Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Juzia 13:54, 05 mar 2015

Malgosik napisał(a)

no niestety muszę się pogodzić z dwoma odcieniami brązu
wyobrażasz sobie taki ogromny, prawie czarny taras...
chyba nie chciałabym na nim odpoczywać
to już wolę żwirek wymienić

wydaje mi się, że przy takiej mnogości kolorów żwirek nie powinien się rzucać w oczy
powinien się wtopić w resztę
bo o zmianie koloru tarasu narazie nie mogę myśleć

No a szary taras?
Ja wiem, że przemalować to nie taka prosta... i tania sprawa...ale nie musicie przecież robić tego już
Może ja jakoś źle odbieram te Twoje kolory elewacji...ale myślę, że szary by chyba pasował?

A jak nie.... to może kolorowy żwirek? Pasuje do wszystkiego
Kamajla 13:59, 05 mar 2015

Malgosik napisał(a)
To piszcie co myślicie. Jakoś muszę ugryźć to co jest.
a tymczasem kilka zielonych fotek:

młode sadzonki dają kolorek

Każda z nas widzę już odlicza dni do eksplozji wiosny

Co do ścieżki... żwirek to faktycznie nienajlepszy pomysł. Jak wiesz, u mnie nie ma jeszcze kostki, a to co go zastępuje przemieszcza się bez jeżdżenia po tym wężem
Od rozchlapującej się wody będzie ślisko i to chyba przede wszystkim należy wziąć pod uwagę przy doborze materiału.
Kasia73 14:29, 05 mar 2015

Z kamieniami na zdjęciu chodzi mi o to że duże wygodne dość ciasno ułożone co do kształtu to mogą być inne ale prostokątny nawiązują kształtem do desek na których Ci zależy no i ładny wachlarz by tworzyły

Czy jesteś pewna że warzywnik ma być tuż przy trawniku? Skrzynie po za sezonem są niezbyt widowiskowe dałabym przed nimi obwódkę

Szczerze zazdroszczę zielonego u mnie jeszcze zima
Malgosik 14:35, 05 mar 2015

Juzia napisał(a)

No a szary taras?
Ja wiem, że przemalować to nie taka prosta... i tania sprawa...ale nie musicie przecież robić tego już
Może ja jakoś źle odbieram te Twoje kolory elewacji...ale myślę, że szary by chyba pasował?

A jak nie.... to może kolorowy żwirek? Pasuje do wszystkiego

pomysł na szary taras przyszedł mi zbyt późno do głowy, z resztą nie wiem czy mąż by się zgodził na takie drewno
a kolorowy żwirek to jaki?
Wieloszka 14:44, 05 mar 2015

Malgosik napisał(a)

czytam od nowa i myślę
betonowa kostka, którą mam wokół domu nie jest już produkowana, identycznej nie dobiorę, ale tak naprawdę nie chcę jej w ogrodzie, mam pół działki nią zabrukowane
na 1 stronie wątku jest inwentaryzacja, tam widać powierzchnię kostki. Dlatego muszę coś dobrać w kolorze. Najprostszy byłby żwirek takie jak na innych żwirowych rabatach, ale jak się będzie przemieszczał od węża i ma być napstrzone....

Nie, betonowa kostka w kolorze tej na froncie odpada.
Będzie od węża napstrzone żwirkiem dookoła.
A co Ty na to, żeby nie włączać studni w rabatę, tylko zrobić wokół niej płyty kamienne w trawniku, w kolorze podobnym do obudowy studni?
Żwirek przy tarasie zmień koniecznie na jakiś bardziej beżowy, żeby lepiej grał kolorystycznie ze wszystkimi elementami.
A tuż przy samej studni kępy host - widziałam coś takiego, bardzo ładnie wygląda.
I jeszcze w kwestii warzywnika - on będzie bardzo na widoku i rzeczywiście nie jest najpiękniejszy przez cały sezon. Chyba, że Ci to nie przeszkadza
Ależ masz kanciki!
Malgosik 15:53, 05 mar 2015

