Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

mirkaka 09:01, 20 kwi 2020

Katkak napisał(a)
Reniu stipowisko cudne, jak własna, prywatna preria. Aż strach czy się człowiek na grzechotnika nie nadzieje . Cudnie to wygląda, i te kamienie dodają smaczku. Złomowisko kocham, kocham, kocham . Donica cudna, mnie się z konfesjonałem nie kojarzy, ale zawsze emusia można wyspowiadać . Takie powojniki to tylko u Ciebie, cudo .

Uśmiałam się z Kasi tekstu, że zawsze można eM wyspowiadać

Reniu, dziękuję za zdjęcia stipowiska, bardzo ładnie to zrobiłaś, ścieżka z większych kamieni wygląda tam świetnie Dziękuję za wejście na stół Fajna jesteś
Reniu czy szachownice trzeba wykopywać na zimę ?

Mój Mayleen też zapączkowany i rozrośnięty, takie zimy im sprzyjają
ryska 20:52, 21 kwi 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Dziekuje za rade w kwestii szachownic. Swoje sadzilam we wrzesniu i jeszcze moczylam przed sadzeniem. Moze kupie tym razem w necie.w sierpniu

ryska 20:54, 21 kwi 2020

mirkaka napisał(a)

Uśmiałam się z Kasi tekstu, że zawsze można eM wyspowiadać

Reniu, dziękuję za zdjęcia stipowiska, bardzo ładnie to zrobiłaś, ścieżka z większych kamieni wygląda tam świetnie Dziękuję za wejście na stół Fajna jesteś
Reniu czy szachownice trzeba wykopywać na zimę ?

Mój Mayleen też zapączkowany i rozrośnięty, takie zimy im sprzyjają

Ja szachownic nie wykopuję.

ryska 21:07, 21 kwi 2020

ryska ku pamięci
Posadziłam dziś pomidory do szklarni.
10 sztuk w grunt i 8 sztuk do góry nogami.
Te w ziemi będę prowadzić w tym roku na dwa pędy.
Papryki póki co w skrzynkach ale też w szklarni. Ubiegłą noc też tam spędziły i nic im nie było.
Padła mi jedna róża na pniu Souvenir de la Malmaison.
Pień zrobił się czarny, zielone liście uschły.
Wsadziłam do gruntu gaury -10 sztuk z nasion od dobrej duszyczki
Zeszłoroczne przeżyły w 80%.

ryska 20:26, 25 kwi 2020

Próbowałam zrobić zdjęcia moich szachownic kostkowatych ale nie oddają uroku.
Mamy tu i wieczorne i poranne ujęcia, nic nie pomogło
Jest ich dużo a ledwie je widać.

ryska 20:35, 25 kwi 2020

Szachownice perskie.
Sylwia wstawiła zdjęcia u siebie, że nie zakwitną.
W komentarzu ktoś wstawił link, jak je traktować aby kwitły każdego roku.
Czytałam już te porady w ubiegłym roku i nawet zastosowałam.
https://zojalitwin.wordpress.com/?s=perska

Wykopałam w ubiegłym roku, jak liście zżółkły, włożyłam do wiadra i wstawiłam do szklarni.
Było im ciepło, nie miały dostępu do wody, jesienią trafiły do gruntu.
Tyle, że nie zakwitły. Miały co prawda zalążki, niektóre zrobiły się czarne, inne zostały zalążkami jak na zdjęciu.

Czyżby przymrozki przystopowały rozwój kwiatów?
ryska 20:38, 25 kwi 2020

Kwitnące i cieszące oko
Joku 21:32, 25 kwi 2020

Jak się dobrze przyjrzeć to widać szachownice. One mają taki "brudny" kolor to zlewają się z otoczeniem. Sporo tobie zakwitło.
Urszulla 12:47, 26 kwi 2020

Przyszłam zapytać od Kasi z Mojej bajki o powojnika o złotych listkach.
ryska 17:13, 26 kwi 2020

Joku napisał(a)
Jak się dobrze przyjrzeć to widać szachownice. One mają taki "brudny" kolor to zlewają się z otoczeniem. Sporo tobie zakwitło.

Policzyłam
Kwitnie w przedogródku 58 cebul na posadzonych w 2018 200 sztuk. W kąciku wypoczynkowym na 50 sztuk posadzonych w 2015 kwitnie 9 cebul.
Narcyzy pachnące nie mają za to ani jednego kwiatka i to jest dziwne akurat.
Tylko liście widać.
Na pierwszym planie kokoryczka a przed nią rośnie jeszcze poletko tawułek. I pomiędzy roślinami i przy białym płocie i przy siatce. Tawułek w przedogródku mam najwięcej.