Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 21:03, 22 kwi 2015

lojalna_ napisał(a)
Oj jak czysciutko bajkowo u Ciebie , trawka kiedy u mnie bedzie tak ładnie własnie wróciłam z mojego poletka buziam

moja trawa wygląda tragicznie
nie widać tego na zdjęciu?
Malgosik 21:06, 22 kwi 2015

Kasia73 napisał(a)
Gosia taka duża a zabawkami się bawi oddaj dziecku foremki
Jak się spokojnie wczytam to napiszę. Dzisiaj walczyłam z chwastami, padam.

dziecko narazie nie ma piaskownicy, bo mu mama na jej miejscu trawę posiała
rozark 21:31, 22 kwi 2015

ładniutka ta rabata wyjdzie
Iwk4 07:16, 23 kwi 2015

Podoba mi się twoj sposób planowania.
Ja wczoraj dostałam roślinki, część pójdzie na ognistą, na część nie mam pomysłu jeszcze. Chyba posadzę na osobnej rabacie i niech rosną do wykorzystania później. Ilość kolekcjonerska. Najgorzej, że chwilowo muszę wsadzić je do doniczek i podlewać. Z chorym gardłem praca w ogrodzie odpada. Miłego planowania dziś.
Malgosik 08:48, 23 kwi 2015

rozark napisał(a)
ładniutka ta rabata wyjdzie

mam nadzieję, ale musicie pomóc, boję się, że przeładuję
Malgosik 08:51, 23 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)
Podoba mi się twoj sposób planowania.
Ja wczoraj dostałam roślinki, część pójdzie na ognistą, na część nie mam pomysłu jeszcze. Chyba posadzę na osobnej rabacie i niech rosną do wykorzystania później. Ilość kolekcjonerska. Najgorzej, że chwilowo muszę wsadzić je do doniczek i podlewać. Z chorym gardłem praca w ogrodzie odpada. Miłego planowania dziś.

Jesteś szczęśliwą obdarowaną.
Najlepiej nadmiar roślin do donic wsadzić lub na rozsadnik, a później przyjdzie pomysł co z nimi zrobić.
Zauważ że na kulkowisko niczego teraz ni kupowałam
Zawsze coś u mnie na rozsadniku rośnie i czeka na swoją kolej.
Malgosik 08:58, 23 kwi 2015

A teraz inwentaryzacja

a to mój projekcik

Od lewej
1. fioletowe, rosnące tam floksy szydlaste
2. pomarańczowe poletko to żurawki drobne pomarańczowe Amber Waves z fioletowymi bratkami, a po 15 maja z niskimi, pomarańczowymi daliami
3. Z tyłu żółte gwiazdki to turzyca evergold okalająca m.in. pionowe 3 berberysy, a jako wypełnienie trójkąciki -żurawki Lime Marmalade - poletko żółto-limonkowe. Nie wiem jakie cebule tu wsadzić.
4. Z przodu różowe żurawki Georgia Peach, a w nich kremowe tulipany Creme Upstar, bo mam lub białe szafirki, może co innego? różowe hiacynty?
5. pomarańczowo - brązowe poletko to 3 turzyce Bronzita (a może jednak bardziej pionowe Buchanani?), a kwadraciki to żurawka Southern Comfort - duże liście pomarańczowo-różowe. To poletko różni się od poprzedniego pomarańczowego. Tulipany ciemnofioletowe Queen of Night.
6. Zielony romb to miskant Morning Light, który ma zasłonić nieco piaskownicę po prawej, a rosną już takie 2 w pobliżu przy tarasie, więc pomyślałam, że je powtórzę.

proszę o komentarz każdej maści
będę wdzięczna
Malgosik 09:43, 23 kwi 2015

a może to jednak za mała rabatka i powinnam ją jednolicie obsadzić?
na rysunku rabata jest długa na 6,5 m i szeroka na 3 m
Kasia73 09:48, 23 kwi 2015

Cześć ale plan rewelacyjny pięknie wymyślony jedna rzecz mi tylko nie pasuje
4. Z różowymi żurawkami i hiacyntami będzie zgrzyt jakbym konsekwentnie szła bez różu

Czła reszta zauważ pomarańczowa żółta limonkowy kremowy zieleń brązy czerwony berberys piękna symfonia, a kombinacja godna pozazdroszczenia

Ps
Oddaj dziecku piaskownicę!!!
Malgosik 09:53, 23 kwi 2015

Kasia73 napisał(a)
Cześć ale plan rewelacyjny pięknie wymyślony jedna rzecz mi tylko nie pasuje
4. Z różowymi żurawkami i hiacyntami będzie zgrzyt jakbym konsekwentnie szła bez różu

Czła reszta zauważ pomarańczowa żółta limonkowy kremowy zieleń brązy czerwony berberys piękna symfonia, a kombinacja godna pozazdroszczenia

Ps
Oddaj dziecku piaskownicę!!!

powiem tak, żurawki też są różowe, jedynie taka jest różnica, że gdzie indziej robię kontrasty pomarańcz-fiolet
a tutaj są kolory sąsiadujące na palecie barw - 2 odcienie różu, jeśli byłyby te hiacynty

a można tu gdzieś wsadzić czerwone tulipany?