Dziękuję
Nad berberysami już trzeci rok pracuję, przycinam, kształtuję, by były równe i w miarę podobne do siebie, bo one rosną dziwacznie bez cięcia. Te pionowe, z kulkowiska.
Chyba że Ci chodzi o te żółte kuliste, to akurat nie są berberysy.
Cześć Małgosiu, przyszłam do Ciebie na wypytki o formowanie drzewek owocowych, Mazan mnie tu skierował
Czy możesz z bliska pokazać i wyjaśnić jak formowałaś drzewka, bo właśnie zakupiłam 2 jabłonki i też bym chciała takie "stworki" mieć u siebie w ogrodzie.
W tej materii ja cały czas się uczę.
Jaki kształt ma mają mieć te jabłonki?
Ja formuję 2 grusze na płaską ścianę.
Teraz tworzę chyba 4 piętro. Jak znajdę czas to sfocę co mam. Mamy teraz biały tydzień i trochę mało czasu. Ale postaram się coś Ci pokazać.
Przeczytaj artykuł Danusi.
Pomoże Ci na początek. https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/388-zasady-formowania-plaskich-drzew-krok-po-kroku
Ważne by na początku nie odginać gałązek do poziomu. Trzeba je zostawić odgięte w kącie 45 stopni, bo wtedy intensywniej rosną i się wydłużają. Ale to będzie w artykule.
Małgosiu czytałam ten artykuł, ja chcę 2 jabłonki uformować też na płasko. Na dzień dzisiejszy to 2 kijki i maja sporo bocznych listków. I teraz pytanie te boczne listki wszystkie usuwałaś i zostawiłaś tylko 1 piętro?
zostawiłam nie tylko na 1 piętro, ale i odrazu na drugie
wyżej też nie obrywałam, pozwoliłam im podrosnąć i za rok formowałam 3 i 4 piętro
wymierz sobie na jakiej wysokości mają być te piętra
ja mam pierwsze na 60 cm, bo niższe piętro zasłaniałyby skrzynie warzywne
potem mam co 40 cm
jeśli jabłonie będą rosły obok siebie, to zrób im te pietra na wspólnej/jednakowej wysokości
no i skoro są tylko listki, to pozwól im podrosną, wybierzesz sobie te pędy, które rosną w bok, tak jak Ci pasuje
jeszcze latem zdążysz podciąć te niepotrzebne
a teraz możesz oberwać te, które są pomiędzy piętrami
Hee...twe to ja też tak mam...zrobił się brak czasu na parę rzeczy.
Biały tydzień masz. ..fajne czasy. ..oj dawno już takie były.
to pozdrowki zostawiam