Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

Kasya 15:55, 14 lut 2015

Co do brzoz... Smiecą jak cholera, wiosną i jesienią
Jeśli chcesz takie duże laski to raczej nie planuj w pobliżu rabat.
A najlepiej zajrzyj do Wilczej Góry popytać jak sobie radzi z tym tematem.
Tam wiokół brzoz są hortki
katiaxx 15:57, 14 lut 2015

Kasya napisał(a)
Kasia ? Myślisz ze te węże przybyły do ciebie w pogoni za nornicami ?
Nie sadzilas nic w doniczkach ?

to chude to małe nornice ? niedożywione ?
całkiem możliwe że przylazły za nornicami D)

w doniczkach mam tylko bukszpan, dlaczego pytasz ?
katiaxx 16:08, 14 lut 2015

Kasya napisał(a)
Co do brzoz... Smiecą jak cholera, wiosną i jesienią
Jeśli chcesz takie duże laski to raczej nie planuj w pobliżu rabat.
A najlepiej zajrzyj do Wilczej Góry popytać jak sobie radzi z tym tematem.
Tam wiokół brzoz są hortki

dziękuję Kasiu , podpytam
Kasya 16:16, 14 lut 2015

katiaxx napisał(a)

to chude to małe nornice ? niedożywione ?
całkiem możliwe że przylazły za nornicami D)

w doniczkach mam tylko bukszpan, dlaczego pytasz ?

Bo myśle ze sadzenie w doniczkach lub koszykach mogłoby zapobiec zjedzeniu przez węże

W zadolowanych doniczkach oczywiście
anka_ 16:27, 14 lut 2015

Kasiu ja mam całą masę brzózek na miedzy z sąsiadem i jedyne co daje mi się we znaki to te listki na jesieni w rynnach. Listki są małe i generalnie u mnie ich nie widać. Na wiosnę potrafi być żółto. Generalnie dla mnie żadnych wad, same zalety. Ale ja nie jestem obiektywna, kocham brzozy i mam zadołowane -naście do wsadzenia.
Rośnie u mnie jedna topola i jej liście są wszędzie- robi się gruby, ciężki dywan.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
katiaxx 16:34, 14 lut 2015

Kasya napisał(a)

Bo myśle ze sadzenie w doniczkach lub koszykach mogłoby zapobiec zjedzeniu przez węże

W zadolowanych doniczkach oczywiście

aaa widzisz, to sprytne, a i owszem, zakupiłam specjalne koszyczki do sadzenia w nichże ale znalazłam je dopiero zima w bagażniku, zapodziały się niebogi ;( i czekają na kolejny sezon.
Madzenka 20:41, 14 lut 2015

Kasiu te małe węze w trawniku to dżdżownice teraz ryją na potęgę, u mnie też juz kolejną łagodna zimę

Brzóz doorenbos się nie obawiaj, bo bardzo dlugo trzymaja jesienia liscie, w przeciwieństwie do pospolitych. Mają duże liście, ktore latwiej się zbiera. Posadż je tylko daleko od rynien... Ja sobie z liśćmi radzę koszeniem trawnika... Raz w tyodniu do mrozów M kosi trawę i zbiera w ten sposób liście z trawnika. W tym roku planuje zakupic odkurzacz ogrodowy bo żwirku się nie kosi....
katiaxx 21:13, 14 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Kasiu te małe węze w trawniku to dżdżownice teraz ryją na potęgę, u mnie też juz kolejną łagodna zimę

Brzóz doorenbos się nie obawiaj, bo bardzo dlugo trzymaja jesienia liscie, w przeciwieństwie do pospolitych. Mają duże liście, ktore latwiej się zbiera. Posadż je tylko daleko od rynien... Ja sobie z liśćmi radzę koszeniem trawnika... Raz w tyodniu do mrozów M kosi trawę i zbiera w ten sposób liście z trawnika. W tym roku planuje zakupic odkurzacz ogrodowy bo żwirku się nie kosi....

Bardzo Ci dziękuję a czy coś mi powiesz na temat rdestu wężownika, czy w ogóle rdestu, wiem że szybko się zadarnia, że agresywny, że długi kwitnie ale to takie info ogólne, szukam kogoś kto ma go więcej

ps myślisz że to dżdżownice - bo to dziury średnicy ok 1 zł
siakowa 22:16, 14 lut 2015

Potwierdzsm liscie jesli sie to robi na bieżąco załatwia kosiarka
ewakatowice 09:03, 16 lut 2015

Mnie tak liście nie przeszkadzają u brzóz jak te pyłki na parapetach…
Ale jakby kto chciał mi wyciąć brzozę to łańcuchem się przypnę i strajk głodowy jestem w stanie ogłosić.
Uwielbiam pomimo tego, że to „syfiary”