Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

bartek_luberda 22:05, 08 paź 2014

A ja kupiłam 8 tulipanów i jeszcze mi pies 4 zjadł Pozdrawiam
Kasya 22:17, 08 paź 2014

monteverde napisał(a)

Kasia mieczyki chyba wykopywalaś z lodygami? poobcinaj je do 1/3 i na razie zostaw gdzieś w suchym przewiewnym miejscu niech obeschną, a potem dopiero oczyścisz a jakie kolory miałaś sparaxisa? dalie też już wykopywałaś? u mnie jeszcze kwitną

Mieczyki z lodygami ale juz obcielam i zostawilam ze 3 cm
Dalie zważyl mi mróz juz na amen, bulwy sie niektóre rozsypaly ale to chyba nie szkodzi ? Tzn niektóre bulwy są osobno.
A sparaxisow miałam wszystkie kolory taki mix
Cebule mieczykow maja dużo takich malych
Kasya 22:18, 08 paź 2014

bartek_luberda napisał(a)
A ja kupiłam 8 tulipanów i jeszcze mi pies 4 zjadł Pozdrawiam

To masz luz
Napia 22:34, 08 paź 2014

Kasya napisał(a)
A może nie trzeba podlewac wcześnie posadzonuch tak od razu ? To może wtedy tak szybko nie zaczną rosnąć ?

Nie da się - jak mówi mój siostrzeniec rosną na różnych rabatach, posadzone najczęściej pomiędzy innymi bylinami zgodnie z zasadą, że najpierw cebulowe ,potem reszta zdobi ogród, i podlewane są z linii kroplującej Tylko przy tarasie, gdzie też posadziłam cebulowe, nie podlewam za bardzo
Napia 22:35, 08 paź 2014

Kasya napisał(a)
Oj zmagam sie zmagam
Wykopalam dziś kolejna porcję cebul
Mieczyki i sparaxisy i biulwy dalii
Czy cebule powinny sobie naturalnie podeschnac zanim sie je oczyści z korzonkiw i resztek ziemi ?

Ze sparaxisow zebralam tez sporo nasion i nie wiem co sie z nimi robi
Może ktoś chce ? Mogę wysłać

U mnie jeszcze wszystko kwitnie - to znaczy kwitną dalie i mieczyki... Hmmm. chyba muszę jeszcze trochę poczekać
Kasya 22:36, 08 paź 2014

Napia napisał(a)

Nie da się - jak mówi mój siostrzeniec rosną na różnych rabatach, posadzone najczęściej pomiędzy innymi bylinami zgodnie z zasadą, że najpierw cebulowe ,potem reszta zdobi ogród, i podlewane są z linii kroplującej Tylko przy tarasie, gdzie też posadziłam cebulowe, nie podlewam za bardzo

Tak mi tylko przyszło do głowy ale nie wiem czy to dobry pomysł może bez znaczenia
Bogdzia 08:42, 09 paź 2014

Kasya napisał(a)

A u mnie zakwitla dzisiaj niebieska trzykrotka tylko juz za ciemno na fotki

Czy one dobrze zimują ?

Trzykrotka przetrwa , jest wytrzymała. Miłego dnia.
Napia 21:03, 09 paź 2014

Kasya napisał(a)

Tak mi tylko przyszło do głowy ale nie wiem czy to dobry pomysł może bez znaczenia

Zobaczymy wiosną
monteverde 00:24, 10 paź 2014

Kasya napisał(a)

Mieczyki z lodygami ale juz obcielam i zostawilam ze 3 cm
Dalie zważyl mi mróz juz na amen, bulwy sie niektóre rozsypaly ale to chyba nie szkodzi ? Tzn niektóre bulwy są osobno.
A sparaxisow miałam wszystkie kolory taki mix
Cebule mieczykow maja dużo takich malych

Kasia z tych malutkich cebulek będą kiedyś mieczyki jak masz gdzie to cebulki przechowaj najlepiej w jakiejś miseczce z trocinami a wiosna wysyp je na ziemię w przedszkolu masz takowe? i niech sonie rosna jesienią wykopiesz a w następnym roku będa mialy już kwiatki a nie szkodzi że bulwy dalii osobno na wiosnę je wsadzisz do ziemi i będzie piękna dalia tylko razem połóż odmianowonie wiem czy z nasion sparaxis coś będzie nigdy nie wysiewałamczęść swoich dalii i mieczyków też dzisiaj wykopałampozdrówka
Kasya 00:35, 10 paź 2014

No właśnie dzisiaj przyuwazylam 4 siewki sparaxisow
Może było wiecej ale wypielilam lub przekopalam bo to mikruski 3-4 cm
Te wsadzilam do doniczki i do domu.
Doczytalam ze z nasion zakwitną w następnym roku

Przedszkola nie mam...ech nie wiem czy mam na to czas

Mam jeszcze sporo nasionek sparaxisow i mogę sie z chetnymi podziele

tak wygladaja siewki, skoro same sie wysialy w kiepskich warunkach wiec chyba latwo je z nasion wyhodowac