmienili. Masz możliwość uczyć się na cudzych błędach
Dominika11 13:56, 04 kwi 2016

tak, tylko mam obiekcje - czy tak mozna, bo to przecie sprawy powinny być ogordowiskowe, a nie budowlane - nie wiem, nie chcę, żeby potem ktoś na mnie fukał

Iwce wysłałam priva - tak jak mówisz, tzn napisałaś

ewusia81 14:01, 04 kwi 2016

Dominiko, a pieska macie?? Ja mam 2 szt i parterowy domek, dlatego tez mam płytki drewonopodobne po całości. Tylko w pokojach panele. Sąsiadka ma również psiurki i do tego kafle podłogowe ecru- srogo przeklina ten wybór
Mira104 14:02, 04 kwi 2016

Hmmm przecież ogród to też otoczenie, czyli budynki, ścieżki, meble, nawodnienie, etc
Przecież nie będziesz 1000 stron mówić o budowie domu, ale warto znać np jak prawidłowo dobrać wysokość mebli kuchennych, bo to samo dot. wysokości blatów do prac ogrodniczych. Jeśli nie zadbamy o kręgosłup, to nici będą z pięknego ogrodu.
ewusia81 14:02, 04 kwi 2016

Dominika11 napisał(a)
tak, tylko mam obiekcje - czy tak mozna, bo to przecie sprawy powinny być ogordowiskowe, a nie budowlane - nie wiem, nie chcę, żeby potem ktoś na mnie fukał

Iwce wysłałam priva - tak jak mówisz, tzn napisałaś

Ja z tego wiecznego zamiatania mogłabym piaskownice zrobić na ogrodzie hihi