Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 23:55, 12 sty 2015

Iwk4 napisał(a)

A fe, co za brzydka nornica
Widocznie dobrze przygotowałaś glebę i miała mięciutko
Nakaż jej, aby poszła sobie w to nieprzekopane, wtedy ty Małgosiu będziesz miała łatwiej.
A tak na poważnie, koszyczki w takich przypadkach ratują nasze cebulowe.
Jednego kreta to mam po tej stronie domu, ale nornicy nie było. Nie wiem skąd przylazła, chyba z ulicy, ale też nie wiem jak, chyba pod kostką brukową, bo fundament ogrodzenia jest bardzo głęboki.

Dodam jeszcze, że widziałam 2 dziurki, a zaraz obok dziura naparpana przez kota. Mam nadzieję, że ją zjadł.
Malgosik 08:41, 15 sty 2015

Zrobiłam obchód. Tulipany i krokusy posadzone we wrześniu już wzeszły. Jeden pęd ma nawet 8 cm. Wymyśliłam, że jak nadejdzie mróz przysypię je korą. A tu dziś rano przymrozek. Mam nadzieję, że przetrwają.

Wniosek z tego taki, że nie należy sadzić cebulowych wcześniej jak w październiku.
Ewa777 14:12, 15 sty 2015

Małgosiu, teraz mamy tak nieprzewidywalną pogodę, że ciężko przewidzieć kiedy co sadzić
Malgosik 15:52, 15 sty 2015

Ewa777 napisał(a)
Małgosiu, teraz mamy tak nieprzewidywalną pogodę, że ciężko przewidzieć kiedy co sadzić

ale te cebulki, które sadziłam w pażdzierniku nie wzeszły, czyli się tak dobrze nie zdążyły ukorzenić, lub ruszyć ze wzrostem jesienią
dlatego wyciągam wniosek, że lepiej sadzić cebule w październiku
horcia 21:15, 15 sty 2015

Malgosik u mnie ani tulipanów ani krokusów nie widać a też sadzone w paždzierniku, więc z tego wniosek, że im później tym lepiej( a ja zmartwiona byłam, że za późno). Wracając do nornic, to są one takie wredne, że mi nawet koszyczki nie pomagają, bo na wiosnę tulipany zamiast na rabacie kwitnąć to rozniesione są po całym ogrodzie a nawet i za drogą asfaltową biedne niedojedzone cebulki zakwitają marnym kwieciem. Postanowiłam już nie sadzić tulipanów, ale gdy w biedrze zobaczyłam tak okazyjną cenę, nie powstrzymałam się, kupiłam( pokarm dla norniczek). Zasadziłam w doniczkach z uwagi na nornice i wiosenne zmiany .
Malgosik 23:16, 15 sty 2015

horcia napisał(a)
Malgosik u mnie ani tulipanów ani krokusów nie widać a też sadzone w paždzierniku, więc z tego wniosek, że im później tym lepiej( a ja zmartwiona byłam, że za późno). Wracając do nornic, to są one takie wredne, że mi nawet koszyczki nie pomagają, bo na wiosnę tulipany zamiast na rabacie kwitnąć to rozniesione są po całym ogrodzie a nawet i za drogą asfaltową biedne niedojedzone cebulki zakwitają marnym kwieciem. Postanowiłam już nie sadzić tulipanów, ale gdy w biedrze zobaczyłam tak okazyjną cenę, nie powstrzymałam się, kupiłam( pokarm dla norniczek). Zasadziłam w doniczkach z uwagi na nornice i wiosenne zmiany .

ale doniczki wniesiesz do domu? czy będą zadołowane kwitły na rabacie?
te nornice to chodzą po powierzchni?
cz tylko pod ziemią?
horcia 08:33, 16 sty 2015

Doniczki są zadołowane. Nornic nigdy nie widziałam tylko na wiosnę gdy śnieg stopnieje widoczne są korytarze i dziurki na rabatach i trawniku. W tym roku śniegu niet to i nornic może nie będzie? .
Malgosik 13:49, 16 sty 2015

horcia napisał(a)
Doniczki są zadołowane. Nornic nigdy nie widziałam tylko na wiosnę gdy śnieg stopnieje widoczne są korytarze i dziurki na rabatach i trawniku. W tym roku śniegu niet to i nornic może nie będzie? .

nornice raczej nie wyparowały
raczej ich nie zobaczymy, chyba że nieżywą złapaną przez kota-taką widziałam
Kasial 14:31, 16 sty 2015

Witaj Małgosiu.
Czytam o cebulowych i ciesze się, że sadziłam w grudniu. Może coś z nich będzie na wiosnę. Połowa w koszyczkach, druga połowa luzem. Mam nadzieję, że moje koty ne pozwolą nornicom na ucztę w moim ogrodzie
Też jestem na etapie walki z darnią. Ale trzyma mnie myśl, że kiedyś będzie pięknie, no może chociaż ładnie
bleebla 14:39, 16 sty 2015

W wikipedii jest napisane, że świetnie wspina się po pniach i gałęziach drzew

Współczuję nornicy. Wyjątkowo uciążliwy futrzak