Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nadzieja na piękny ogród

Nadzieja na piękny ogród

Agatan24 09:36, 24 kwi 2015

Karol99 napisał(a)
Mi też się bardzo podoba.

Dzięki
inag 11:38, 26 kwi 2015

W pierwszej wolnej chwili poszłam zrobić dla Ciebie zdjęcia żebyś zobaczyła jak będziesz musiała kombinować jak nie odsuniesz hortensji od tujek. Zmierzyłam dokładnie i u mnie jest niecałe 60 cm. To zdecydowanie za mało. Usuwam wszystkie pędu rosnące w stronę szmaragdów, co widać na fotkach. Wolną rękę mają tylko te skierowane w stronę ogrodu. Jak zobaczysz to usunę zdjęcia:

Agatan24 11:50, 26 kwi 2015

Dzięki nie usuwaj zdjęć będę miala podgląd jak by co.
Jutro mam zamiar je trochę odsunąć od tuj. Mam nadzieje że im nie zaszkodze. Myślę że te posadzone w tym roku to jakoś zniosna gorzej z tymi z zeszłego roku bo one to juz takie porzadne krzaki i korzenie pewnie tez maja wielkie.
Widzę że krótko je ścianasz nad ziemią czyli nie dopuszczasz zeby urosly wysokie.
inag 12:10, 26 kwi 2015

Krótko to fakt. Jakoś wolę takie mniejsze krzaczki. Podobno jak są ścinane krócej to mają mniej kwiatów ale dużo większych a jak zostawia się wyższe krzaczki to kwiatostanów jest więcej ale są dużo mniejsze.
Myślę, że nic im nie będzie tylko podlej bardzo mocno i wykop z dużą karpą ziemi. Ja w tym roku też przesadzałam trzy sztuki dwuletnie, które rosły na boku do rzędu polar bearów. Nie było tak źle. Korzenie się rozrosły ale nie było tragedii. Dasz radę!
Agatan24 12:30, 26 kwi 2015

Mam nadzieje bylam właśnie dokładnie zmierzyć odległości i przesune je tak zeby byly ok 1m od tuj, myślę ze będzie ok. Żeby przesunąć dalej musialabym poszerzyc jeszcze rabate.
Czeka mnie poszerzanie rabaty tam gdzie sa wsadzone tegoroczne hortki, bo tam nie mam gdzie ich odsunąć.

Zaczynaja kwitnac tulipany mam juz zdjecia ale muszę je dopiero zgrać, wieczorkiem napewno będą
Agatan24 12:35, 26 kwi 2015

Zaczyna sie morze żółci na mojej trawie
Po prostu mam plage mleczu, nie moge na to patrzec
Z chęcią bym to wszystko zaorala. Wrrrrr
lindsay80 12:47, 26 kwi 2015

wpadłam i trafiłam na interesujący mnie temat.
Inag, napisz w jakiej odległości od tuj i serbów sadziłabyś hortensje - 1m? Iw jakiej odległości jedna od drugiej powinny być z Twoich obserwacji?
Piszesz, że masz Polar Bear a właśnie tą odmianę i Limelight chcę kupić, mogłabyś je scharakteryzować czym się różnią od siebie te dwie odmiany, mo chyba, że Ty masz tylko tą pierwszą?

Agatan24 u mnie w trawniku też pełno chwastów, jakieś kwitnące na różowo i ptasznik pospolity, te różowe wyrywam ręcznie, ale z ptasznikiem to wymiękam jego jest za dużo, żeby to ogarnąć, a trawnik posiany w październiku i oprysku nie chciałabym stosować.
inag 13:27, 26 kwi 2015

No ja zbytnim znawcą nie jestem. Tak jak pisałam, u mnie rosną zdecydowanie za blisko ale ze względu na kostkę nie mam możliwości ich odsunięcia i uciekam się do sposobów o których pisałam. Dwa lata już się sprawdzają i jest dobrze. Tuje się nie ogałacają. Są zielone, ale jak możecie to posadźcie je od razu w dobrej odległości. Szkoda się głowić później co zrobić i wycinać tylnie gałązki.. Ja gdybym sadziła teraz to na Waszym miejscu byłaby to odległośc około 1,10 metra od tujek. One potrafią bardzo pójśc na szerokość. U mnie bez cięcia byłyby strasznymi grubasami a rosną na piasku! Przy serbach chyba jeszcze więcej bo one szerokości nabierają bardziej od szmaragdów. Ale tak jak pisałam Agacie, popytajcie bardziej doświadczonych. Najlepiej to chyba Danusia doradzi bo ona to specjalista w tych tematach...
Co do odmian hortensji to mam i Polar Bear (6szt) i Limelight (3szt). Która ładniejsza??? - To chyba kwestia gustu ale dla mnie zdecydowanie Polar. Kwiaty ma piękne, ogromne, śnieżnobiałe. Limelight ma takie delikatnie zielonkawe i to mnie wkurza. Te pierwsze zdecydowanie bardziej się odbijają od ciemnej zieleni żywotników. Jak się przyjrzysz z bliska to kwiaty są delikatnie karbowane, ale to tylko z bardzo bliska widać. Mam jeszcze Vanilla Fraise i też bardzo je lubię.

