Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 13:05, 05 mar 2015

kawałek dalej huśtawka, ma iść do przodu, stać na żwirku a z tyłu rząd Szmaragdów

i tutaj widać już taras
jest drugi odcień brązu, bo nie wyobrażałam sobie zrobić go w takim ciemnym kolorze

fragment widoku z drzwi tarasowych

Malgosik 13:11, 05 mar 2015

ławeczki pomalowaliśmy w tym samym kolorze co taras, ale są odrobinę ciemniejsze, bo to inne drewno, taras modrzew, ławki sosna
skrzynki warzywne mają być w tym samy kolorze

no i tu pełna gama kolorystyczna
kostka wokół domu i na ogromnym parkingu jest różowo-żółto-szara
a słupki wokół tarasu (te same są we frontowym ogrodzeniu) są niby szare, ale jednak mają dodatek beżu i nijak się mają do ostro szarego żwirku, dlatego mam w planie wymienić go na beżowy (plus bryła domu)

Malgosik 13:15, 05 mar 2015

prezentacja szarego żwirku
są tam narazie luźno rozrzucone kamienie i myślałam by w takim kolorze, kremowo-beżowym zrobić ścieżki z nieregularnych, płaskatych kamieni
wydaje mi się, ze ten ostry żwirek uwydatnia kolor tarasu i podkreśla, że są 2 kolory brązowego

myślę sobie głośno, że drewniana ścieżka, która zestarzeje się w swoim naturalnym kolorze, to będzie kolejny kolor do ogrodu, chyba powinnam jednak zrobić 2 takie same ścieżki z kamienia...
Juzia 13:16, 05 mar 2015

A kolor tarasu to zamierzony? Bo jakby był pod kolor płotu i innych drewnianych budowli, to i szary żwirek by pasował.... tak mi się wydaje

Malgosik 13:24, 05 mar 2015

dorzucam jeszcze fotkę rozetki
tutaj dobieraliśmy ją kolorystycznie, bo tej kostki już nie produkują
drugie zdjęcie jest stare, no i w zależności od oświetlenia różne kolory wychodzą

ogrodzenie frontowe, które jest bardzo długie, jest takie samo jak płotek wokół tarasu, ciemne panele są na tyłach działki

Malgosik 13:25, 05 mar 2015

Juzia napisał(a)
A kolor tarasu to zamierzony? Bo jakby był pod kolor płotu i innych drewnianych budowli, to i szary żwirek by pasował.... tak mi się wydaje

no niestety muszę się pogodzić z dwoma odcieniami brązu
wyobrażasz sobie taki ogromny, prawie czarny taras...
chyba nie chciałabym na nim odpoczywać
to już wolę żwirek wymienić

wydaje mi się, że przy takiej mnogości kolorów żwirek nie powinien się rzucać w oczy
powinien się wtopić w resztę
bo o zmianie koloru tarasu narazie nie mogę myśleć
Malgosik 13:31, 05 mar 2015

Kasia73 napisał(a)
Z tego linku to oczami wyobraźni widziałam te z 3 zdjęcia

Jeśli planujesz tam truskawki to możesz takich kamyków jeszcze później dorzucić w miejscach trudnych do zbierania owoców ale to wyjdzie w praniu

Jeśli mam Ci jeszcze bardziej namieszać to czy tych krzaczów borówek ( takiego paska 0,5 m)nie możesz pociągnąć aż do końca warzywnych skrzyń taki zabieg optycznie zgubiłby żwirowy placyk

PS deski woda studnia= ślisko

Kasiu, myślałam o bardziej malowniczej ścieżce, okrągłych kamieniach
ale właściwie wokół studni te by chyba pasowały, takie równiejsze i szerokie
tutaj jest to trzecie zdjęcie o którym pisałaś

https://www.google.pl/search?q=kamie%C5%84+na+%C5%9Bcie%C5%BCki&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=URv4VNLIEciqU_f0gdAI&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=705#imgdii=_&imgrc=kQjlSCudbzsx5M%253A%3BbIsKmDMej3jbdM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.urok-kamienia.pl%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F08%252FP%2525C5%252582yty-kamienne-%2525C5%25259Bcie%2525C5%2525BCka-na-trawniku.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.urok-kamienia.pl%252Fplyty-kamienne%252F%3B953%3B861
Malgosik 13:37, 05 mar 2015

Wieloszka napisał(a)

Kurczę, wszędzie mam mokro, a akurat borówkę zaplanowałam tam gdzie sucho, przy warzywniku
Jeśli chodzi o ścieżkę - tak jak podpowiada Józia, kora będzie się walać po płytach. Może rzeczywiście posadzić wokół nich coś, co lubi deptanie, jak karmik... Wygląd/materiał ścieżki powinien nawiązywać do nawierzchni wokół domu i być gdzieś powtórzony - będą jeszcze inne takie ścieżki w ogrodzie? Ale wg mnie ścieżka powinna przede wszystkim pasować do stylu ogrodu - a u Ciebie pasuje.

czytam od nowa i myślę
betonowa kostka, którą mam wokół domu nie jest już produkowana, identycznej nie dobiorę, ale tak naprawdę nie chcę jej w ogrodzie, mam pół działki nią zabrukowane
na 1 stronie wątku jest inwentaryzacja, tam widać powierzchnię kostki. Dlatego muszę coś dobrać w kolorze. Najprostszy byłby żwirek takie jak na innych żwirowych rabatach, ale jak się będzie przemieszczał od węża i ma być napstrzone....
Malgosik 13:50, 05 mar 2015

To piszcie co myślicie. Jakoś muszę ugryźć to co jest.
a tymczasem kilka zielonych fotek:

młode sadzonki dają kolorek

Malgosik 13:51, 05 mar 2015