Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

kamila66 14:51, 14 kwi 2016

ryska napisał(a)
Kamilko to szachownica kostkowata

Nie tulipan a taka podobna
ryska 15:11, 14 kwi 2016

gobasia napisał(a)

wszystkie swoje rośliny zasilam marzec/kwiecień fosforem i potasem,takim zwykłym rolniczym nawozem...a póżną jesienią raz na jakiś czas obornikiem Najtarsze,rosną około 5 lat w tym samym miejscu .sadzę głęboko bo pózniej podsadzam jednorocznymi

Aha czyli nawóz niezbędny, dzięki Basiu
ryska 15:27, 14 kwi 2016

kamila66 napisał(a)

Nie tulipan a taka podobna

Taka jest w środku. Telefonem zrobione zdjęcie i tak cud, że wyszło nie zamazaneŚliczna roślinka.
bogumila 19:07, 14 kwi 2016

Pomidory w butelkach miałam w ub.roku,dobrze rosły,bo miały dużo ziemi i ładnie się korzeniły.Wkładałam im pokruszone skorupki i skórki od banana...W tym roku mam puszki po ince i moje pomidory w nich siedzą.Na kolorowe szachownice kostkowane nie trafiłam ale białą mam już kilkanaście lat,kępka wolno się powiększa.
Tez podczytuję i nie zawsze się wpisuję.Pozdrawiam.
Jana 19:10, 14 kwi 2016

Ta szachownica bardzo delikatna, taka eteryczna
Katkak 20:26, 14 kwi 2016

Reniu,ale fudne te szachownice, będę kusiała o nich jesienia pomyśleć . Buziak.
ryska 18:31, 15 kwi 2016

Bogumiła witaj, każdy sposób dobry aby mieć swoje pachnące pomidorki
Szachownica to jednak królewna, nie dość, że 35 cebulek mi nie wyszło to jeszcze nie ma co liczyć na cudowne rozmnożenie. Ale piękna jest
Też podczytuję i nie piszę w wielu wątkach ale jak się czymś zachwycę tak jak u Ciebie ostatnio to się ujawniam

Tak Jana chimeryczna ale eteryczna

Oczywiście Kasiu, taką małą roślinkę zawsze gdzieś się upchnie
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich i życzę miłego wypoczynku w weekend.
Jana 00:42, 16 kwi 2016

ryska napisał(a)
Bogumiła witaj, każdy sposób dobry aby mieć swoje pachnące pomidorki
Szachownica to jednak królewna, nie dość, że 35 cebulek mi nie wyszło to jeszcze nie ma co liczyć na cudowne rozmnożenie. Ale piękna jest
Też podczytuję i nie piszę w wielu wątkach ale jak się czymś zachwycę tak jak u Ciebie ostatnio to się ujawniam

Tak Jana chimeryczna ale eteryczna

Oczywiście Kasiu, taką małą roślinkę zawsze gdzieś się upchnie
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich i życzę miłego wypoczynku w weekend.
Tobie również
ren133 22:10, 16 kwi 2016

ryska napisał(a)
Agniesiu, Aniu dziękuję bardzo ale to zeszłoroczne nasadzenie, przyroda tak ze mną współpracuje

A propos przyrody zanim zaświeci słońce - a daję mu czas do 19:34 - przesadzam sukcesywnie moje pomidory. Sukcesywnie ponieważ używam do tego pustych butelek po wodzie mineralnej. Mam już tak posadzonych 29 sztuk. Czeka jeszcze 16. Rodzina wspiera ale czas nagli i tych 16 również powinno już mieć swoje plastikowe domki. Syberyjski pomidor wiedzie prym ale też był wysiany trochę wcześniej. Jeśli kogoś dopadł też taki urodzaj to polecam tą technikę. Oszczędność miejsca, nic się nie wylewa na parapet tylko wygląd kiepski ale zapach pomidorków to rekompensuje
Aha papryki też mam sporo.
A teraz foto

Piękna plantacja
barbara_kraj... 00:22, 17 kwi 2016

Zaglądam i prawie jestem na bieżąco.
Cebule tulipanów powinno się przynajmniej co cztery lata wykopywać, bo 'uciekają' w głąb i dlatego kwiaty są coraz mniejsze. Roślina wysila się aby tę głębokość pokonać. A zasilić nie zaszkodzi, cebule będą dorodniejsze. Byle nie przesadzić.
Ja kiedyś cebule wykopywałam co roku, ale od dwóch lat 'odpuściłam' sobie, bo to dla mnie kłopot. Niestety, w tym roku lub za rok trzeba będzie to zrobić.