Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 21:27, 11 maj 2026

Joku napisał(a)
Moje powojniki uznane za nieżywe o dziwo się obudziły, zaczęły wypuszczać z ziemi nowe pędy. A już zaczęłam kombinować co wsadzę na ich miejsce. Z różami chyba sprawa gorzej wygląda.
Tulejnik, rzadko spotykana na forum roślina.
Jeżeli możesz to dziel pracę w ogrodzie na mniejsze "porcje". Kostka będzie mniej obciążona .

Świetnie, że odbijają. Moje rozplenice też widzę, że nie padły na 100% tylko na 90%.
Tulejnik kamczacki możesz sobie posadzić w mini oczku bardzo ubogaca sadzawkę. Wolno rośnie i podobno pachnie piżmem ale żeby go powąchać to musiałabym zanurzyć się w wodzie.
W ramach prac na raty wsadziłam wczoraj w szklarni trochę pomidorów, papryczki i bataty.

Bataty w tych wiszących koszach.
Joku 18:27, 12 maj 2026

Podejrzewam że z powąchaniem tulejnika miałabym podobny problem .
Jak kostka? Lepiej znosi twoje wyczyny ogrodowo - szklarniowe?
sylwia_slomc... 20:26, 12 maj 2026

ryska napisał(a)
Ta zima i wiosna doprowadziły do zaskakujących strat.
Wygniły dorodne stipy i olbrzymie rozplenice. Miskant Morning Light którego podzieliłam na kilka, przesadziłam, też wygląda, że przemarzł.
Zamiast rozplenic posadzę thuje danica i to też jest zaskakujące, że będę mieć jakieś thuje
Wsadziłam dziś do skrzyń podpędzony bób, groszek, buraki i rzodkiewkę.
Od jutra biorę się za szklarnię ( w granicach rozsądku).
Zbagatelizowałam na początku to skręcenie kostki ale po 10 dniach uważam, że ból i dyskomfort jest gorszy niż przy endoprotezie biodra.
Tulejnik z roku na rok ma więcej kwiatków. W tym są 3

Cudny ten tulejnik Ja od kuzynki wzięłam sadzonkę trawy pampasowej na wiosnę, ale wydaje mi się, że chyba jej przemarzła ta trawa bo nic nie startuje, ani w gruncie, ani w szklarni.