Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Napia 21:45, 24 lut 2015

Ale owocowo-warzywnie się zrobiło Kasiu, czy Ty masz szklarnię Ja jeszcze nie wysiewałam pomidorów,bo będę sadziła do gruntu, a poza tym planuję przede wszystkim koktajlowe.
Szafirki na pewno przetrwają
Kasya 21:50, 24 lut 2015

ja tez do gruntu, ale mam taka mała szklarenkę z 3 polkami
i jak bedzie tak potrzeba to powystawiam tam pomidorki w kwietniu
w razie duzych przymrozkow to moge tez na noc schowac do garazu
agatanowa 22:09, 24 lut 2015

Kasia, ale u Ciebie się dzieje. Siejesz, tniesz, niedługo będziesz zbierać.
Pozdrawiam
zawitka 08:38, 25 lut 2015

Kasiu ale działasz ja wysiałam trawy wzeszło po jednej i zła jeste tak że wczoraj skopałam pół ogrodu
Mazan 09:46, 25 lut 2015

Kasya

Pisałem, że przewodnik należy skrócić do 50 cm nad ostatnią przyciętą gałązką. Na fotce jest ona pośrodku przewodnika, wyżej masz pustą przestrzeń, która już taka pozostanie jeśli nie skrócisz przewodnika. Morela dość słabo daje przyrosty, a te które rosną znajdują się blisko wierzchołka dlatego dają wrażenie pięter. Ponadto wyżej wyrósł pęd będący konkurencją dla przewodnika i należy go usunąć.
Śliwie skróć wszystkie pędy o 1/3, a dolną "ciachnąć". Usunąć też trzeba jeden z pędów wierzchołkowych.

Pozdrawiam
Mazan 10:21, 25 lut 2015

Kasya

Jako ciekwostkę podam też inną metodę cięcia moreli. Kiedyś morele prowadzono systemem pucharowym. Oznacza to, że wycinano przewodnik nad pierwszymi odgałęzieniami, które rosnąc sprawiały wrażenie czaszy pucharu. Robiono tak dlatego, że wyższe partie drzewka były bez gałęzi, a cięcie zawsze opóźnia owocowanie.

Pozdrawiam
Kasya 12:33, 25 lut 2015

Mazan napisał(a)
Kasya

Jako ciekwostkę podam też inną metodę cięcia moreli. Kiedyś morele prowadzono systemem pucharowym. Oznacza to, że wycinano przewodnik nad pierwszymi odgałęzieniami, które rosnąc sprawiały wrażenie czaszy pucharu. Robiono tak dlatego, że wyższe partie drzewka były bez gałęzi, a cięcie zawsze opóźnia owocowanie.

Pozdrawiam

Dziękuje, dodam jeszcze tylko ze w obu przypadkach przewodnik jest przyciety tuż pod gornymi dwoma galązkami.

I jeszcze jedli chodzi o motele, wspomniales o drugiej metodzie, ale polecasz ta pierwszą ?
W drugiej zamiast obcinac dolne gałęzie musiałabym skrócić przewodnik tuż nad nimi ?
Mazan 13:49, 25 lut 2015

Kasya

Danych o przewodniku moreli czy śliwy mam więcej widząc foto. Polecam pierwszą metodę dlatego, że można regulować owocowanie poprzez wzrost poszczególnycvh fragmentów drzewa czego w drugiej - starej - metodzie nie da się skutecznie przeprowadzić. Ponadto gałęzie - przewodniki wyrastają tuż nad ziemią, gdzie jest całe zbiorowisko chorób i szkodników korzystających ze stałej, podwyższonej wilgotności i niewielkiej ruchliwości powietrza, czyli z braku przewietrzania, co doskonale widać w gęstych nasadzeniach.
Mógłbym tak Kasiu zanudzać bez końca, ale mam nadzieję, że jakoś ten problem wyjaśniłem.

Pozdrawiam
Kasya 17:17, 25 lut 2015

Mazan napisał(a)
Kasya

Danych o przewodniku moreli czy śliwy mam więcej widząc foto. Polecam pierwszą metodę dlatego, że można regulować owocowanie poprzez wzrost poszczególnycvh fragmentów drzewa czego w drugiej - starej - metodzie nie da się skutecznie przeprowadzić. Ponadto gałęzie - przewodniki wyrastają tuż nad ziemią, gdzie jest całe zbiorowisko chorób i szkodników korzystających ze stałej, podwyższonej wilgotności i niewielkiej ruchliwości powietrza, czyli z braku przewietrzania, co doskonale widać w gęstych nasadzeniach.
Mógłbym tak Kasiu zanudzać bez końca, ale mam nadzieję, że jakoś ten problem wyjaśniłem.

Pozdrawiam

ok, wszystko jasne
dziekuje bardzo
MirellaB 17:51, 25 lut 2015

Witam ☺ Na wątku Kosolkowa pasja pisałaś, że kupujesz przekompostowany obornik w workach. Możesz napisać ile kosztuje?