Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 20:57, 14 maj 2017

Nallar napisał(a)

Kurde, musiałam sobie wystukać, bo pojęcia nie miałam o czym napisałaś.
Trzeba przyznać że jest piękny.
Moje pomidorki dziś na drugim spacerku. Nie wiem, zabierać je na noc do domu?

Nie zabieraj, przecież jest ciepło. Moje już rosną w gruncie, po dzisiejszych upałach zdrowo wyglądają.
To dziwne ale róże miały oklapnięte pędy od dzisiejszego słońca.
Wody w mojej glinie brakuje? Niemożliwe.
Pierwszy raz takie coś widziałam, wieczorem się podniosły.
Donoszę, że anabelka z korzonkami puściła nowe listki. Hura
Wszystkie inne patyczki oprócz jednej dębolistnej w domu są kaput na razie.
Nic nie usuwam, czekam
ryska 20:58, 14 maj 2017

gosika67 napisał(a)
Ładna ta kompozycja, taka świeża i wiosenna

Wiosenna zieleń najpiękniejsza
Gruszka_na_w... 21:28, 14 maj 2017

Te cienkie tulipany wyglądają kosmicznie, jak nie z naszej planety. Cieszę się, że podobnie jak ja, pochylasz się nad urodą kwitnących berberysów.Czułam się nieco osamotniona w swoim zachwycie. Białe szafirki uroczo komponują się z resztą nasadzeń.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AngelikaX 21:38, 14 maj 2017

Ale piękne foty - białe szafirki z bordową zurawką piękne połączenie, a zielone tulipany co to za odmiana - bardzo oryginalna
Nallar 21:39, 14 maj 2017

ryska napisał(a)

Nie zabieraj, przecież jest ciepło. Moje już rosną w gruncie, po dzisiejszych upałach zdrowo wyglądają.
To dziwne ale róże miały oklapnięte pędy od dzisiejszego słońca.
Wody w mojej glinie brakuje? Niemożliwe.
Pierwszy raz takie coś widziałam, wieczorem się podniosły.
Donoszę, że anabelka z korzonkami puściła nowe listki. Hura
Wszystkie inne patyczki oprócz jednej dębolistnej w domu są kaput na razie.
Nic nie usuwam, czekam

Wstawiłam je jednak do domeczku, rano eMus je wystawi. Dziś rano była straszna mgła i boję się że jeśli jutro będzie też tak mlecznie to moje kurduple mogłyby ucierpieć.
Jeśli chodzi o róże to u mnie było tak samo, może to jest reakcja na różnicę temperatur, w końcu ziemia jeszcze zimna i mokra a z góry ogień.
Mnie patyczki zaczynają zadziwiać (wnerwiać też), te na które nie liczyłam puszczają listki, a te które szybko się zazieleniły teraz padają jeden po drugim.
Cieszę się że chociaż anabel ma zamiar zamieszkać u Ciebie.
Melduje że tak opaliłam dzisiaj ramionka że chyba spać będę na wieszaku.
bleebla 21:48, 14 maj 2017

ryska napisał(a)

Znasz nazwę?

ps. Bardzo ładny ten Twój chodniczek. Fajnie ułożony.
ryska 21:50, 14 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Te cienkie tulipany wyglądają kosmicznie, jak nie z naszej planety. Cieszę się, że podobnie jak ja, pochylasz się nad urodą kwitnących berberysów.Czułam się nieco osamotniona w swoim zachwycie. Białe szafirki uroczo komponują się z resztą nasadzeń.

Berberys pięknie kwitnie, pachnie może nieciekawie ale ile pszczół na nim. Bardzo mnie to cieszy, bo jakoś mało ich u mnie w tym roku.
Białych szafirków mam 60 sztuk. Niby dużo a raptem 3 kępki stworzyły, ale i tak przyciągają wzrok. Zobaczymy co będzie z nimi za rok.
Tulipan acuminata to taki dziwak ale pomimo innych roślin wokół skupia uwagę na sobie. Trzecią sesję będzie miał w pełnym rozkwicie.
Byłam u Ciebie dziś parę razy w oczekiwaniu na fotki z Wojsławic.
Byłam tam w zeszłym roku w maju i lilaki kwitły przepięknie.
Czytałam, że trochę ich przemarzło, szkoda.
ryska 21:54, 14 maj 2017

AngelikaX napisał(a)
Ale piękne foty - białe szafirki z bordową zurawką piękne połączenie, a zielone tulipany co to za odmiana - bardzo oryginalna

Dziękuję, te tulipany to Spring Green, choć nie są białe i zielone tylko żółte i zielone na razie.
Mam nadzieję, że to nie pomyłka.
ryska 21:58, 14 maj 2017

Nallar napisał(a)

Wstawiłam je jednak do domeczku, rano eMus je wystawi. Dziś rano była straszna mgła i boję się że jeśli jutro będzie też tak mlecznie to moje kurduple mogłyby ucierpieć.
Jeśli chodzi o róże to u mnie było tak samo, może to jest reakcja na różnicę temperatur, w końcu ziemia jeszcze zimna i mokra a z góry ogień.
Mnie patyczki zaczynają zadziwiać (wnerwiać też), te na które nie liczyłam puszczają listki, a te które szybko się zazieleniły teraz padają jeden po drugim.
Cieszę się że chociaż anabel ma zamiar zamieszkać u Ciebie.
Melduje że tak opaliłam dzisiaj ramionka że chyba spać będę na wieszaku.

U mnie mgły nie było, intuicja jednak najlepsza.
Masz rację z różami, plus opryski na mszyce. Ehh mają trudno róże w tym roku.
Dwie na pniu już usunęłam, jednej dałam szansę, bo jakiś listek się pojawił. Ale na takim starym krzewie dziwnie to wygląda.
Ciekawa noc przed Tobą z okładami zsiadłego mleka
ryska 22:01, 14 maj 2017

bleebla napisał(a)

Znasz nazwę?

ps. Bardzo ładny ten Twój chodniczek. Fajnie ułożony.

Dziękuję, ten tulipan kupiony jako Spring Green