Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

Kokesz 20:10, 19 kwi 2020

ryska napisał(a)

Zabawa z tymi sadzonkami i trening jak dla mnie (znoszenie z 1 piętra a potem na noc wnoszenie ale w ciepłe bezwietrzne dni, nie takie jak dziś, gdzie łeb chciało urwać)ale warto dla tych pomidorków.
Eksperyment dziś zakończyłam

Pomidorki zielone zerwane w grudniu ze szklarni trzymałam (jak dojrzały) w lodówce. Nie były smaczne, bo mało słodkie i nie było na nich amatorów. Niedawno! wyjęłam je z lodówki na parapet. Myślę, niech mają szansę spleśnieć albo zgnić ale nie, one zaczęły się mumifikować.
Te ze sklepu to po tygodniu pleśnieją a przecież ja mam uprawy bez środków ochrony roślin. Co je tak zakonserwowało? Nofrost?
Maciejki w tym roku nie kupiłam ale pewnie nasiona się wysiały, póki co doniczka pusta. Zawsze możesz wysiać część a resztę później. Tak jest fajniej, bo kwitnienie w różnych terminach.

Moje stały od jesieni w kuchni, też zerwałam zielone, nie były smaczne, takie blado pomarańczowe, wywaliłam w zeszłym tygodniu na kompost, pewnie tam wykiełkują Też się nie zepsuły, tylko trochę się wysuszyły.

,
ryska 20:11, 19 kwi 2020

Pierwszy kwitnący powojnik
Ruby
Kokesz 20:19, 19 kwi 2020

Śliczne stipowe poletko
Też mam tulipany Purple Prince, jestem nimi zachwycona niskie, idealne na brzeg rabaty, przesadzałam je teraz , bo mam w donicach i nic się nie stało, stoją sztywno jak na baczność.
Fajnie, że kwitną co roku

I jeszcze ścieżkę chciałam pochwalić jest przepiękna
Jaki to kamień?
Muszę zrobić takie ukryte na rabacie ścieżki, nawet z pojedyńczych kamieni, żeby się dostać na tyły do cięcia cisów.

ryska 20:20, 19 kwi 2020

paniprzyroda napisał(a)
Śliczne stipowisko, zachwycam się
Zapomniałam o swojej stipie i dopiero dziś ją przycięłam, na dodatek z trzech sztuk dwie przesadziłam, ciekawe, czy przeżyje?
Moje drugie podejście do szachownicy udane, chociaż mogłoby więcej sztuk kwitnąć na ilość posadzonych cebulek. Śliczne bordowa krateczka Notabene miała być biała, bo bordowej brakło, nawet się ucieszyłam, a tu psikus

Moje stipowisko pod koniec marca

Niesamowite jak szybko się odrodziła i na dodatek bez deszczu.

Szachownice mają też przewagę nad tulipanami w długości kwitnienia.
I tańsze są w zakupie
Można eksperymentować.
ryska 20:28, 19 kwi 2020

Kokesz napisał(a)

Moje stały od jesieni w kuchni, też zerwałam zielone, nie były smaczne, takie blado pomarańczowe, wywaliłam w zeszłym tygodniu na kompost, pewnie tam wykiełkują Też się nie zepsuły, tylko trochę się wysuszyły.

,

I to jest bardzo ciekawe. We wtorek wsadzam do szklarni pomidory do góry nogami i korzeniami do dołu . Dziś o 7 było tam bardzo ciepło. W domu sadzonki podlewam 3 razy dziennie, bo mdleją. Najwyższa pora na nie.
sylwia_slomc... 20:31, 19 kwi 2020

Śliczne szachownice
ryska 20:35, 19 kwi 2020

Kokesz napisał(a)
Śliczne stipowe poletko
Też mam tulipany Purple Prince, jestem nimi zachwycona niskie, idealne na brzeg rabaty, przesadzałam je teraz , bo mam w donicach i nic się nie stało, stoją sztywno jak na baczność.
Fajnie, że kwitną co roku

I jeszcze ścieżkę chciałam pochwalić jest przepiękna
Jaki to kamień?
Muszę zrobić takie ukryte na rabacie ścieżki, nawet z pojedyńczych kamieni, żeby się dostać na tyły do cięcia cisów.

Tak widziałam, jestem u Ciebie na bieżąco
Mnóstwo już masz kwitnących roślin.
Jeśli będę kupować tulipany jesienią to właśnie Purple Prince i acuminaty.
Ten kamień to szarogłaz.
Dziękuję
ryska 20:38, 19 kwi 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczne szachownice

Tak
Liliowce też coraz większe.
U Ciebie zawsze podziwiam te łany.
ryska 20:56, 19 kwi 2020

Małżonek z odpadków zrobił mi donicę. Dziewczyny pomalowały.
Ja dzisiaj obsadziłam. Groszkami pachnącymi po bokach a w środku dałam 100 sztuk mieczyka abisyńskiego i garstkę łąki kwietnej
Będzie mega niespodzianka. Kosze ledwo udało się przenieść na podstawę parasola.
Rozlatują się niestety.
Rok temu.

Teraz (śmieję się, że trochę konfesjonał nam wyszedł ale jak zarośnie ta ścianka i donica to nie będzie taka nachalna w wyglądzie).

Obok moje złomowisko

Kolor ten sam, co donicy z odpadków na schodach.
BasiaLT 21:05, 19 kwi 2020

Ale się uśmiałam z twojego "konfesjonału". Dobra jesteś
Szachownice jak cukiereczki. No i prześliczna psinka.