Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

olga80 11:39, 22 wrz 2015

zawilce i astry trudno mi upchnąć, obawiam się zamieszania, ale rozważam to
jedna z opcji jest taka, by jeden rząd bergenii, trzmielin, żurawek usunąć i zostawić je tylko jako obwódka i wtedy robi się miejsce na zawilce i astry
ale taki ruch mogłabym zrobić dopiero jak te niskie rośliny się rozrosną
dzięki że zajrzałaś

a to posunięcie do mnie przemawia choć ja laik i dopiero się uczę być ogrodnikiem ale ciekawie to brzmi
kasia_w 11:48, 22 wrz 2015

Jeszcze te cyprysiki- ja mam 2- jeden jest wściekle żółty, a drugi zielony, podobny do Twoich. Ale u mnie to na pewno 2 różne odmiany, bardzo się różnią i żółty wolniej rośnie. Upały przetrwały bez zarzutu.
Malgosik 14:25, 22 wrz 2015

kasia_w napisał(a)
Jeszcze te cyprysiki- ja mam 2- jeden jest wściekle żółty, a drugi zielony, podobny do Twoich. Ale u mnie to na pewno 2 różne odmiany, bardzo się różnią i żółty wolniej rośnie. Upały przetrwały bez zarzutu.

Te cyprysiki w szkółce latem były w doniczce. Twoje pewnie w gruncie i lepiej wyglądają.
Biorąc jednak pod uwagę okoliczności - pani pewna tego co ma i stały w cieniu, daję im szansę na pożółknięcie. Albo pani odwiozę i złożę reklamację, bo mówiłam czego mi potrzeba.
Malgosik 14:26, 22 wrz 2015

olga80 napisał(a)

a to posunięcie do mnie przemawia choć ja laik i dopiero się uczę być ogrodnikiem ale ciekawie to brzmi

zobaczymy jak to będzie
lubię na gęsto sadzić
ale narazie rośliny są młode i nie ma mowy o wysadzaniu
Malgosik 14:29, 22 wrz 2015

Anda napisał(a)
Tak czytam i czytam i jakos nic doradzic nie potrafie. Te astry to wieloletnie sa? Czy tak co rok bedziesz je sadzic?

Witaj
Astry są wieloletnie. Co roku to nie chciałoby mi się sadzić.
Najciekawsze jest to, że w markecie na O kosztują 13 zł, a w moim, nietanim punkcie 3,5 zł!
nicol21 16:58, 22 wrz 2015

Malgosik napisał(a)
a teraz zobaczcie
czy to nie tego koloru mi brakuje na rabacie z variegatusami????????
wyszedł mi bardziej fioletowy niż jest
a w rzeczywistości jest w nim więcej ostrego fioletu w różowej tonacji
denerwują mnie zawilce, bo masa liście, a kwiatów mało
może je wysadzę i posadzę takie astry????????
3,5 zł za sadzonkę

miałby w 1 pierwszym rzędzie towarzystwo bergenii, trzmielin i żurawek
a z tyłu variegatusy
jeszcze urośnie, ale podobno wielki nie będzie

Zgodzę się z tym że brakuje koloru, ale wg mnie nie jest to ten co proponujesz, trochę smutno będzie. trzeba by tą rabatę jakoś roziskrzyć. Może red baron? może pomarańczowe kwiaty jesienne? a może coś wyższego, białego? A może poczekać i zobaczyc co będzie jak się trawy rosrosną i zrobią zwarte, jasne tło?!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
kasia_w 19:46, 22 wrz 2015

Gosia cyprysiki wstawiłam
Madzenka 06:35, 23 wrz 2015

Daj troche czasu zawilcom, ten rok nie był dla nich dobry a na dodatek potrzebują minimum jeden sezon aby sie dobrze ukorzeniły zagęściły.
Na cyprysikach sie nie znam.
Kuba 06:47, 23 wrz 2015

Małgoś macham i zaglądam regularnie, za Twoimi rewolucjami nie nadążam, ale popieram
anabuko1 07:34, 23 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Daj troche czasu zawilcom, ten rok nie był dla nich dobry a na dodatek potrzebują minimum jeden sezon aby sie dobrze ukorzeniły zagęściły.
Na cyprysikach sie nie znam.

No to jest nadzieja ,że moje zawilce też się poprawią na drugi rok.Były posadzone na jesieni w tamtym roku,? I jeszcze nie są za okazałe