Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 00:02, 19 lip 2014

Przyglądając się kolorystyce tego co jest wygląda to narazie dość smutno. Biało-zielono-żółto. I to tylko wiosną tak kwietnie (różaneczniki i azalie):

gdybym dorzuciła żółtą azalię, bo mam tylko 3 białe i 2 różaneczniki biało-żółte, pomarańczową żurawkę, brązową trawkę a wiosną żółte krokusy to wyszłoby tak:

mogłaby tam pójść jeszcze żółta hakonechloa przed Rh, jak już nie będzie koloru azalii i różaneczników to ona się pokaże, a miłorząb będzie jesienią żółciutki razem z nią

Malgosik 00:23, 19 lip 2014

jednak biorąc pod uwagę, że funkie puszczą blado fioletowe kwiatostany (tu słabo widoczne) mogłabym jednak popracować nad zestawem kontrastowym

i latem jeszcze jakieś fioletowy kwiaty by się pokazały?

tylko nie wiem co z tą pomarańczową żurawką, bo one mają spody różowe...
no i czyż nie brak białego koloru?????
chyba że będzie już za dużo: biały, pomarańczowy, żółty i fioletowy?
Malgosik 00:38, 19 lip 2014

No i proszę, jest hortensja bobo:

jakby tworzyła ona podobną kulę jak Rh mogłoby być ciekawie
ale tu pojawia się problem, bo ona zdaje się przebarwia się jesienią na różowo
to może jednak zamiast kontrastowego fioletu dać róż i wtedy spodnia strona pomarańczowych żurawek nie przeszkadzałaby?

pora spać
proszę o komentarze
i nie patrzeć na obrazkowy bałagan tylko przymrużyć oczy i pomyśleć o kolorach
Iwk4 01:05, 19 lip 2014

Małgosiu, cudny monolog prowadzisz. Podziwu jestem pełna nad twoją planową pracą. To się nazywa przygotowanie !
Kolory mi się podobają, chociaż nie widzę różu w żurawce. Ona pięknie komponuje się z trawami. Dla mnie kolory są w porządku. U Danusi też pojawia się taki kolor żurawek, mimo że Danusia ogranicza kolory. Może jednak zostawić ten fioletowy kolor w spokoju. Nie dodawaj go. Nie jestem pewna, ale do białego pasuje coś srebno-liściastego. U mnie fajnie wyróżnia się smagliczka i pięknie wiosną kwitnie na żółto, a potem srebrzy liśćmi.
Podoba mi się twój plan, a rysunki robisz świetne
nicol21 09:25, 19 lip 2014

wg mnie kolorystyka wcale monotomna nie jest
jeszcze dosadzisz trochę cebulowatych wiec wiosna będzie pelno koloru, potem bylin i tez kolorek będzie, a potem trawy i będzie gicior
żurawki wprowadzą kolor w niskim piętrze.
A jeśli będziesz chciała wprowadzić kolor to poczekaj. ja zrobiłam to za szybko i będę musiała ogród tonować... co nie jest łatwe A po prostu chciałam mieć szybko ogród pełen roślin, który wygląda na dojrzały a nie dopiero co posadzony.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Malgosik 11:50, 19 lip 2014

Teraz odczepiłam się od tych żółtych plamek w Rh i zamiast pomarańczowego i żółtego dałam ciemno różowe żurawki, fioletowy Rh który tam jest i dodałam różowe i fioletowe tulipany. WIOSNA:

latem jest biała hortensja i kolor żurawek

ale jesienią miłorząb i funkie robią się żółte, hortensja różowa i wygląda to tak, już chyba nie jest tak ładnie (może jednak zrezygnować z tej hortensji) + brązowy miskant graziella:

Malgosik 11:51, 19 lip 2014

To która kolorystyka ładniejsza?
Cytujcie obrazki które się Wam najbardziej podobają PROSZĘ.
Malgosik 12:16, 19 lip 2014

A tutaj jesień bez hortensji:
Malgosik 12:32, 19 lip 2014

Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, cudny monolog prowadzisz. Podziwu jestem pełna nad twoją planową pracą. To się nazywa przygotowanie !
Kolory mi się podobają, chociaż nie widzę różu w żurawce. Ona pięknie komponuje się z trawami. Dla mnie kolory są w porządku. U Danusi też pojawia się taki kolor żurawek, mimo że Danusia ogranicza kolory. Może jednak zostawić ten fioletowy kolor w spokoju. Nie dodawaj go. Nie jestem pewna, ale do białego pasuje coś srebno-liściastego. U mnie fajnie wyróżnia się smagliczka i pięknie wiosną kwitnie na żółto, a potem srebrzy liśćmi.
Podoba mi się twój plan, a rysunki robisz świetne

Wiem o co Ci chodzi. Jest ostry pomarańcz i ostry fiolet. To kolory, które ze sobą kontrastują. Jeden powinien być trochę stonowany/słabszy/jaśniejszy wtedy efekt niebyłby taki agresywny.
Malgosik 12:40, 19 lip 2014

nicol21 napisał(a)
wg mnie kolorystyka wcale monotomna nie jest
jeszcze dosadzisz trochę cebulowatych wiec wiosna będzie pelno koloru, potem bylin i tez kolorek będzie, a potem trawy i będzie gicior
żurawki wprowadzą kolor w niskim piętrze.
A jeśli będziesz chciała wprowadzić kolor to poczekaj. ja zrobiłam to za szybko i będę musiała ogród tonować... co nie jest łatwe A po prostu chciałam mieć szybko ogród pełen roślin, który wygląda na dojrzały a nie dopiero co posadzony.

ale działać muszę, bo nie będzie stało rozkopane
skłaniam się ku ciemno-różowym żurawkom jak było na rzucie
córce się oko zaświeciło jak zobaczyła zestawienie wiosenne...