Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

Nonka 13:52, 23 wrz 2014

Kasiu, mam identycznie usytuowany taras i ciągły dylemat jak go obsadzić. Ta rabata ze żwirkiem u mnie wątku jest właśnie w takiej wnęce, między ścianą a tarasem. Taras jest praktycznie na gruncie, więc nie mam schodów. Ostatnio mam kompletnego fioła na punkcie traw. Rośnie ich sporo w tej części na żwirku, ale nie wiem czy nie iść na całość i nie obsadzić tarasu trawami od strony sąsiada. U ciebie to ta część co chcesz sadzić cis. Buduj szybciej ten taras to bedziemy razem obsadzały
Jagodaa 13:56, 23 wrz 2014

katiaxx napisał(a)
narysuj

kółko to schody wejściowe - nie sugeruj się.

No to nie rysując na razie, ja bym zrobiła tak, że schody kończą się razem z tarasem, a żeby przysłonić ich boki, nie robiłabym wnęki, tylko przedłużyłabym po obu stronach zielony pasek, np. zrobiła taką ścianę z cisa, zamknęłabym te schody takim żywopłotem na wysokość tarasu. Wtedy od strony ogrodu nic nie byłoby widać - ani podstawy tarasu, ani schodów.

Te schody tak wysunięte dziko wg mnie wyglądają.

edit: jak mają się tak kończyć, to i tak nie będzie się z nich dało zejść w stronę ogrodzenia, musiałyby być zawinięte wokół tarasu,tak, jak kiedyś rysowałam, bo tak górny stopień wisi za wysoko.
katiaxx 14:20, 23 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)

No to nie rysując na razie, ja bym zrobiła tak, że schody kończą się razem z tarasem, a żeby przysłonić ich boki, nie robiłabym wnęki, tylko przedłużyłabym po obu stronach zielony pasek, np. zrobiła taką ścianę z cisa, zamknęłabym te schody takim żywopłotem na wysokość tarasu. Wtedy od strony ogrodu nic nie byłoby widać - ani podstawy tarasu, ani schodów.

Te schody tak wysunięte dziko wg mnie wyglądają.

edit: jak mają się tak kończyć, to i tak nie będzie się z nich dało zejść w stronę ogrodzenia, musiałyby być zawinięte wokół tarasu,tak, jak kiedyś rysowałam, bo tak górny stopień wisi za wysoko.

Jagoda no właśnie myślałam żeby tak zakręcały jak narysowałaś.

katiaxx 14:20, 23 wrz 2014

jeśli możesz narysuj mi choćby byle jak - bo jakoś nie umiem tego wizualizować.
Jagodaa 14:23, 23 wrz 2014

Ok, jak mają zakręcać, to będzie wnęka. Moja wizja dotyczy schodów "na prosto". W domu Ci to zrobię, bo w pracy nie chcę przesadzać .
Jagodaa 14:24, 23 wrz 2014

PS. mam szkic na "żółtej karteczce", bo nie mogłam się powstrzymać .
katiaxx 15:03, 23 wrz 2014

dawaj żółtą
katiaxx 15:07, 23 wrz 2014

Nonka napisał(a)
Kasiu, mam identycznie usytuowany taras i ciągły dylemat jak go obsadzić. Ta rabata ze żwirkiem u mnie wątku jest właśnie w takiej wnęce, między ścianą a tarasem. Taras jest praktycznie na gruncie, więc nie mam schodów. Ostatnio mam kompletnego fioła na punkcie traw. Rośnie ich sporo w tej części na żwirku, ale nie wiem czy nie iść na całość i nie obsadzić tarasu trawami od strony sąsiada. U ciebie to ta część co chcesz sadzić cis. Buduj szybciej ten taras to bedziemy razem obsadzały

Nonka, zobacz jak wygląda taras Malkul

https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=535

katiaxx 15:08, 23 wrz 2014

jazzy napisał(a)
Zrób te schody tak jak narysowalas na tym planie całościowym. Mi się tak najbardziej widzi

wiesz że nam się podobają podobne rzeczy trawę kupiła ?
Nonka 15:11, 23 wrz 2014

katiaxx napisał(a)

Nonka, zobacz jak wygląda taras Malkul

https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=535

Wymiękłam... no i po co mi pokazałaś, teraz w nocy nie będę spać... przy tym moje nasadzenia przy tarasie wyglądaja jak u babci Stasi w ogródku... teraz mam kompleks