Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

marba 17:25, 31 lip 2018

Gratuluję obfitego grzybobrania. U mnie pod brzozami zaczęły wyrastać.
ryska 17:28, 31 lip 2018

tulucy napisał(a)
Już grzyby??? Są w tym roku? Bałam się, że po ubiegłym roku i tym mega wysypie w tym może być krucho...

Są, znów wysyp. Zaleta wczesnych zbiorów jest taka, że suszę je na słońcu a nie w suszarce.
Alicja169 17:40, 31 lip 2018

Wprawdzie nie jestem grzybiarą, ale zbiory prawdziwków w lipcu chyba nie są typowe?

Ta różowo kwitnąca roślinka w oczku wodnym jak się nazywa?
Rzeczywiście w tym roku duża obfitość dóbr z ogrodu
ryska 17:40, 31 lip 2018

Napia napisał(a)
Cudne pstryki

Pięknie kwitną powojniki. A ja właśnie szukam dla przyjaciół pomysłu - może podpowiesz - długo i obficie kwitnący, do małego ogrodu. Z góry dziękuje

Dziękuję
Z tych powojników, które mam na polecenie zasługuje Krakowiak. Nadal ma kwiaty, choć mniej i tak do września będzie zdobił. Mazurek też jest podobny.
Polish Spiririt też długo kwitnie, bo VI-X.
Piękny jest The President. Kwitnie V-IX.

Jest ich mnóstwo. Trzeba przeanalizować kryteria upodobań do koloru i cięcia, wzrost raczej do 3m choć jak ma np. ścianę ozdobić to może być wyższy.
Temat mi bliski, jesienią wzbogacę mój ogród o kilkanaście ale cały czas się waham, które wybrać. Za dużo pomysłów chodzi mi po głowie.
Jak to wszystko przeanalizuję, to dam Ci znać co wybrałam i dlaczego. Może coś podpowiem

Pozdrawiam
ryska 17:42, 31 lip 2018

marba napisał(a)
Gratuluję obfitego grzybobrania. U mnie pod brzozami zaczęły wyrastać.

No proszę, zajrzę wieczorkiem (na wątek )
Dziękuję
ryska 17:49, 31 lip 2018

Alicja169 napisał(a)
Wprawdzie nie jestem grzybiarą, ale zbiory prawdziwków w lipcu chyba nie są typowe?

Ta różowo kwitnąca roślinka w oczku wodnym jak się nazywa?
Rzeczywiście w tym roku duża obfitość dóbr z ogrodu

U nas bardzo często, choć zazwyczaj są robaczywe.
Ta roślinka to krwawnica. Zimowała w wodzie, bezproblemowa. Kwitnie od połowy czerwca.
Dziś też w przetwórni pracuję Pomidory z cukinią na sosy przerabiałam i przy okazji stania przy garach twarożek zrobiłam ( kupuję raz w tygodniu mleko od krowy).

Zaraz ciąg dalszy plewienia, tym razem szklarnia i warzywniak. Na dworze 30 stopni w cieniu. Trąby anielskie reanimowałam dziś dwa razy a chwasty stoją na baczność i upał im niestraszny

gobasia 14:30, 03 sie 2018

Renatko,ładnie kolorowo i nawet grzybowo... U nas dopieka niemiłosiernie ani kropli deszczu..hortki już mi brązowieją

ryska 17:24, 03 sie 2018

gobasia napisał(a)

Renatko,ładnie kolorowo i nawet grzybowo... U nas dopieka niemiłosiernie ani kropli deszczu..hortki już mi brązowieją

Masz na myśli coś takiego?

gobasia 17:45, 03 sie 2018

Coś takiego? skąd! piękne okazałe kwiaty...
ryska 17:45, 03 sie 2018

Aniaaa napisał(a)

Reniu to idziemy w parze z tymi clematisami
A jakież to nowe nabytki chodzą Ci po głowie?
U mnie wielkokwiatowe złapały uwiąd,wycięłam te gałązki i na nowo odbijają.
Jak jesień będzie łaskawa to jeszcze zdążą powtórnie zakwitnąć.
Ale moja miłość skłania się ku włoskim,oczkiem w głowie są z grupy pachnących i wszystkie dzwoneczkowate

Pozdrawiam Cię serdecznie

Przede wszystkim bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz
Również pozdrawiam bardzo gorąco.
Te dzwoneczkowe też mnie zachwycają

Oj mam taki chaos, bo nie wiem, czy wybrać kwitnące wiosną czy latem, na kolorowo czy stonowanie, rzucić na siatkę czy może zrobić przy siatce pergole wzdłuż....

Siatka już leciwa, być może za rok wymienimy...no same dylematy.
Powojnik 'Beautiful Bride' bardzo mi się podoba, choć on z wielkokwiatowych a nie włoskich ale tego chcę w 100%.
Resztę wyborów odłożyłam na jesień.
A co u Ciebie oprócz problemów z wielkokwiatowymi?