Ja dwa lata temu też zaczęłam walczyć z mniszkiem w trawie a głównie z koniczyną, która opanowała mi cały trawnik!!! Po skoszeniu trawy po dwóch dniach już kwitła. Nie możnabyło tego wytępić. Kiedyś mój m wyczytał w internecie o środku "Fernando" na chwasty w trawniku. Powiem Wam jedno: REWELACJA! Trawa nie tknięta a po trzech dniach widać już jak zanikają chwasty
Uff... Ale się rozpisałam Sorry Agata za te wywody
Agatan24 13:29, 26 kwi 2015

lindsay80 napisał(a)
wpadłam i trafiłam na interesujący mnie temat.
Inag, napisz w jakiej odległości od tuj i serbów sadziłabyś hortensje - 1m? Iw jakiej odległości jedna od drugiej powinny być z Twoich obserwacji?
Piszesz, że masz Polar Bear a właśnie tą odmianę i Limelight chcę kupić, mogłabyś je scharakteryzować czym się różnią od siebie te dwie odmiany, mo chyba, że Ty masz tylko tą pierwszą?

Agatan24 u mnie w trawniku też pełno chwastów, jakieś kwitnące na różowo i ptasznik pospolity, te różowe wyrywam ręcznie, ale z ptasznikiem to wymiękam jego jest za dużo, żeby to ogarnąć, a trawnik posiany w październiku i oprysku nie chciałabym stosować.

W watku o hortensjach Anabell napisała mi ze odległości miedzy hortkami w szpalerze to min 1m a od zywoplotu ponad 1m.

Co do mojej trawy to nie mam już sił. Chcialabym zebrac wszystko i w końcu zrobic porządny trawnik.
Agatan24 13:31, 26 kwi 2015

inag napisał(a)
No ja zbytnim znawcą nie jestem. Tak jak pisałam, u mnie rosną zdecydowanie za blisko ale ze względu na kostkę nie mam możliwości ich odsunięcia i uciekam się do sposobów o których pisałam. Dwa lata już się sprawdzają i jest dobrze. Tuje się nie ogałacają. Są zielone, ale jak możecie to posadźcie je od razu w dobrej odległości. Szkoda się głowić później co zrobić i wycinać tylnie gałązki.. Ja gdybym sadziła teraz to na Waszym miejscu byłaby to odległośc około 1,10 metra od tujek. One potrafią bardzo pójśc na szerokość. U mnie bez cięcia byłyby strasznymi grubasami a rosną na piasku! Przy serbach chyba jeszcze więcej bo one szerokości nabierają bardziej od szmaragdów. Ale tak jak pisałam Agacie, popytajcie bardziej doświadczonych. Najlepiej to chyba Danusia doradzi bo ona to specjalista w tych tematach...
Co do odmian hortensji to mam i Polar Bear (6szt) i Limelight (3szt). Która ładniejsza??? - To chyba kwestia gustu ale dla mnie zdecydowanie Polar. Kwiaty ma piękne, ogromne, śnieżnobiałe. Limelight ma takie delikatnie zielonkawe i to mnie wkurza. Te pierwsze zdecydowanie bardziej się odbijają od ciemnej zieleni żywotników. Jak się przyjrzysz z bliska to kwiaty są delikatnie karbowane, ale to tylko z bardzo bliska widać. Mam jeszcze Vanilla Fraise i też bardzo je lubię.

Ja dwa lata temu też zaczęłam walczyć z mniszkiem w trawie a głównie z koniczyną, która opanowała mi cały trawnik!!! Po skoszeniu trawy po dwóch dniach już kwitła. Nie możnabyło tego wytępić. Kiedyś mój m wyczytał w internecie o środku "Fernando" na chwasty w trawniku. Powiem Wam jedno: REWELACJA! Trawa nie tknięta a po trzech dniach widać już jak zanikają chwasty
Uff... Ale się rozpisałam Sorry Agata za te wywody

Pisz ile chcesz cenne rady mile widziane