Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

gobasia 12:28, 14 kwi 2016

Ja swoje hiacynty też mam z pędzonych, tylko,że ja sadzę już teraz do ziemi...i kwitną nie gorzej od tych z kupionych cebul
ryska 12:35, 14 kwi 2016

Super a nawozisz je Basiu?
Moje niektóre mogą mieć nawet po 10 lat, bez nawozów, bez wykopywania.
Zauważyłam, że cebule z roku na rok są coraz głębiej w ziemi.
Niektóre cebulice które obiecałam chętnym są tak głęboko, że szpadelkiem nie mogłam wyciągnąć. Może to jest przyczyna tego gorszego kwitnienia, że moje cebule są za głęboko?
tulucy 12:57, 14 kwi 2016

Ja kiedyś miałam specjalnie posadzony jako zadarniacz właśnie pstry podagrycznik. Na szczęście łatwiej dał się usunąć niż ten normalny.
anabuko1 14:23, 14 kwi 2016

Moje hiacynty też bez nawozu i radzą sobie dobrze.
Tylko parę nowych posadzonych jesienią, mikro kwitną.
Ale miejmy nadzieje,że na drugi rok się poprawią.
A na cebulicach się nie znam
tulucy 14:27, 14 kwi 2016

ryska napisał(a)

Niektóre cebulice które obiecałam chętnym są tak głęboko, że szpadelkiem nie mogłam wyciągnąć. Może to jest przyczyna tego gorszego kwitnienia, że moje cebule są za głęboko?

Ja początkowo sadziłam w koszyczkach nie z ochrony przed nornicami, ale właśnie dlatego, żeby cebula nie szła wgłąb, bo ponoć słabiej wtedy kwitnie. Koszyczek trzymał je wstałym poziomie pod ziemią. Ale potem nornice zaczęły przegryzać koszyczki i tyle tego.
ryska 14:32, 14 kwi 2016

anabuko1 napisał(a)
Moje hiacynty też bez nawozu i radzą sobie dobrze.
Tylko parę nowych posadzonych jesienią, mikro kwitną.
Ale miejmy nadzieje,że na drugi rok się poprawią.
A na cebulicach się nie znam

Wygląda na to, że coś moim nie pasuje. Wykopię jak zżółkną liście, wysuszę a jesienią wsadzę do koszyczków.
Cebulica to akurat jest niezniszczalna i nawet głęboko wsadzona sobie radzi.
Ale tulipany i hiacynty to już możliwe, że niekoniecznie.
ryska 14:35, 14 kwi 2016

tulucy napisał(a)

Ja początkowo sadziłam w koszyczkach nie z ochrony przed nornicami, ale właśnie dlatego, żeby cebula nie szła wgłąb, bo ponoć słabiej wtedy kwitnie. Koszyczek trzymał je wstałym poziomie pod ziemią. Ale potem nornice zaczęły przegryzać koszyczki i tyle tego.

No i tu mi dałaś świetny pomysł na koszyczki. U mnie nornic chyba nie ma albo tylko w warzywach. Swoją drogą jakie wytrwałe, że za plastik się wzięły
kamila66 14:37, 14 kwi 2016

ryska napisał(a)
W ofercie jednej ze szkółek ogrodniczych widziałam podagrycznik z pstrymi liśćmi w okazyjnej cenie. Wtedy wydawało mi się to żartem ale po dwóch dniach walki z tą pospolitą rośliną o liściach zielonych jak najzdrowsze różaneczniki oznajmiam, że nie chcę tej rośliny na oczy widzieć.
Aż poczytałam co to za gagatek i okazuje się, że dawniej leczono nią problemy ze stawami(o ironio losu) ale nie ma konkretnych badań.
Moje stawy na pewno wyłączyła z życia na co najmniej dwa dni.
Ale żeby nie było tak smutno zrobiłam parę zdjęć szachownicy kostkowatej.
Miało być 50 są 3 kwiatki ale nie ma co wybrzydzać. Cieszę się i z tego.

Pierwszy raz w życiu widzę takiego tulipanka. Egzotyk
ryska 14:40, 14 kwi 2016

Kamilko to szachownica kostkowata
gobasia 14:51, 14 kwi 2016

ryska napisał(a)
Super a nawozisz je Basiu?
Moje niektóre mogą mieć nawet po 10 lat, bez nawozów, bez wykopywania.

wszystkie swoje rośliny zasilam marzec/kwiecień fosforem i potasem,takim zwykłym rolniczym nawozem...a póżną jesienią raz na jakiś czas obornikiem Najtarsze,rosną około 5 lat w tym samym miejscu .sadzę głęboko bo pózniej podsadzam jednorocznymi