Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 08:29, 31 lip 2026

Kordina napisał(a)

Ale pięknie tu!!
Cukinia w wannie mnie rozśmieszyła

Cukinia taka paniusia od razu czysta
Posadziłam w przedogródku jeszcze 3 hortensje ogrodowe. Liczę, że to dopełni miły dla oka obrazek
Dziękuję
ryska 08:40, 04 sie 2026

Zapraszam na spacer po Arboretum w Bolestraszycach
Oj zachwycałam się tam i strefą bagienną i egzotycznymi odmianami lilii wodnych, tym jak słońce podświetla cypryśniki błotne, jak wiewiórka zrzuca orzechy albo jak powojniki oplatają paprocie.
Dzikość tego miejsca ma swój niepowtarzalny urok.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/582-arboretum-bolestraszyce?page=15

Zastanawiam się czy kupić taki rarytas i bawić się w ochronę przed mrozami
Joku 17:22, 04 sie 2026

Juz oglądałam twoją relację, ciekawe miejsce. Zwróciłam uwagę właśnie na lilie wodne, egzotycznie wyglądające. Swego czasu miałam okazję kilka razy być w arboretum w Ellerhoop, to jest na północy Niemiec, na północ od Hamburga. Był tam spory staw i w nim rosły podobne lilie wodne. Na pewno na zimę nie były niczym zabezpieczane i zimowały w tym stawie. Są tam nadal, podglądam na instagramie. Próbuj, może się uda. Skoro egzotyczna pontederia (rozpław) kwitnie w naszych bajorkach to jest szansa.
To cudo na zdjęciu może zawrócić w głowie .
ryska 19:19, 26 sie 2026

Joku napisał(a)
Juz oglądałam twoją relację, ciekawe miejsce. Zwróciłam uwagę właśnie na lilie wodne, egzotycznie wyglądające. Swego czasu miałam okazję kilka razy być w arboretum w Ellerhoop, to jest na północy Niemiec, na północ od Hamburga. Był tam spory staw i w nim rosły podobne lilie wodne. Na pewno na zimę nie były niczym zabezpieczane i zimowały w tym stawie. Są tam nadal, podglądam na instagramie. Próbuj, może się uda. Skoro egzotyczna pontederia (rozpław) kwitnie w naszych bajorkach to jest szansa.
To cudo na zdjęciu może zawrócić w głowie .

Oj może
Trochę wydałam roślin wodnych szwagrowi do stawu i miejsce jest ale czy potrzebuję dodatkowego zajęcia (a sadzonka około 200zł kosztuje) więc się grubo zastanawiam.
Zwłaszcza, że znów mam obojętny stosunek do ogródka.
Sadźce przesadzone na wieś wyglądają obłędnie.

ryska 19:25, 26 sie 2026

Bawole serca na które runęła konstrukcja do mety dowiozły dwa koszyki pomidorów.
Część wywaliłam bezpośrednio po wichurze, część z zarazą.
Ładne w tym roku były w większości po pół kilo jeden.
ryska 19:33, 26 sie 2026

W tym roku pilnowałam, żeby zrywać cukinie max 20cm ale paru sztukom i tak się udało zostać maczugami.
ryska 19:44, 26 sie 2026

Powstała mi własna odmiana pomidorów.
Nasiona zbieram każdego roku z tych które lubię i w kolejnym roku wysiewam. Czyli zawsze najświeższe.
Choć mam bazę nasion z opisaną odmianą i rokiem.
Te ze zdjęcia są 2025 red pear. Wygląda jak roma ale jest wysoki i plenny jak red pear.
Na 10 sadzonek dwie są takie a reszta tradycyjna.
W ubiegłym roku miałam je obok siebie i jakieś owady zadziałały.
Co myślicie?
Zbiorę nasiona i posieję za rok.
Puściłam je na dwa pędy to mają po 8 zawiązanych kiści czyli 16 z krzaka.

ryska 19:53, 13 wrz 2026

Byłam dziś w Afloparku i zapraszam na spacer.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10572-aflopark-nowy-ogrodowy-raj-w-pabianicach?page=6
ryska 21:28, 13 wrz 2026

W Afloparku bardzo spodobały mi hibiskusy.
Czy one potrzebują stale wilgotnej ziemi?