Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

katiaxx 11:39, 24 wrz 2014

MAD napisał(a)

Porwane wytłoczki od jajek się świetnie nadają. Własny kompost to ekstra sprawa! Mam dwa wielkie kompostowniki wyładowane gotowym kompostem do przesiania, jeden już przerzucony jesiennie i zapełnia się kolejny jesiennymi "zbiorami".

wyrzucam te wytłoczki ale nie mam ich na tle żeby wyszła warstwa. Dziwię się że można przerzucać kompost tylko 2 razy w roku bo w moim przypadku na pewno to by zgniło ale to ja jestem w błędzie bo dopiero się kompostu "uczę" .
Dziś mam sporo papieru w pracy przygotowanego do niszczarki więc zutylizuję go inaczej
bdan 12:07, 24 wrz 2014

Ale papier nie zadrukowany?

Kasiu kartony sobie ze sklepu weź
katiaxx 12:09, 24 wrz 2014

zadrukowany trochę ale tylko czarnym, w sumie kartony jakieś mam w garażu, mam je porwać, pociąć ?
Toszka 12:11, 24 wrz 2014

Porwij, wyżyj się na nich i... zamaszystym ruchem wrzuć na kompost - takie duchowe oczyszczenie
katiaxx 12:16, 24 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Porwij, wyżyj się na nich i... zamaszystym ruchem wrzuć na kompost - takie duchowe oczyszczenie

ok, wykonam jeszcze taniec z przytupem indiańskim z wyśpiewaną melodią "mmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmm mmmmmmmmm mmmmmmmmmmmmm "
katiaxx 12:17, 24 wrz 2014

malkul napisał(a)
cmoki na szybko

oddane
Toszka 12:18, 24 wrz 2014

bdan 12:20, 24 wrz 2014

Toszka jak jesteś rozwiej jeszcze moje wątpliwości:

1. Czy to jest prawdą:

" Jak kompost zawiera sporo trawy to można posypac odrobiną węglanu wapnia, zamiast wapna możemy uzyć mączek skalnych, które łagodza nieprzyjemne zapachy, np. mączki bazaltowej (5-10 kg/m3) lub Dolomitu (2kg/m3) (ale dolomitu w ostateczności)

Mam dolomit na mączkę czekam. Ostatecznie można ten dolomit uzywać, czy wstrzymać się i dać mączkę bazaltową.

2. Czy między dołożeniem mączki a obornikiem musi byc jakaś przerwa

Pozdrawiam
dalej "osiołek"
MAD 12:21, 24 wrz 2014

katiaxx napisał(a)
Dziwię się że można przerzucać kompost tylko 2 razy w roku

Wg. mojej wiedzy można, a nawet powinno się częściej niż dwa razy w roku. Jak zauwazysz, że kompostownik przestał "pracować" (opadać) dobrze jest go przerzucić w celu napowietrzenia. Wtedy przesypujesz zawartośc starego kompostownika do nowej komory (ja tak robię) i to co zbierasz z zewnętrznych boków pryzmy sypiesz do środka nowego kompostownika, a to co wybierasz ze środka starego kompostownika usypujesz po bokach w nowym. Nie wiem czy jasno to napisałam... Jest to dobra okazja do sprawdzenia czy nie jest za sucho (wtedy można podlać) lub za mokro (wtedy można dorzucić liści, wiórów, papieru etc.). Wszelkie chusteczki (niebarwione), ręczniki paierowe, rolki po papierze toaletowym lądują u mnie w kompoście.
katiaxx 12:21, 24 wrz 2014

Kochane, rozglądam się za tkaninami obiciowymi, jakiś wzór w stylu skandynawskim, chyba bym celowała w coś kolorowego. Prawie mam fotele druciane do ogrodu ale przydałyby się jakieś poduchy pod wielmożną panią
może coś znacie ?