Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 19:00, 16 sie 2018

Aniaaa napisał(a)
Zdjęcia śliczne,tak pięknie wykadrowane Nowy obiektyw?

Fajnie złapałaś koliberka,mi się nie udało u nas i też przy wiciokrzewie się uwijał

edytowanie: Awatarek świetny.Wiesz,że uwielbiam Twojego Pana Czajnika

Robię tym starym teleobiektywem i wtedy nie muszę przycinać albo taką 50 z zeszłego roku i te zdjęcia już muszę obciąć, jak chcę owady bliżej. Mniej szumów jest na 50, bo lżejszy i łatwiej utrzymać w bezruchu a to ważne przy fruczaku.
Wiem, że lubisz Pana Czajnika Nawet pamiętasz, że go tak nazywam
Buziaki i kwiaty dla Ciebie

ryska 19:07, 16 sie 2018

Bogdzia napisał(a)
Furczaki fajnie uchwycone, super wyglądaja z wiciokrzewem ale ja go nie mam za to furczaki są kazdego dnia ostatnio. Pozdrówka.

U mnie ściągają do wiciokrzewów i latają z jednego na drugi. Po drodze wstępują na floksy, gaury i powojnika bylinowego
Zdjęć z nimi mam dość teraz tylko podziwiam.
Zapomniałam również pozdrowić, więc edytuję i pozdrawiam
Chandos Beauty

ryska 19:21, 16 sie 2018

gosika67 napisał(a)
Wpadłam do Ciebie i oko nacieszyłam, rojniki to co lubię, bzyki świetnie ujęte i ten pokrój róży,warto tu być, bo jest przytulnie i swojsko.Pozdrawiam Cię cieplutko..

Bardzo miłe słowa. Przytulnie i swojsko - tak właśnie chcę mieć. We wrześniu będą nam utwardzać podjazd a to spowoduje, że dodatkowe rabatki zostaną usystematyzowane. Dojdą powojniki przy siatce, dołem hosty. Koło oczka (nowego, bo ta folia jest uszkodzona) posadzę więcej traw i jedną małą brzozę (pozdrawiam Gruszeczko ) Rozmyślam, czy zostawię białe płotki, bo będą demontowane do prac brukarskich.

Również pozdrawiam
Jacqueline du Pre

gosika67 19:24, 16 sie 2018

Renia białe płotki dają delikatności, nie rezygnuj z nich,jeszcze do tego planujesz clematisy, w ogóle podobają mi się białe dodatki w ogrodach, dla mnie to taki angielski styl.To będzie pięknie u Ciebie i inaczej.Zmiany cieszą.
gosika67 19:25, 16 sie 2018

Zobacz jaka ta biel delikatna w tym kwiatku.
ryska 19:54, 16 sie 2018

gosika67 napisał(a)
Renia białe płotki dają delikatności, nie rezygnuj z nich,jeszcze do tego planujesz clematisy, w ogóle podobają mi się białe dodatki w ogrodach, dla mnie to taki angielski styl.To będzie pięknie u Ciebie i inaczej.Zmiany cieszą.

Wiem Gosiu, tak samo to czuję ale lubię tak porozmyślać o różnych ewentualnościach.
Płotek przy demontażu na 100% ulegnie destrukcji. Trzeba go będzie robić od nowa. Oś też ulegnie zmianie ( w jednym miejscu przybędzie gruntu ale w innym ubędzie).

Oświetlenie na rabatach też mi się podoba (np.jak w Ciociogrodzie u Gosi) i domki dla owadów (kapitalne u Marioli- Paniprzyrody)...I jak to wszystko pomieścić?
ryska 19:55, 16 sie 2018

gosika67 napisał(a)
Zobacz jaka ta biel delikatna w tym kwiatku.

Mi to mówisz? Krzesła, stoły, komody...z brązowych zrobiłam białe
gosika67 20:30, 16 sie 2018

Właśnie muszę odwiedzić Panią-przyrodę koniecznie.
gosika67 22:05, 16 sie 2018

A czemu wcześniej tam nie byłam?
A co to jest Justa? Róża czy clematis?
ryska 22:40, 16 sie 2018

Aniaaa napisał(a)
A ja latam za Gosią

Renia u Ciebie zmiany się szykują czyli też z pięknego piękniejsze.
Ogród dopieszczasz i nadajesz mu smaczków
Ale płotek taki sam zrobicie co?
Jestem tego samego zdania co Gosia bo on ślicznie wygląda na tej rabacie,róże wychylają główki przez oczka w nim i jest tak angielsko chociaż w Anglii nigdy nie byłam ale mi też tak się kojarzy

Za kwiatuszki dziękuję Czy kłosowiec Ci się rozsiewa?
A jak clematisy? Lista zakupowa już dopracowana czy zastanawiasz się jakie jeszcze?
Ja dziś kupiłam "Justę",on z włoskich.Nie za wysoki bo do 1,5 m.Dosadzę go do "Rosamundy" do donicy.

Jak pomidory? Udane?
U nas sporo i zdrowe ale ten rok trzeba przyznać,że dobry jest dla warzyw i owoców.
Gorzej z trawnikami ale popada i odżyją.I moje piaski się napiją i Twoja glina nawodni.

Tak, sam fakt, że zniknie chwastowisko udające trawniczek już mnie cieszy.
Płotek ma główne zadanie: ochronę roślin przed psem i psa przed różami.
Jeśli nie on to musiałabym wykombinować coś innego.

Zdrowie mojego pieska jest najważniejsze, on nadal jak widzi sąsiada to dostaje białej gorączki a płotek hamuje jego zapędy.

Kłosowiec czy to ten zielony czy seledynowy z liści bardzo mi się rozsiewają. Stale wyrzucam młode sadzonki.

Lista powojników nie stworzona, jeszcze

Aniu na 4 stronie mojego wątku jest powojnik (pierwsze zdjęcie) Myślisz, że to może być Justa? Szukam od dawna, bo tamten mi padł a koniecznie chciałam właśnie w takim kolorze. Był piękny.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4684-podworkowa-rehabilitacja?page=4

Pomidorki udane. Dziś znów z koszykiem poszłam na zbiory. Bawole serca ważą wszystkie w okolicy 500 g, pomarańczowe po 250 g także kilkanaście sztuk i koszyk pełny Robię sosy z cukinią.

Oj tak deszczu potrzeba. Łapię do beczki deszczówkę ale to na potrzeby warzyw. Kwiaty z węża podlewam. A te chwasty, które udają teraz u mnie trawniczek są zieloniutkie i gęste.