Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

monteverde 09:51, 11 paź 2014

Kasya napisał(a)

Kopczykow nie dałam bo ja je tylko przesadzilam, jeszcze bedą kwitly, a teraz jeszcze ciepło
Myślisz ze za blisko ? Hoffnung na środku i Fairy po bokach
Jest miedzy nimi 40 cm i jeszcze cebule powtykane
Może nie będzie tak złe... Cieżko by było teraz je ruszyć , najwyżej za rok

A powojnik to ten japoński który wymienialas, tylko ten drugi ja nie mogę zapamiętać nazwy

Boje sie trochę tej kawendy na obwodke, ze wymarznie na podwyższeniu
Aniu a ty co myślisz ?
Ja myślałam o malutkim liliowcu Stella ale Małgosia mówiła ze zbyt ekspansywny do róż
Mam jednego i wydaje sie taki malutki a listki zwiedzają sie jak trawki...

Kasiu za bardzo te krzaki wyeksploatujesz będą gorzej się przyjmować i nie potrzebnie wydawać energię na kwiat poobcinaj pąki i podsyp kopczyki coś za coś, jak się przesadza na zimę krzew róży to trzeba podciąć mu korzenie bo ma na pewno długie zwiększy się przez to absorpcja tzn. lepszy pobór wody przez krzew a co za tym idzie lepsze ukorzenianie, a zmuszanie krzewu teraz do kwitnienia tylko go osłabi poobcinaj same pąki a korekcyjne cięcie zrobisz wiosną na jakieś 10-20 cm nad powierzchnia gleby. Fairy rośnie tak do 60 cm a stella d'oro jest niższa myślę, że będzie dobrze, ale są jeszcze niziutkie trawki, dzisiaj zrobię zdjęcie to pokażę bo nie pamiętam jak się nazywa, latrię podsyp ziemią i nic jej nie będzie
Kasya 10:05, 11 paź 2014

Rozumiem, ja je sadzilam 2-3 miesiące temu na tej samej rabatce i tylko ja przemiescilam wiec wydawało mi sie ze bryła korzeniowa jakaś wielka bardzo nie była, chociaż powiększyła sie ze 3x w stosunku do doniczki
Ale ok, zetne te pączki
Zastanawiam sie cały czas pomiędzy trawami a stellą
monteverde 11:19, 11 paź 2014

Kasya napisał(a)
Rozumiem, ja je sadzilam 2-3 miesiące temu na tej samej rabatce i tylko ja przemiescilam wiec wydawało mi sie ze bryła korzeniowa jakaś wielka bardzo nie była, chociaż powiększyła sie ze 3x w stosunku do doniczki
Ale ok, zetne te pączki
Zastanawiam sie cały czas pomiędzy trawami a stellą

idę do ogrodu to zrobię zdjęcie trawkom wieczorkiem wsadzę zdjęcie i stellę też obfocę
monteverde 00:41, 12 paź 2014

Kasya mam dla Ciebie tą obiecaną trawkę i inne propozycje u mnie
BusyBee 10:21, 12 paź 2014

Kasya napisał(a)
Lawenda lub trawy wg mnie dobrze by wygladaly
Tylko jakie trawy są wytrzymałe ?
Przetacznik chyba za duży a mi zależy na pietrowym układzie gdzie róże najwyższe a to co na obrzezu żeby sie ładnie wykladalo na brzegi

Jeśli tak, to przetacznik nie pasuje- on ma od 30 do 40 cm- zależy od odmiany...ale raczej pionowo rośnie i się nie wykłada...czyli trawki jednak...nie mam aż takiego doświadczenia, więc konkretów nie podrzucę...u mnie w tym roku większość traw sadzona...po zimie to już będę mądrzejsza
bartek_luberda 14:34, 12 paź 2014

Wstawiłam dla ciebie zdjęcia Będę powiększać tą rabatkę Ale nigdy nie mogę się zdecydować co bym chciała
Kasya 16:50, 12 paź 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Wydaje mi się że liliowce za ekspansywne do róż Trawki w zależności od pokroju róż Ja na różach się nie znam więc napisz jakie wysokie będą Jeszcze pomślałam patrząc na ten powojnik że na środku cudnie wyglądałby postument z powojnikiem właśnie w tym kolorze otoczony żółtymi różami A obramowanie z lawend Nie wiem tylko jak duża ta rabata i czy się zmieści

Powojnik fajnie by wyglądał... Tylko chyba będzie mu w końcu za mało miejsca na obelisku ?
A trawki pomieszane z czymś na tej obwodce ?
Lawenda lub Stella

U mnie jest kiepski wybór traw ;(
Pojechalam i kupiłam kostrzewe ametystową na próbę, nie wiem czy dobra
najwyżej będę przesadzać.
popcorn 19:34, 12 paź 2014

Kasiu, lawendzie mogą przemarzać korzenie, ale nie byłoby tego problemu gdyby nie to wyniesienie Czym to jest podyktowane? Sory że się czepiam, ale sama stwarzasz sobie problemy zwłaszcza jeśli są 4 takie rabatki, 4x problem...

Wykopsałabym tę skrzynkę, a róże posadziła normalnie w gruncie, rozsuwając je trochę (za blisko siebie moim zdaniem). Jeśli zależy Ci na zachowaniu kształtu, to posadź lawendę dookoła w kształcie prostokąta. Cebule sadziłaś luzem czy w koszyczkach? Jak w koszyczkach to od jutra bym to rozwaliła jeszcze Jak luzem, to część poszatkujesz, niestety...
ale to ja. zrobisz jak uważasz

Stella d'Oro - chyba nie do końca z różami, trzyma wilgoć, a róże lubią mieć przewiew w nóżkach. Grzybów nie zapraszamy... sam przylezie ale lepiej nie poprawiać mu warunków... I niedługo miałabyś samego liliowca w tej skrzynce
Kasya 19:46, 12 paź 2014

Czym podyktowane... Hmm bo chciałam mieć rabatki na których będę mogła juz cos robić.
Póki co mam zrobiony tylko 1 kawałek trawnika na lewo od rabatek a reszta to jeszcze ugor

Łatwiej mi było to w taki sposób ogarnąć

Gdzieś na początku wątku wklejalam fotki gdzie widać układ tych rabatek
Ja tam obok będę jeszcze jeździła glebogryzarką..

Rabatki chce podsypac ziemią i bedą wyniesione tylko 10 cm

Może kiedyś to zmienię ale nie w tym roku
Od środy ma padać a ja mam jeszcze totalny bałagan na 2 dużych rabatkach i tym muszę sie pilnie zając
Gabriela 19:48, 12 paź 2014

Kasiu, dziewczyny mają rację, róże stanowczo za blisko, rozsadź od razu.
Dylematy różano - liliowcowo - lawendowe poczytałam i nie potrafię doradzić, bo rabatka mała, a ja nie wiem co rośnie obok, bo też powinno do siebie pasować.
Wyniesienie jak piszesz jest na 15 cm, to taka wyższa grządka, więc chyba nie powinno być problemu z zimowaniem roślin, nawet lawendy, bo grządka to nie donica.