Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 09:19, 05 mar 2015

Kurcze mam dylemat.
Na dniach będę zdejmować darń wokół studni. Tutaj planik:

góra rysunku wzdłuż granicy:
od lewej pod 3 prostokątnymi skrzynkami warzywnymi będzie żwirek
półkole pod huśtawka po prawej wyżwirkowane
chciałam ścieżkę z desek wokół studni (po środku) też wyżwirkować
tylko czy nie będzie za bardzo naćpane?
prościej by chyba było dać korę, nie dzielić tego rejonu, tylko jak długo wytrzymają w ziemi te deski...
sama już nie wiem co robić
może zaraz lepszy rysunek skrobnę
Malgosik 09:45, 05 mar 2015

Dodaję wyraźniejsze bazgroły.
W poprzednim poście ścieżka była odcięta ekobordem, tutaj nie ma odcięcia, bo wszytko jest w ramach tej samej rabaty, obsypane korą

Żeby oddzielić ścieżkę ekobordem i wysypać przy niej żwirek, muszę dać ekobord po obu stronach tej ścieżki.
Borówki przy studni mają być, bo tam jest słonecznie i wilgotno.
Jak już narysowałam, to skłaniam się chyba do tej kory, mniej będzie kołomyji.
Musimy mieć dostęp z tyłu studni, bo tam jest prąd i kranik.
Łatwiej też będzie też dostać się ze ścieżki do porzeczek i truskawek.
lojalna_ 09:50, 05 mar 2015

Najwazniejsza mysle funkcjonalnosc ...czy deptanko tam jest ..... Zwirek lubie i wole

Moja sciezka bedzie w trawie ....taka lubie najbardziej
Kasia73 09:56, 05 mar 2015

A w okół tej studni to muszą być deski? Gdybyś je zamieniła na kamienne również ułożone do okoła studni ?
Malgosik 09:57, 05 mar 2015

lojalna_ napisał(a)
Najwazniejsza mysle funkcjonalnosc ...czy deptanko tam jest ..... Zwirek lubie i wole

Moja sciezka bedzie w trawie ....taka lubie najbardziej

no właśnie często tam depczę, bo się codziennie podlewa
dzięki za głos
Malgosik 10:02, 05 mar 2015

Kasia73 napisał(a)
A w okół tej studni to muszą być deski? Gdybyś je zamieniła na kamienne również ułożone do okoła studni ?

myślisz o kamieniach a wokół nich kora?
takie płaskate kamienie mam w planie zrobić na dojściu przez rabatę do śmietnika
a że bardzo mi się podobaja takie ścieżki drewniane, to tutaj taką zaplanowałam
ale może za dużo będzie misz maszu nawierzchniowego?
zabiłaś mi gwożdzia

myślałam o takim kamieniu w korze
https://www.google.pl/search?q=kamie%C5%84+na+%C5%9Bcie%C5%BCki&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=URv4VNLIEciqU_f0gdAI&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=705#imgdii=_&imgrc=QEjCyknIKSfjbM%253A%3BK4ywVvWTPbBS-M%3Bhttp%253A%252F%252Fcdn16.ogrod.smcloud.net%252Ft%252Fphotos%252Ft%252F8246%252Fsciezka_ogrodowa_738934.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.wymarzonyogrod.pl%252Fgaleria%252Foryginalne-pomysly-na-sciezki-w-ogrodzie-zdjecia-ogrodowych-sciezek%252C2542%252F2191%252F8246%252F%3B621%3B931
Wieloszka 10:07, 05 mar 2015

Hej Małgosik! Czytam o żwirkowych dylematach - nie robiłabym ścieżki prezy studni w żwirku, bo tak jak napisałaś, będzie tam za bardzo naćpane - kupka żwirku co parę metrów Pod warzywnikiem i huśtawką wystarczy wg mnie.
A skoro obawiasz się trwałości desek, to może zastąp je płytami kamiennymi (jak pisała Kasia)lub betonowymi?
Też planuję urządzić warzywnik w tym roku (wreszcie ) i tak mnie zastanowiło, że napisałaś o borówce przy studni - wilgotno i słonecznie. Muszę doczytać, bo zaplanowałam tylko jeden krzaczek, ale w bardziej suchym miejscu. Nie da rady?
Kasia73 10:13, 05 mar 2015

Z tego linku to oczami wyobraźni widziałam te z 3 zdjęcia

Jeśli planujesz tam truskawki to możesz takich kamyków jeszcze później dorzucić w miejscach trudnych do zbierania owoców ale to wyjdzie w praniu

Jeśli mam Ci jeszcze bardziej namieszać to czy tych krzaczów borówek ( takiego paska 0,5 m)nie możesz pociągnąć aż do końca warzywnych skrzyń taki zabieg optycznie zgubiłby żwirowy placyk

PS deski woda studnia= ślisko
Juzia 10:15, 05 mar 2015

Kamień w korze to chyba nie nalepszy pomysł, bo kora się będzie wiecznie przewalać.
Będzie niechlujnie wyglądać.

No chyba, że posadzisz coś między te kamienie? Karmnik ościsty, macierzankę, rozchodnik ostry lub kaukaski ???

Malgosik 10:19, 05 mar 2015

Wieloszka napisał(a)
Hej Małgosik! Czytam o żwirkowych dylematach - nie robiłabym ścieżki prezy studni w żwirku, bo tak jak napisałaś, będzie tam za bardzo naćpane - kupka żwirku co parę metrów Pod warzywnikiem i huśtawką wystarczy wg mnie.
A skoro obawiasz się trwałości desek, to może zastąp je płytami kamiennymi (jak pisała Kasia)lub betonowymi?
Też planuję urządzić warzywnik w tym roku (wreszcie ) i tak mnie zastanowiło, że napisałaś o borówce przy studni - wilgotno i słonecznie. Muszę doczytać, bo zaplanowałam tylko jeden krzaczek, ale w bardziej suchym miejscu. Nie da rady?

Witaj u mnie
Borówka musi mieć dziennie wiadro wody.
Nie będzie ładnie owocować.
U mojego brata rośnie całe stado borówek i na podmokłym mają się dobrze.
No chyba że będziesz regularnie podlewać. U mnie teraz rosną 2 sztuki w niskiej skrzynce warzywnej, ale stale je podlewałam. Może wreszcie znajdą swoje stałe miejsce.

Dzięki za głos w sprawie ścieżki.
Muszę zgłębić temat kamienia. Obawiam się trochę, bo mam ścieżki wokół domu z betonowej kostki brukowej. Żeby nie było za dużo tych różnorodnych nawierzchni...
ale taka malownicza, z luźno ułożonych kamieni ścieżka w ogrodzie chyba mogłaby być.