Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 10:22, 05 mar 2015

Kasia73 napisał(a)
Z tego linku to oczami wyobraźni widziałam te z 3 zdjęcia

Jeśli planujesz tam truskawki to możesz takich kamyków jeszcze później dorzucić w miejscach trudnych do zbierania owoców ale to wyjdzie w praniu

Jeśli mam Ci jeszcze bardziej namieszać to czy tych krzaczów borówek ( takiego paska 0,5 m)nie możesz pociągnąć aż do końca warzywnych skrzyń taki zabieg optycznie zgubiłby żwirowy placyk

PS deski woda studnia= ślisko

tak naprędce wrzuciłam tą borówkę przy skrzyniach
wcześniej w projekciku były tylko tam,
przemyślę jeszcze sprawę tych nasadzeń, bo borówki by tam znowu zasłaniały truskawki
narazie rosną tylko wzdłuż płotu
ale to potem, teraz ścieżka

aha i te śliskie deski to też jest moja obawa
Agatek 10:26, 05 mar 2015

Mi się deski bardzo podobają, ale jak już ktoś napisał, jak będzie mokro czy wilgotno będą chyba strasznie śliskie, żwir, jeżeli będziesz często chodzić będzie się chyb rozsypywał ? ale nie wiem dokładnie bo nie użytkowałam żwiru
Malgosik 10:27, 05 mar 2015

Juzia napisał(a)
Kamień w korze to chyba nie nalepszy pomysł, bo kora się będzie wiecznie przewalać.
Będzie niechlujnie wyglądać.

No chyba, że posadzisz coś między te kamienie? Karmnik ościsty, macierzankę, rozchodnik ostry lub kaukaski ???

Tak się też zastanawiałam jak tak kora będzie wpadać na te kamienie to już nie będzie wygodnie chodzić. Mogę ją utrzymywać tylko na rabatach, a między kamieniami tylko ziemia, albo same przestrzenie między kamieniami wysypać trochę żwirkiem, bez wyraźnej granicy między żwirkiem a ziemią, sama się zatrze, przemiesza.
Te rośliny to nie wiem czy wytrzymają, bo ja tam ciągam wąż w obydwie strony za studnią. Żeby to nie wyglądało brzydko, wyszarpane, zeschnięte...
Ale wezmę ten karmnik czy inne zielone pod uwagę. Może w miejscach gdzie wąż się nie suwa dam.
Dzięki!
Juzia 10:30, 05 mar 2015

Malgosik napisał(a)

między kamieniami tylko ziemia, albo same przestrzenie między kamieniami wysypać trochę żwirkiem, bez wyraźnej różnicy między żwirkiem a ziemią, sama się zatrze, przemiesza.

I to jest chyba najlepsza opcja
Wieloszka 10:30, 05 mar 2015

Malgosik napisał(a)

Witaj u mnie
Borówka musi mieć dziennie wiadro wody.
Nie będzie ładnie owocować.
U mojego brata rośnie całe stado borówek i na podmokłym mają się dobrze.
No chyba że będziesz regularnie podlewać. U mnie teraz rosną 2 sztuki w niskiej skrzynce warzywnej, ale stale je podlewałam. Może wreszcie znajdą swoje stałe miejsce.

Dzięki za głos w sprawie ścieżki.
Muszę zgłębić temat kamienia. Obawiam się trochę, bo mam ścieżki wokół domu z betonowej kostki brukowej. Żeby nie było za dużo tych różnorodnych nawierzchni...
ale taka malownicza, z luźno ułożonych kamieni ścieżka w ogrodzie chyba mogłaby być.

