Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Mazan 17:41, 20 lut 2015

Kasya

Cięcie tego drzewka musi być radykalne. Bez dwóch zdań. Pędy rosnące u dołu są chyba zbyt nisko, poniżej 50 cm. Jeśli tak - wytnij je, wyżej, nad nimi widzę jakieś gałązki - te skróć o 1/3 i na końcu przewodnik. Jego trzeba skrócić do 30 - 50 cm nad ostatnią gałązką.
Zapytasz dlaczego tak radykalnie? Otóż morela słabo się rozgałęzia szcególnie w młodości i takie postępowanie ma ją zmusić do wypuszczenia większej liczby gałązek. Drugie pytanie dotyczyć zapewne będzie dolnych gałazek. Stanowić będą przeszkodę przy pielęgnacji trawnika, ponadto nisko, nad ziemią utrzymuje się wyższa wilgotność, a morela i nie tylko jest bardzo podatna na niektóre choroby, dlatego minimalna odległość od ziemi wynosi ok. 50 - 60 cm.

W razie dodatkowych wątpliwości - pytaj.

Pozdrawiam
Kasya 17:53, 20 lut 2015

Mazan napisał(a)
Kasya

Cięcie tego drzewka musi być radykalne. Bez dwóch zdań. Pędy rosnące u dołu są chyba zbyt nisko, poniżej 50 cm. Jeśli tak - wytnij je, wyżej, nad nimi widzę jakieś gałązki - te skróć o 1/3 i na końcu przewodnik. Jego trzeba skrócić do 30 - 50 cm nad ostatnią gałązką.
Zapytasz dlaczego tak radykalnie? Otóż morela słabo się rozgałęzia szcególnie w młodości i takie postępowanie ma ją zmusić do wypuszczenia większej liczby gałązek. Drugie pytanie dotyczyć zapewne będzie dolnych gałazek. Stanowić będą przeszkodę przy pielęgnacji trawnika, ponadto nisko, nad ziemią utrzymuje się wyższa wilgotność, a morela i nie tylko jest bardzo podatna na niektóre choroby, dlatego minimalna odległość od ziemi wynosi ok. 50 - 60 cm.

W razie dodatkowych wątpliwości - pytaj.

jutro zmierzę na jakiej są wysokości bo nie złapałam na fotce całego drzewka

przewodnik jest ciachnięty, te 2 gałazki widoczne u gory to odrosty, czy je skrocic o polowę ? jedna z nich sie rozgałęzia na górze

i jeszcze wyedytowalam posta ze zdjeciem i opisalam sliwkę, ale nie wiem czy jasno, moge sprobowac zrobic jutro zdjęcie
Mazan 18:05, 20 lut 2015

Kasya

Gałazki są ok. 50 cm nad dolnymi, które i tak trzeba wyciąć. Rosną pod zbyt ostrym kątem. Wierzchołek należ odciąć 30 - 50 cm nad pędami, o których pisałem.
To, co doczytałem o śliwie sugeruje konkurencję dla przewodnika. Należy gałąź skrócić lub odciąć, a wiosną - pod koniec maja lub w czerwcu - będziesz miała z czego wybrać na gałązki. Cały przewodnik się zazieleni.

Pozdrawiam
Kasya 18:14, 20 lut 2015

Mazan napisał(a)
Kasya

Gałazki są ok. 50 cm nad dolnymi, które i tak trzeba wyciąć. Rosną pod zbyt ostrym kątem. Wierzchołek należ odciąć 30 - 50 cm nad pędami, o których pisałem.
To, co doczytałem o śliwie sugeruje konkurencję dla przewodnika. Należy gałąź skrócić lub odciąć, a wiosną - pod koniec maja lub w czerwcu - będziesz miała z czego wybrać na gałązki. Cały przewodnik się zazieleni.