Kasia73 napisał(a)
Z kamieniami na zdjęciu chodzi mi o to że duże wygodne dość ciasno ułożone co do kształtu to mogą być inne ale prostokątny nawiązują kształtem do desek na których Ci zależy no i ładny wachlarz by tworzyły

Czy jesteś pewna że warzywnik ma być tuż przy trawniku? Skrzynie po za sezonem są niezbyt widowiskowe dałabym przed nimi obwódkę

Szczerze zazdroszczę zielonego u mnie jeszcze zima

nie myślałam w ten sposób o skrzyniach
napewno nie może być nic wysokiego, bo zasłoni słońce
no i nie bardzo mam gdzie wcisnąć jakąś osłonę,
a może wrzucisz mi jakąś inspiracje co masz na myśli?
bo ewidentnie masz w głowie coś konkretnego

Juzia 16:00, 05 mar 2015

Malgosik napisał(a)

pomysł na szary taras przyszedł mi zbyt późno do głowy, z resztą nie wiem czy mąż by się zgodził na takie drewno
a kolorowy żwirek to jaki?

Nie wiem czy jest jakaś nazwa tego. Ja mam taki kolorowy. W sensie, że każdy kamyk inny kolor ma... i czarne i szare i czerwone są

A Aga z tymi płytami w trawniku też dobrze radzi!!!
Malgosik 16:02, 05 mar 2015

Wieloszka napisał(a)

Nie, betonowa kostka w kolorze tej na froncie odpada.
Będzie od węża napstrzone żwirkiem dookoła.
A co Ty na to, żeby nie włączać studni w rabatę, tylko zrobić wokół niej płyty kamienne w trawniku, w kolorze podobnym do obudowy studni?
Żwirek przy tarasie zmień koniecznie na jakiś bardziej beżowy, żeby lepiej grał kolorystycznie ze wszystkimi elementami.
A tuż przy samej studni kępy host - widziałam coś takiego, bardzo ładnie wygląda.
I jeszcze w kwestii warzywnika - on będzie bardzo na widoku i rzeczywiście nie jest najpiękniejszy przez cały sezon. Chyba, że Ci to nie przeszkadza
Ależ masz kanciki!

płyty w trawniku to rozwiązanie wymagające najmniej nakładów pracy
ale jeśli tak, to wogóle nie potrzebuję tam płyt, wystarczy że zostanie trawa
ale chodziło o to, że wsadzam studnię w rabatę, bo bez tego wychodzi pod płotem jakaś cienka grządka i śmieszne wywijasy się robią

powtórzę rysunki

1 wersja z trawnikiem wokół studni, to jeszcze inna, wcześniejsza koncepcja

2. Ostatnia wersja ze studnia w rabacie, ale dojście do kraników jest potrzebne, no i o tym dojściu właśnie rozprawiamy. Widać też kamienną ścieżkę do śmietnika

Malgosik 16:06, 05 mar 2015

Wieloszka daj jakąś inspirkę do zasłoniętego warzywnika.
Toż ja chcę go właśnie wyeksponować.
Hosty przy studni odpadają. Tam jest patelnia i właśnie miejsce na krzewy i krzewinki owocowe, warzywa, bo potrzebują słońca. No i to strona najbardziej oddalona od ulicy. Jedyne miejsce na taką funkcję.
Malgosik 16:09, 05 mar 2015

Juzia napisał(a)

Nie wiem czy jest jakaś nazwa tego. Ja mam taki kolorowy. W sensie, że każdy kamyk inny kolor ma... i czarne i szare i czerwone są

A Aga z tymi płytami w trawniku też dobrze radzi!!!

pomyślę o tym żwirku, żeby znowu za kolorowo nie było
a co do płyt w trawniku, to trochę wyżej napisałam o nich
a poza tym być może w przyszłości będą takie płyty w trawniku w większej ilości, coś jak Danusia robi, ala ścieżki, ale narazie się za to nie zabieram, bo rabaty jeszcze niezrobione