Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 09:29, 11 mar 2015

Agatek napisał(a)
Gosia na przesiewanie "złota" nie wpadłabym
swoją drogą mój kompost ma 2 lata, musiałam go przenosić za garaż bo wycinaliśmy na jesienie drzewa i jedno leciało wprost na kompost
ładowałam co się dało widłami i nie powiem, żeby jakoś szczególnie to wszystko się rozłożyło, może warto kupić te przyspieszacze do kompostowania, albo coś jeszcze innego

Chciałam ten kompost robić naturalnie, bez przyśpieszaczy. Napewno przyśpiesza się ten proces gdy się przerzuca pryzmę. Ale ja tylko trochę mieszam widłami, bo mi niewygodnie przerzucać. Teraz chyba to zrobię.
Podlewam też kompost, by utrzymywać wilgotność.

Napewno warto przesiać kompost, bo nie będą Ci leżeć na rabatach patyczki i inne grubsze kawałki. Ale akurat to moje (pożyczone sitko) jest za gęste.
Malgosik 09:31, 11 mar 2015

Mysza napisał(a)
Gosik złoto-mega super
A czy przy koszeniu nie ścinasz lub zahaczasz jakoś o ecobordy??Jak się sprawdzają??

Trzeba jechać po trawie wzdłuż ekobordu. Nie zaczepia się. Ale te wąsy co się na niego kładą w stronę żwirku muszę obciąć ręcznie.
Raz mąż pojechał kółkiem po żwirku, ale miała potem na nim masę siana, a tego nie chcę.
Agatek 09:42, 11 mar 2015

Ja jak na razie to kompost dawałam w dołek, a z wierzchu później to zasilałam naturalnymi wspomagaczami np. pokrzywą, raczej nie ściółkowałam kompostem
Malgosik 16:24, 11 mar 2015

Agatek napisał(a)
Ja jak na razie to kompost dawałam w dołek, a z wierzchu później to zasilałam naturalnymi wspomagaczami np. pokrzywą, raczej nie ściółkowałam kompostem

Ja chyba na pierwszy rzut rozsypię kompost między truskawki i trochę wymieszam z ziemią.

Dobrze że obfociłam krokusy, bo teraz kielichy zamknięte.
lojalna_ 16:37, 11 mar 2015

Ech te Twoje krokusy u mnie uparte jakies nie chca glówek pokazac zloto pierwsza klasa
Agatek 16:57, 11 mar 2015

Ja chciałam kupować wiosenne cebulki, ale szkoda mi trochę bo i tak nie jeżdżę teraz na działkę to nawet oka bym nie nacieszyła
chociaż w zeszłym roku w styczniu mieliśmy podczas tego chwilowego ocieplenia hiacynty i żonkile
Malgosik 17:06, 11 mar 2015

lojalna_ napisał(a)
Ech te Twoje krokusy u mnie uparte jakies nie chca glówek pokazac zloto pierwsza klasa

Za to czosnki masz większe
Agatek 17:07, 11 mar 2015

właśnie a macie metę w internecie na cebulowe?
Malgosik 17:10, 11 mar 2015

Agatek napisał(a)
Ja chciałam kupować wiosenne cebulki, ale szkoda mi trochę bo i tak nie jeżdżę teraz na działkę to nawet oka bym nie nacieszyła
chociaż w zeszłym roku w styczniu mieliśmy podczas tego chwilowego ocieplenia hiacynty i żonkile

jeszcze sobie posadzisz
i będziesz extra weekendowy wyjazd planować na działkę by je pooglądać
jak się tylko wprowadziliśmy, mąż zaraz kupił paczkę tulipanów, choć ja się za głowę łapałam gdzie je posadzić
teraz po trochę robię nowe rabaty i pojawia się coraz więcej miejsca na cebulowe
tej jesieni napewno znów będę kupować i sadzić
najgorzej z tulipanami, bo trzeba je wykopywać i przechowywać, podpisywać
Malgosik 17:12, 11 mar 2015

Agatek napisał(a)
właśnie a macie metę w internecie na cebulowe?

Dla mnie narazie za drogo było przez internet. Trzeba dużo cebul wziąć, bo jeszcze za przesyłkę się płaci. Taniej mi było kupować całe paczki w Biedronce. Ale nie wykluczam, że coś przez internet kupię, jak się uprę na konkretną odmianę, której nie spotkam w sklepie.
Inne forumki kupują, musiałabyś ich zapytać.