Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 09:55, 23 kwi 2015

kremowe tulipany będą chyba też miały lekko różową kreseczką, zobaczę, bo zaraz zakwitną, ale białe szafirki wsadzam do gruntu i nie ma problemu z zasychającymi liśćmi, nie trzeba wykopywać itp.
tylko czy róż + biel nie będzie zbyt zimnym połączeniem...
Kasia73 10:05, 23 kwi 2015

Czerwone tulipany w nogi berberysom myśle że fajny akcent one teraz są takie mocno zielone

Na różowy mnie nie namówisz
Malgosik 10:15, 23 kwi 2015

Kasia73 napisał(a)
Czerwone tulipany w nogi berberysom myśle że fajny akcent one teraz są takie mocno zielone

Na różowy mnie nie namówisz

ale będzie mocny kontrast czerwień z fioletem, odważny
Malgosik 10:16, 23 kwi 2015

a żółte krokusy?
w różowych żurawkach
byłoby wściekle
chyba lepszy ten krem
zrobię jeszcze kolaże kolorystyczne, ale jak tulipany zakwitną
Olili 10:29, 23 kwi 2015

Analizuję i analizuję i myślę ,wg. mnie oczywiście,czerwony nie i żółty w te miejsca nie..
Nawet powiem szczerze,że białe szafirki czy kremowe tulipany też bym odpuściła a właśnie dała różowe hiacynty.. Ogólnie jak myślę:róż, pomarańcz ,fiolet to wydaje się to trudne zestawienie...ale gdy te kolory przełożę na konkretne rośliny (wymienione tu przez Ciebie)to dochodzi faktura tych roślin i w/w kolory nie są już takimi oczywistymi kolorami i zaczynają fajnie ze sobą korespondować..Nie przerywałabym tej korespondencji bielą czy kremem...
Olili 10:35, 23 kwi 2015

Czerwień z fioletem ,kontrast odważny i może być hitowy ale,znów jak dla mnie,nie w bliskim towarzystwie dodatkowych barw ..
Ja jednak kolorystycznie myślę kategoriami wnętrzarskimi ,bo ja od wnętrz,a to jednak inna bajka
Malgosik 10:38, 23 kwi 2015

Olili napisał(a)
Analizuję i analizuję i myślę ,wg. mnie oczywiście,czerwony nie i żółty w te miejsca nie..
Nawet powiem szczerze,że białe szafirki czy kremowe tulipany też bym odpuściła a właśnie dała różowe hiacynty.. Ogólnie jak myślę:róż, pomarańcz ,fiolet to wydaje się to trudne zestawienie...ale gdy te kolory przełożę na konkretne rośliny (wymienione tu przez Ciebie)to dochodzi faktura tych roślin i w/w kolory nie są już takimi oczywistymi kolorami i zaczynają fajnie ze sobą korespondować..Nie przerywałabym tej korespondencji bielą czy kremem...

liście to tam będą cały rok, a chcę by wiosna pojawiły się też kwiaty
one nie będą przerywać tych poletek kolorystycznych, bo kwiaty będą wystawać ponad nimi, a te liście jednocześnie będą dla tych kwiatów stanowić tło, dlatego zastanawiam się nad kolorami kwiatów dla danego tła
Malgosik 11:33, 23 kwi 2015

Olili napisał(a)
Czerwień z fioletem ,kontrast odważny i może być hitowy ale,znów jak dla mnie,nie w bliskim towarzystwie dodatkowych barw ..
Ja jednak kolorystycznie myślę kategoriami wnętrzarskimi ,bo ja od wnętrz,a to jednak inna bajka

być może trzeba właśnie spojrzeć na barwę jako całość
albo niech kolory przechodzą jedne w drugie, jak w tęczy (tęcza to tylko przykład)
pomarańczowe żurawki mają w sobie także róż i zieleń
Kamajla 11:45, 23 kwi 2015

do kulek Buchanani chyba nie, lepiej coś bardziej zwiewnego...
co do kolorów, to baza jest ok, a cebulowych też bym się nie czepiała, bo przecież wszystkie naraz nie wyrosna. Do limonkowej części może białe cebule, żeby już ine robić kolejnego kontrastu.
Olili 11:50, 23 kwi 2015

Malgosik napisał(a)

liście to tam będą cały rok, a chcę by wiosna pojawiły się też kwiaty
one nie będą przerywać tych poletek kolorystycznych, bo kwiaty będą wystawać ponad nimi, a te liście jednocześnie będą dla tych kwiatów stanowić tło, dlatego zastanawiam się nad kolorami kwiatów dla danego tła

No właśnie...tu dokładnie widać gdzie nie domagam,bo nie ogarniam bylin ,kwiatów..(kiedy i jak długo ,które kwitną ,w jakich kolorach,jakie są wysokie itd..) I masz rację,że łebki tulipanów będą unosić się ponad poletkami kolorystycznymi