Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 14:25, 18 kwi 2020

mirkaka napisał(a)
Troszkę sobie u Ciebie poczytałam. Masz świetne kompostowniki i stół roboczy, i porządeczek wokół nich
Pytałaś o kwiaty które by kwitły całe lato, czy już ktoś Ci dał jakąś propozycję?
Sama jestem ciekawa

Witaj u mnie.
Porządeczek w kąciku ogrodnika to dopiero dziś robię.
Tamto zdjęcie stołu było stare.
Co do kwiatów letnich to za poradą najpierw Marcina a potem innych zakupiłam rozwary. Jak ich nie sieknie niespodziewanie przymrozek, to będą. Narazie się hartują i na noc idą do garażu. Ale nie wiem czy dam radę tak aż do 15.05.
Ciekawa jednak jestem Twojej propozycji. Rozwary czasem znikają, mimo że to bylina.
Malgosik 14:28, 18 kwi 2020

Milka napisał(a)

U mnie w nogach Susan ma szafirki i rozwary

Ale rozwary to Ci nie kwitną razem z magnolią?
Malgosik 14:31, 18 kwi 2020

A ja znowu to samo...
Będą jeszcze kwitły licznie zwykłe fioletowe irysy, a potem różowe jeżówki samosiejki.
Od dawna mam tu zaplanowanych 5 jarzębów Flanrock niestety nie mogę ich dostać
Malgosik 15:05, 18 kwi 2020

Kto mnie pytał o blacharza do docięcia blachy na stół ogrodniczy?
nicol21 16:07, 18 kwi 2020

Pięknie i kolorowo masz! Magnolia super duża już jest. w nogi coś przy czym nie trzeba będzie za dużo grzebać w ziemi/korzeniach magnolii.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Malgosik 16:35, 18 kwi 2020

nicol21 napisał(a)
Pięknie i kolorowo masz! Magnolia super duża już jest. w nogi coś przy czym nie trzeba będzie za dużo grzebać w ziemi/korzeniach magnolii.

Oooo
Wszelki duch...
Pewnie że bez grzebania. Coś takiego jak szafirki jest fajne.
Skłaniam się ku różowymi wiosennym zawilcom. Nie są u mnie ekspansywne.
Malgosik 16:40, 18 kwi 2020

Uwaga nowość.
Będę sadzić drzewo. Myślałam że to już koniec drzew, ale muszę się z jeszce jednej strony zasłonić. Najlepiej korona na wysokiej nóżce.
Chciałoby się wysoką magnolię, ale one raczej rozłożyste są od dołu i chyba długo bym czekała na efekt.
Bezpśrednie sąsiedztwo to Ambrowiec i Śliwa wiśniowa. Niestety też na długiej nodze.
Jakieś pomysły macie?
Jutro rano zrobię zdjęcie, bo teraz jest cień.
Marcin89 18:47, 18 kwi 2020

Ja napaliłem się na klon pospolity 'Drummondii', tylko nie wiem, czy da radę w słońcu. Z drugiej strony podobny efekt do niego da klon jesionolistny 'Flamingo'. Ten z klei uznawany za chwast.

Super jest klon czerwony 'Red Sunset', tylko to docelowo duże drzewo.

Te rozwary tak luźno zaproponowałem, a nigdy nie miałem. Oby były warte uwagi
Malgosik 22:54, 18 kwi 2020

Marcin89 napisał(a)
Ja napaliłem się na klon pospolity 'Drummondii', tylko nie wiem, czy da radę w słońcu. Z drugiej strony podobny efekt do niego da klon jesionolistny 'Flamingo'. Ten z klei uznawany za chwast.

Super jest klon czerwony 'Red Sunset', tylko to docelowo duże drzewo.

Te rozwary tak luźno zaproponowałem, a nigdy nie miałem. Oby były warte uwagi

To się narobiło....
Ale inni mieli rozwary, i ja je przetestuję
Ładny ten Drummondi. Dobrze by wyglądal w sąsiedztwie śliwy wiśniowej, tylko że to chyba duże drzewo będzie. Mam tam nieopodal ambrowca. Też duży rośnie.
Przyszła mi do głowy rajska jabłoń, tylko nie wiem czy nie urośnie zbyt mała znowu.
Marcin89 23:08, 18 kwi 2020

Malgosik napisał(a)

To się narobiło....
Ale inni mieli rozwary, i ja je przetestuję
Ładny ten Drummondi. Dobrze by wyglądal w sąsiedztwie śliwy wiśniowej, tylko że to chyba duże drzewo będzie. Mam tam nieopodal ambrowca. Też duży rośnie.
Przyszła mi do głowy rajska jabłoń, tylko nie wiem czy nie urośnie zbyt mała znowu.

A kto zabroni ciąć takiego klona. Chyba się skuszę.

Masz zatem nad czym myśleć.