Kurczę, wszędzie mam mokro, a akurat borówkę zaplanowałam tam gdzie sucho, przy warzywniku
Jeśli chodzi o ścieżkę - tak jak podpowiada Józia, kora będzie się walać po płytach. Może rzeczywiście posadzić wokół nich coś, co lubi deptanie, jak karmik... Wygląd/materiał ścieżki powinien nawiązywać do nawierzchni wokół domu i być gdzieś powtórzony - będą jeszcze inne takie ścieżki w ogrodzie? Ale wg mnie ścieżka powinna przede wszystkim pasować do stylu ogrodu - a u Ciebie pasuje.
Malgosik 10:31, 05 mar 2015

Agatek napisał(a)
Mi się deski bardzo podobają, ale jak już ktoś napisał, jak będzie mokro czy wilgotno będą chyba strasznie śliskie, żwir, jeżeli będziesz często chodzić będzie się chyb rozsypywał ? ale nie wiem dokładnie bo nie użytkowałam żwiru

i wszystko przez to, że trawnik wokół studni wygląda trochę głupio, taki wygryzek
na początku tak planowałam, ale jak rozciągnęłam sznurek na patyczkach, to zobaczyłam, że wygląda to kiepsko
tutaj poprzednia wersja rzutu:

Wieloszka 10:33, 05 mar 2015

Malgosik napisał(a)

Tak się też zastanawiałam jak tak kora będzie wpadać na te kamienie to już nie będzie wygodnie chodzić. Mogę ją utrzymywać tylko na rabatach, a między kamieniami tylko ziemia, albo same przestrzenie między kamieniami wysypać trochę żwirkiem, bez wyraźnej różnicy między żwirkiem a ziemią, sama się zatrze, przemiesza.
Te rośliny to nie wiem czy wytrzymają, bo ja tam ciągam wąż w obydwie strony za studnią. Żeby to nie wyglądało brzydko, wyszarpane, zeschnięte...
Ale wezmę ten karmnik czy inne zielone pod uwagę. Może w miejscach gdzie wąż się nie suwa dam.
Dzięki!

To jak tam przesuwasz wężem na wszystkie strony, to czy kora, czy żwirek - wszystko będzie się przesuwać razem z nim, wiem z autopsji Może karmik to najlepsze rozwiązanie, bo lubi deptanie i wytrzyma szuranie wężem? Zapytaj Madżenkę, ona miała karmnik.
A gdzie znajdę u Ciebie zdjęcie studni z tłem?
Malgosik 10:40, 05 mar 2015

Wieloszka napisał(a)

Kurczę, wszędzie mam mokro, a akurat borówkę zaplanowałam tam gdzie sucho, przy warzywniku
Jeśli chodzi o ścieżkę - tak jak podpowiada Józia, kora będzie się walać po płytach. Może rzeczywiście posadzić wokół nich coś, co lubi deptanie, jak karmik... Wygląd/materiał ścieżki powinien nawiązywać do nawierzchni wokół domu i być gdzieś powtórzony - będą jeszcze inne takie ścieżki w ogrodzie? Ale wg mnie ścieżka powinna przede wszystkim pasować do stylu ogrodu - a u Ciebie pasuje.

Zrobię fotki nawierzchni jakie mam. Sfocę też żwirek, taras, huśtawkę i studnię. Łatwiej będzie myśleć co dalej.
Malgosik 10:43, 05 mar 2015

Wieloszka napisał(a)

To jak tam przesuwasz wężem na wszystkie strony, to czy kora, czy żwirek - wszystko będzie się przesuwać razem z nim, wiem z autopsji Może karmik to najlepsze rozwiązanie, bo lubi deptanie i wytrzyma szuranie wężem? Zapytaj Madżenkę, ona miała karmnik.
A gdzie znajdę u Ciebie zdjęcie studni z tłem?

tutaj studnia i ciemny płot:
zdjęcie z jesieni
teraz przekopuję to co nakryte

na studni są płytki takie jak mam na elewacji, szaro-beżowe
huśtawka też taka ciemna
ale jak napisałam wcześniej, zrobię więcej zdjęć szczegółów
teraz mam kurs do szkoły

będzie jeszcze jedna ścieżka do śmietnika
widać ją na kolorowym planie
ale będzie bardziej kręta niż taka jak tam, prostawa
Kasia73 10:44, 05 mar 2015

Myślałam o borówkach przed skrzyniami nie przy truskawkach dokładnie w tym miejscu na którym leci sznurek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies