Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 12:07, 23 wrz 2015

Kuba napisał(a)
widzisz co człowiek to inne zdanie
ja bym posadziła krokusy w dwóch plamach, ew. fioletowe irysy między fioletowe krokusy, ale to ja

tylko nie wiem jak później wyglądają liście tych irysów, bo ich jeszcze nie miałam
szpecą?
krokusowe się tak wydłużają i leżą
żebym nie przedobrzyła z tą zieleniną, bo jak przekwitną krokusy to nadal zdobić będą kwitnące wrzośce (jak się zagęszczą bo teraz jest mizerota)
13:03, 23 wrz 2015
Małgosiu szukałam u Ciebie tych rozplenicHameln i nie znalazłam na ostatnich stronach.Ile Twoje mają lat? Dałaś mi niezłą zagwozdkę,że są dwa rodzaje.Poszłam swoje poogladać.U mnie wszystkie takie same.Młode są zwarte i sztywniejsze mają liście ale żadna nie odbiega od pozostałych.Mam 4 szt dwuletnich i 1 szt czteroletnią.Kupowane z różnych źródeł.Edytowałam zdjęcie u Iwonki i tę dwuletnią wstawiałam z kotkami dla porównania.Teraz mam też zagwozdkę czy mój miskant to "on czy ona"..Graziella czy Gracillimus
Masz śliczne dekoracje jesienne.Uwielbiam takie
Malgosik 14:51, 23 wrz 2015

Aniaaa napisał(a)
Małgosiu szukałam u Ciebie tych rozplenicHameln i nie znalazłam na ostatnich stronach.Ile Twoje mają lat? Dałaś mi niezłą zagwozdkę,że są dwa rodzaje.Poszłam swoje poogladać.U mnie wszystkie takie same.Młode są zwarte i sztywniejsze mają liście ale żadna nie odbiega od pozostałych.Mam 4 szt dwuletnich i 1 szt czteroletnią.Kupowane z różnych źródeł.Edytowałam zdjęcie u Iwonki i tę dwuletnią wstawiałam z kotkami dla porównania.Teraz mam też zagwozdkę czy mój miskant to "on czy ona"..Graziella czy Gracillimus
Masz śliczne dekoracje jesienne.Uwielbiam takie

mam kiepskie zdjęcia rozplenicy, dlatego nie wstawiam
i mam 1 młodą sadzonkę, kupowaną tego lata, dlatego obserwowałam co mają w sklepach

Malgosik 14:53, 23 wrz 2015

a tutaj ustawiona przy studni 16 czerwca tego roku
taka mała sadzonka i rozłożysta - po środku

to nie są takie miękkie, wzniesione ku górze liście jak u innych sprzedawanych Hameln, tylko sztywniejsze, u nasady grubsze, rozłożyste
Mirella też takie Hameln kupiła
Malgosik 14:57, 23 wrz 2015

chyba muszę cyknąć fotkę aktualną, bo jarzębina jest już pomarańczowa
Malgosik 14:58, 23 wrz 2015

mój Graziella kwitnie teraz na potęgę, jasnymi kwiatostanami
Ensata 16:23, 23 wrz 2015

U mnie to szpeciły liscie krokusów, a nie irysów dlatego w tym roku już ich nie sadzę
Malgosik 16:52, 23 wrz 2015

Ensata napisał(a)
U mnie to szpeciły liscie krokusów, a nie irysów dlatego w tym roku już ich nie sadzę

to dobrze wiedzieć że nie jest tak źle z irysami
a jak one się zachowują w następnym roku?
kwitną? czy kiepsko?
frezja 17:13, 23 wrz 2015

Malgosik napisał(a)
ostatnio stanęło chyba na tym, że między żółte wrzośce o białych kwiatach dam ciemnofioletowe krokusy a pomiędzy zielone wrzośce o różowych kwiatach dam białe krokusy
ale może zamiast fioletowych krokusów dać fioletowe irysy żyłkowane?
będą wyższe i kwitną później
co myślicie?
czy lepiej mieć odrazu łan krokusów w 2 kolorach....

obserwuję od jakiegoś czasu Twój wątek i wiem,że i teraz sobie poradzisz...taka kobieta ze zmysłem w planowaniu
krokusy..moim skromnym zdaniem...jak najbardziej,duuużo ich.Irysy tez bardzo lubię i planuję u siebie rabatę z nimi..;

zapraszam do mnie
frezja 17:19, 23 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

mam pytanie odnośnie krwawnika...czy ten różowy po przekwitnięciu staje się prawie biały?? zamówiłam na allegro właśnie różowy i dostałam biały w fazie przekwitania...ale po telefonie do nich dowiedziałam się,że one tak mają..czekam do wiosny...i na Twoją opinię.Obiecała,że to ze szkółki i zwróci kasę jeżeli będzie inaczej..