Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

yolka 18:08, 25 paź 2016

Margarete napisał(a)
Super ci ta komoda Reniu wyszła,podziwiam samozaparcie i efekt końcowy. Drzwi też świetnie wygladają
Brawo!

Mam u siebie w piwnicy stary kufer podróżny po babci a skąd ona go miała to nie wiem, jest pomalowany białą emalią bo u baci w łaziense słuzyl jako kosz na brudna bielizne. Chetnie bym go odnowiła i wykorzystała u siebie w salonie ale nie wiem jak sie pozbyc tej emalii. Kufer podrózny jest taki z końca XiX albo początków XX wieku, pokryty cały grubym płótnem czy brezentem o splocie płótna, ma duże metalowe okucia na rogach i dodatkowe inne metalowe ozdoby, spod 2-3 warstw tej emalii widac na tym płótnie jakieś napisy, stemple pisane cyrlice, one sa niewyrażne tylko prześwituja. Pojecia nie mam jak sie do tego zabrać, czy taki żel załatwił by sprawe, skrobac moge tylko z czesci metalowych, a opalarka może...zima przede mna może dałabym rade sama, szukam podpowiedzi u fachowców czyli u ciebie m.in.

p.s. ogród sliczny w wersji kolorowej, jesiennej. Moje hosty tez juz pożółkłe....

Emalie np. z okien ściąga się specjalna opalarką, musiałabyś pogrzebać w googlach, na pewno coś znajdziesz
yolka 18:09, 25 paź 2016

Przyszłam w nadziei na duży format awatarka normalnie w paszy krokodyla jesteś. U mnie w czajniku rośnie macierzankaKomodę chwaliłam, a drzwi także uper")
ryska 18:30, 25 paź 2016

zoja napisał(a)
masz talent i samozaparcie pięknie ratujesz 'starocie'
podpowiesz mi na priv czym ratowałaś nogi komody?? /mam w planach dziadkowy stół kiedyś reanimować a ma dość spory ubytek/

U mnie to było proste, bo do solidnej podłogi wewnątrz zniszczonych nóg dokręciłam klocki drewniane 8x8. Ubytki mniejsze zaszpachlowałam a te większe uzupełniłam kawałeczkami deseczek, które przykręciłam do tych klocków i dopiero szpachlowałam. Wyślę Ci stronkę na której szukałam odpowiedzi na moje pytania
ryska 18:35, 25 paź 2016

Alicja169 napisał(a)

Super drzwi, z duszą. Wszystkie tzw. stare przedmioty mają coś nieprawdopodobnie sentymentalnego. Lubię takie klimaty.
A zdolność samodzielnego przywracania życia takim przedmiotom podziwiam
szczególnie jak kobieta robi to samodzielnie!
Wyrazy uznania

Alicja nie poznałam Cię, choć kojarzę zdjęcie
Dziękuję Ci bardzo, to była dobra zabawa. Widzę błędy, głównie na drzwiach, ale kolejne mebelki, jeśli kiedyś będę odnawiać z pewnością wyjdą mi lepiej
ryska 18:43, 25 paź 2016

Margarete napisał(a)
Super ci ta komoda Reniu wyszła,podziwiam samozaparcie i efekt końcowy. Drzwi też świetnie wygladają
Brawo!

Mam u siebie w piwnicy stary kufer podróżny po babci a skąd ona go miała to nie wiem, jest pomalowany białą emalią bo u baci w łaziense słuzyl jako kosz na brudna bielizne. Chetnie bym go odnowiła i wykorzystała u siebie w salonie ale nie wiem jak sie pozbyc tej emalii. Kufer podrózny jest taki z końca XiX albo początków XX wieku, pokryty cały grubym płótnem czy brezentem o splocie płótna, ma duże metalowe okucia na rogach i dodatkowe inne metalowe ozdoby, spod 2-3 warstw tej emalii widac na tym płótnie jakieś napisy, stemple pisane cyrlice, one sa niewyrażne tylko prześwituja. Pojecia nie mam jak sie do tego zabrać, czy taki żel załatwił by sprawe, skrobac moge tylko z czesci metalowych, a opalarka może...zima przede mna może dałabym rade sama, szukam podpowiedzi u fachowców czyli u ciebie m.in.

p.s. ogród sliczny w wersji kolorowej, jesiennej. Moje hosty tez juz pożółkłe....

Małgosiu cieszę się ogromnie, że Cię widzę u mnie.
Podeślę Ci fajną stronkę, dziewczyna odnawia właśnie stary kufer. Zabawy ma z tym dużo i uwagi, bo łatwo zniszczyć. Opalarka dla mnie zbyt ryzykowna, bo masz mega rarytas.
Ja fachowiec- to mnie rozbawiłaś. Kasia-Katkak i Ewa-Nallar mają wiedzę w tym temacie, ja raczej ryzykant jestem i cierpliwiec.
Ten zmywacz nanosiłam w mniejszej ilości niż zalecali, bo bałam się uszkodzić stare drewno. Zdejmowałam nim warstwa po warstwie.
Dziękuję Ci
zoja 18:47, 25 paź 2016

ryska napisał(a)

U mnie to było proste, bo do solidnej podłogi wewnątrz zniszczonych nóg dokręciłam klocki drewniane 8x8. Ubytki mniejsze zaszpachlowałam a te większe uzupełniłam kawałeczkami deseczek, które przykręciłam do tych klocków i dopiero szpachlowałam. Wyślę Ci stronkę na której szukałam odpowiedzi na moje pytania

dziękuję za stronkę - będę miała co czytać zimą
u mnie mniejsze ubytki to pewnie szpachla wystarczy
ryska 18:48, 25 paź 2016

yolka napisał(a)

Emalie np. z okien ściąga się specjalna opalarką, musiałabyś pogrzebać w googlach, na pewno coś znajdziesz

Hej Jolu
Pamiętam, że kiedyś ściągałam opalarką z okien emalię z 15 lat temu Ta Małgosi walizka to jednak rarytas, ja bym się bała. Ale ja cykor jestem
yolka 18:49, 25 paź 2016

ryska napisał(a)

Hej Jolu
Pamiętam, że kiedyś ściągałam opalarką z okien emalię z 15 lat temu Ta Małgosi walizka to jednak rarytas, ja bym się bała. Ale ja cykor jestem

To faktycznie można zniszczyć, ale w necie na pewno coś znajdzie
ryska 18:50, 25 paź 2016

yolka napisał(a)
Przyszłam w nadziei na duży format awatarka normalnie w paszy krokodyla jesteś. U mnie w czajniku rośnie macierzankaKomodę chwaliłam, a drzwi także uper")

Specjalnie dla Ciebie
Buziaki

ryska 18:52, 25 paź 2016

zoja napisał(a)

dziękuję za stronkę - będę miała co czytać zimą
u mnie mniejsze ubytki to pewnie szpachla wystarczy

Cieszę się. Szpachli jest do wyboru do koloru