Pytam, bo u moich dziadków była rozkopana rabata pod gaz. Niestety jedna krzewuszka padła, a druga została i chce jej coś dosadzić. Nie wiem, czy dać miskanta tuż nad gazem. A z drugiej strony fajnie by skrzynkę zasłonił.
To co jest.....
Mój plan na to miejsce. Z tyłu miskant zielono-biały i krzewuszka o różowych kwiatach. Przed trawą pasek pomarańczowych liliowców i na przodzie pasek lawendy. Wszystkie rośliny bym miał już do sadzenia.
Co myślicie?
Marcin jak tam idzie rurka od gazu, to ja bym na niej Miskanta nie sadziła. Krzewuszka urośnie i ona już 3/4 tej przestrzeni zajmie. Za dużo roślin tam zaplanowałeś. Nie zmieszczą się. Może zamiast Miskanta 2 trzcinniki, bo są dość wysokie i pionowe. Przed nim może być lawenda, także przed krzewuszką. Miskant rośnie w grubą karpę. Mogę jutro pokazać moje ML. Ten przy gazie będę wykopywać i też pokażę.
Ja też będę musiała zasłonić skrzynkę od gazu.
Za dużo hmm. Właśnie pierwotnie były 2 krzewuszki i pasek czegoś niskiego. Nie podobało mi się. Krzewuszka jest mała, po też zimie zmarzła i musiałem przyciąć.
Może tego nie widać, tam jest szerokość 2 m od płotu do bramy. Ale chętnie słucham co powiesz
Z mojej strony wygląda na trochę mniej niż 2 m. Teoretycznie trzeba patrzeć na docelowe wymiary roślin. Sama lawenda potrafi się rozłożyć na 50 cm średnicy. Zależy jaka odmiana.
Trawa zasłoni skrzynkę najwcześniej w czerwcu. Może tam ustawić stojak i puścić powojnika albo róże pnącą.
Możesz jeszcze wysadzić krzewuszkę. Dasz więcej pionowych trawek i więcej bylin Ci wejdzie.
Gosiu, fajne kółko pod ambrowcem zrobiliście Donice piękne kupiłaś U mnie też rosną w donicach hortensje bukietowe i zostawiam je na tarasie przez całą zimę. Nic im nie jest
Ogród zimowy też mi się marzy
Widzę że przestudiowałaś mój wątek
Może za kilka lat będzie ogród zimowy. Narazie w jego przyszłym miejscu będziemy odnawiać taras i usuwać z niego słupki z płotkami. Będzie więcej miejsca. Otworzą się nowe możliwości na pojemniki z roślinami. Ale to w czerwcu. Narazie inne wykopki mamy.
Dzięki zwirkowi w kółku będę mogła focić mojego niwaki. Szafirki przekwitły, ale kwiatostany jeszcze nie są ścięte. Teraz będzie widoczna turzycą Gold Fountaine. Muszę tylko jedną dosadzić, bo coś mi korzenie zjadło. Linka sadownicza niestety nie jest ozdobą.