Pozdrawiam

no to wszystko źle...mowilam ze lepiej kupic nowe drzewka ...hahaha

no żartuje...powalczę z tymi

dziękuje za rady
jutro zmierzę i na zdjeciu naniosę miejsca cięcia zebys mi ewentualnie potwierdzil czy nie chce zrobic głupoty
Mazan 18:19, 20 lut 2015

Kasya

Nawet kupując otrzymasz podobne. To są roczne okulanty, które jeszcze nie mają nawet zaczątków korony i problemy byłyby podobne. Szkółkarze i sadownicy kształtują korony drzew co najmniej przez 3 lata, żeby później rokrocznie je ciąć i utrzymywać w ryzach.

Pozdrawiam
kosolka 18:20, 20 lut 2015

Kasia, ja dam radę, i Ty dasz radę Ja jutro rano Mazana rady będę drukować i do dzieła
kraania 07:26, 21 lut 2015

Kasiu, u Ciebie czuć wiosnę. Twoje wysiewy i zakupy skutecznie mnie motywują do działania.
Kasya 07:58, 21 lut 2015

kraania napisał(a)
Kasiu, u Ciebie czuć wiosnę. Twoje wysiewy i zakupy skutecznie mnie motywują do działania.

czas najwyższy...

Kasya 08:04, 21 lut 2015

a to opis pomidorkow ktore posialam
Babinicz
Odmiana samokończąca, plenna, wcześnie owocująca lipiec - sierpień. Rośliny o pokroju zwartym. Zalecana rozstawa 60 x 70 cm. Owoce bardzo duże, 140–150 g, lekko spłaszczone i lekko żebrowane, bez piętki, dość twarde. Wyróżniają się intensywną barwą miąższu (posiada gen czerwonej barwy). Możliwa uprawa z rozsady i z siewu bezpośrednio do gruntu (siew na przełomie kwietnia i maja). Odmiana zalecana do uprawy na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i dla przemysłu
San Marzano
Odmiana amatorska, popularna i uznana we Włoszech i innych krajach śródziemnomorskich, przeznaczona do uprawy w gruncie lub tunelach nieogrzewanych. Owoce wydłużone, o ciekawym kształcie określanym jako długa gruszka (long pear), bardzo smaczne, twarde, zbite, o średniej masie 100-130 g. Występująca w czasie wegetacji zielona piętka zanika w trakcie dojrzewania owoców. Rośliny odznaczają się silnym wigorem. Ze względu na twardość i kształt owoców odmiana polecana na przetwory (całe owoce w zalewie), na przeciery, soki, mrożonki oraz do bezpośredniego spożycia. Wysiew nasion do inspektu od połowy marca do początku kwietnia. Rośliny należy wysadzać w połowie maja, po przymrozkach. Owoce zbieramy od sierpnia do końca września.

Jokato
Karłowy. Pomidory maja barwę pomarańczowożółtą, podłużny kształt i ważą około osiemdziesięciu gram.

Malinowy Warszawski
Odmiana wczesna, bardzo plenna. Rośliny wysokie, wymagające palikowania. Owoc duży, o masie 180–250 g, lekko spłaszczony, lekko żebrowany, bez piętki i skłonności do pękania, dość twardy. Skórka cienka, miąższ o malinowym wybarwieniu, soczysty, mięsisty, bardzo smaczny. Odmiana przeznaczona do uprawy w wysokich tunelach nie ogrzewanych i w polu. Z rośliny można uzyskać 8–9 kg owoców
Mazan 12:02, 21 lut 2015

Kasya

Odpowiem tu. W przypadku pędów jednorocznych, gdy chcesz aby zaowocowały o ok. 2 tyg. wcześniej to przycina się pod ostatnim owocującym gronem, natomiast jeśli mają być wycięte - należy to zrobić teraz. Nie zauważysz kiedy zainfekuje jeden z czterech grzybków powodujących zamieranie pędów lub wierzchołków pędów, a zaczynają od podstawy pędów i dolnego ich odcinka. Później pozostaje tylko opryskiwacz i topsin, bravo/gwarant lub dithane i zabiegi do owocowania.

Pozdrawiam