Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 21:26, 12 wrz 2017

Hej Jolu, byłam dziś u Ciebie po cichutku Dziękuję

sylwia_slomc... 21:42, 14 wrz 2017

Kokesz napisał(a)
Czytam u Ciebie o różnych przetworach, dynie, grzyby , pomidory...
A robisz coś z mirabelki?
Ja dziś odkryłam niedaleko mojego osiedla polną drogę obsadzoną po obu stronach żółtymi i czerwonymi mirabelkami.
Zrobiliśmy z Małżem dwa kursy i właśnie skończyłam
Tkemali:
http://obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/tkemali-alycza-i-mirabelka-sliwkowi-krewniacy-w-gruzinskim-sosie
a jutro będą dżemy i inny chutnej:
http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/sosy/chutney-z-mirabelek/

Dynię z pomarańczą też robiłam w zeszłym roku, po wymieszaniu z galaretką przekładałam nim placek (jak jabłecznik) albo dodawałam taki mus do kremu budyniowego , był pyszny

Kompot z mirabelek jest rewelacyjny Moje chłopaki mówią , że najlepszy z wszystkich kompotów Tylko cukru trzeba sporo bo inaczej bardzo kwaśny wyjdzie, ale to i tak mniej niż to co w kupnych sokach jest
Gruszka_na_w... 21:57, 14 wrz 2017

Na Twój wątek nie można wchodzic z pustym brzuchem. zawsze mnie zasysa i muszę sobie robić MałeConieco.

Piękne zbiory. U nas głównie kanie. Ostatnio już rozdawałam ludziom, bo kilkadziesiąt to już za wiele.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kokesz 22:35, 14 wrz 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kompot z mirabelek jest rewelacyjny Moje chłopaki mówią , że najlepszy z wszystkich kompotów Tylko cukru trzeba sporo bo inaczej bardzo kwaśny wyjdzie, ale to i tak mniej niż to co w kupnych sokach jest

Ja dodaję jeszcze miętę, jest wtedy bardzo odświeżający
ryska 20:44, 15 wrz 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Piłam kiedyś taki z mirabelek, rzeczywiście smaczny
ryska 20:48, 15 wrz 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na Twój wątek nie można wchodzic z pustym brzuchem. zawsze mnie zasysa i muszę sobie robić MałeConieco.

Piękne zbiory. U nas głównie kanie. Ostatnio już rozdawałam ludziom, bo kilkadziesiąt to już za wiele.

Kilkadziesiąt kani to trzeba być nie lada smakoszem
My też mieliśmy niedawno takie podarowane. Trochę usmażyłam a resztę ususzyłam.
Fajnie to się rozpadło w pył. Wystarczyło ścisnąć dłonią.
ryska 20:49, 15 wrz 2017

Kokesz napisał(a)

Ja dodaję jeszcze miętę, jest wtedy bardzo odświeżający

Twoja spiżarnia jest bardzo ciekawa, podobają mi się takie nieoczywiste smaki
ryska 21:02, 15 wrz 2017

ryska ku pamięci
Przyszły wczoraj zamówione cebulki.
Krokus Botaniczny 'Tricolor' - 100 szt.
Szachownica (Fritillaria) 'Ivory Bells'- 3 szt.
Lilia Martagon 'Pink Morning' - 3 szt.
Trochę cebulek mam z zeszłego roku do posadzenia i trochę przyjedzie w paczce z Londynu Część posadzę w donicach, zadołuję w warzywniaku i wystawię dopiero jak będą kwitły.

Domówiłam jeszcze dwie róże( tak wiem konsekwencja 0)
Olivia Rose- miałam na nią ochotę od pewnego czasu.
Pashmina- jest malutka i zachwalana więc jestem jej ciekawa.
jolanka 06:45, 16 wrz 2017

A ja suszysz kanie? Tak normalnie jak inne grzyby? Ktoś mi właśnie mówił, ze potem to fajny dodatek do potraw
AgnieszkaW 08:35, 16 wrz 2017

Ooo, jak tu smakowicie, grzybowo. Ogród we wrześniu u Ciebie taki bujny kwieciem, jak gdyby przyroda nadrabiała suszę letnią - ślicznie. Uściski