Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Kawa 09:15, 05 paź 2016

Gosia
no domek śliczny
widzisz ja tez myślę o kolumnowych drzewkach i też o amanogawie
ale ..teraz jak zobaczyłam i poczytała u Ciebie to się zastanawiam ehhehe

chcociaż ona wiosna śliczna jest
no a ciąć można przecież
anka_ 09:24, 05 paź 2016

Malgosik napisał(a)

masz na myśli
Sorbus Autumn Spire 'Flanrock'?
Coś więcej o nim wiesz?
Jarząby są ładne

Gosiu tak o tego mi chodziła. Osobiście go jeszcze nie mam, ale właśnie szykuję miejscówkę. Widziałam jedynie w realu. Dla mnie same plusy- ładnie kwitnie, przepięknie się przebarwia i na zimę obsypany jest koralami (do tego pożytek dla ptaków).

Kasia go ma i bardzo chwaliła, może jej się podpytaj. Wiem, że ma jeszcze inne. https://www.ogrodowisko.pl/watek/6373-ogrodek-pachnacy-rozami-i-lawenda-w-budowie
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Malgosik 10:46, 05 paź 2016

anka_ napisał(a)

Gosiu tak o tego mi chodziła. Osobiście go jeszcze nie mam, ale właśnie szykuję miejscówkę. Widziałam jedynie w realu. Dla mnie same plusy- ładnie kwitnie, przepięknie się przebarwia i na zimę obsypany jest koralami (do tego pożytek dla ptaków).

Kasia go ma i bardzo chwaliła, może jej się podpytaj. Wiem, że ma jeszcze inne. https://www.ogrodowisko.pl/watek/6373-ogrodek-pachnacy-rozami-i-lawenda-w-budowie

Już przejrzałam ogrodowisko w poszukiwaniu tego jarząba.
Niektórzy piszą jako minus, że coś słabo rośnie.
Ale poza tym widzę że się pięknie przebarwia. U mnie miałby dużo słońca.
Natomiast ptaki wcale nie jedzą korali z mojego jarząba szwedzkiego. Chyba tych ptaków, które je lubią nie ma w mojej okolicy.
Malgosik 10:50, 05 paź 2016

Kawa napisał(a)
Gosia
no domek śliczny
widzisz ja tez myślę o kolumnowych drzewkach i też o amanogawie
ale ..teraz jak zobaczyłam i poczytała u Ciebie to się zastanawiam ehhehe

chcociaż ona wiosna śliczna jest
no a ciąć można przecież

Ja miałabym dobry dostęp do cięcia tych Amanogaw. Tylko że mam teren podniesiony w stosunku do sąsiadów i opór daje podmurówka. Obawiam się że korzenie Amanogawy, jako że to dość silne drzewo mogą ją rozsadzić.
Do tego obawiam się też zacieniania sąsiadów, bo to ich południowa strona. Już mój płot daje prawie ciągły cień po ich stronie.

No i dlatego zainteresowałam się tym jarząbem, co to Ania podpowiedziała.
anka_ 10:53, 05 paź 2016

Z mojego szwedzkiego też nie jedzą, a zwykła "jarzębina' jest oblegana. Ale jak zostawią to plus- korale pięknie zdobią. To że nie rośnie mega szybko to minus i plus jednocześnie- w zależności od miejsca. Można upolować większy egzemplarz.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Malgosik 10:56, 05 paź 2016

anka_ napisał(a)
Z mojego szwedzkiego też nie jedzą, a zwykła "jarzębina' jest oblegana. Ale jak zostawią to plus- korale pięknie zdobią. To że nie rośnie mega szybko to minus i plus jednocześnie- w zależności od miejsca. Można upolować większy egzemplarz.

Masz rację.
Chodzi też o to by te drzewa nie były wielgaśne.
Myślę, że pod takie kolumny to trzeba dać chyba kulki.
lojalna_ 11:03, 05 paź 2016

Małgosia nie strasz mnie korzeniami amanogawy bo ja mam identyczna sytuacje. Teren podniesiony i blisko płotu i dlatego ja właśnie zasadziałam. Czytając ze system korzeniowy słaby co prawda rozległy ale spokojnie przy kostce i płocie może rosnąć ☺
anka_ 11:03, 05 paź 2016

Malgosik napisał(a)

Masz rację.
Chodzi też o to by te drzewa nie były wielgaśne.
Myślę, że pod takie kolumny to trzeba dać chyba kulki.

Albo same trawy przebarwiające sie jesienią na żółto.
Kasia73 12:08, 05 paź 2016

Pozdrawiam
Malgosik 12:17, 05 paź 2016

lojalna_ napisał(a)
Małgosia nie strasz mnie korzeniami amanogawy bo ja mam identyczna sytuacje. Teren podniesiony i blisko płotu i dlatego ja właśnie zasadziałam. Czytając ze system korzeniowy słaby co prawda rozległy ale spokojnie przy kostce i płocie może rosnąć ☺

Jola ja nie szukałam informacji o korzeniach tych wiśni. Poprostu założyłam że jak po latach będzie to duże drzewo, to jest ryzyko dla podmurówki.
Narazie ogromne brzozy mi tej podmurówki nie rozsadziły.
Ale rabata, którą chcę teraz zagospodarować ma z jednej strony płot, a z drugiej krawężniki dla kostki brukowej parkingowej. I to właściwie taka ciasnota dla drzewa.