Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

ryska 09:37, 02 kwi 2019

Nallar napisał(a)

Co Ty piszesz? Pewna jesteś że to są fiołki?
Idę zaczerpnąć wiedzy u wujka G.

edit: doczytałam, widziałam a myślałam że mnie wkręcasz.

Trochę się podszkoliłam z nazw w ubiegłym roku. Wiki miała z łąkarstwa zaliczenie. Przygotowywała się w ten sposób, że jeździłyśmy po łąkach, robiłyśmy zdjęcia, potem wydrukowałyśmy na foto papierze. Z tyłu opisała sobie łacińską nazwę, rodzinę itd.
I wtedy dowiedziałam się, że bratki to nazwa ludowa, starosłowiańska a właściwa to fiołek (Viola).
Dlaczego bratek? Krążą legendy o miłości siostry do brata. Musiał ją przez tę miłość zabić a ona poprosiła w ostatniej woli o fiołki na grobie. I tak zaczęto nazywać te kwiatuszki bratkami. Jest też inna legenda o chłopcu Bratku i jego okrutnym ojcu.
Fiołki mają też inne, zupełnie mi nieznane nazwy: sierotki, macoszki lub kwiatki świętej Trójcy.
Są urocze niezwykle inspirujące. Powstało wiele wierszy w których się pojawiają np:
Bolesław Leśmian Odjazd
Maria Pawlikowska -Jasnorzewska Bratki cmentarne
czy Władysław Broniewski Bratek.

Na koniec Władysław Tarnowski (1863)
I jeszcze wschodzą na ugorze bratki!
Kochaj je ziemio — bo to już ostatki.

Mysza 10:00, 02 kwi 2019

ryska napisał(a)
Dokumentacja foto do wczorajszej notatki.

hej
Szczękę zbieram z podłogi...
No szacun.
ryska 19:05, 04 kwi 2019

Mysza napisał(a)

hej
Szczękę zbieram z podłogi...
No szacun.

Witaj Gosiu, strasznie dawno Cię u mnie nie było.
Dziękuję w imieniu zielska
Pozdrowionka
ryska 19:23, 04 kwi 2019

ryska ku pamięci
Akcja brugmansja dziś była.
Forma tej "babki" to fi 50.
Usuwanie 2/3 korzeni i wsadzanie do nowej ziemi.

Posadziłam też 20 truskawek zwisających Albion.
Zrobiłam mały chodniczek z szarogłazu od podjazdu do kącika wypoczynkowego.
Kwitną mi tulipany Light and Dreamy po rocznej przerwie.
Czyli jest sens karmić te maluchy
yolka 20:57, 04 kwi 2019

Ale szkółkę parapetową założyłaś. Podziwiam pracowitość. U mnie tylko pelaśki, zielistka i bluszczyk do letnich donic.
Będziesz mieć wspaniałe plony i radość wielką bo od ziarenka pielęgnowane
an_tre 21:18, 04 kwi 2019

ryska napisał(a)

Trochę się podszkoliłam z nazw w ubiegłym roku. Wiki miała z łąkarstwa zaliczenie. Przygotowywała się w ten sposób, że jeździłyśmy po łąkach, robiłyśmy zdjęcia, potem wydrukowałyśmy na foto papierze. Z tyłu opisała sobie łacińską nazwę, rodzinę itd.
I wtedy dowiedziałam się, że bratki to nazwa ludowa, starosłowiańska a właściwa to fiołek (Viola).
Dlaczego bratek? Krążą legendy o miłości siostry do brata. Musiał ją przez tę miłość zabić a ona poprosiła w ostatniej woli o fiołki na grobie. I tak zaczęto nazywać te kwiatuszki bratkami. Jest też inna legenda o chłopcu Bratku i jego okrutnym ojcu.
Fiołki mają też inne, zupełnie mi nieznane nazwy: sierotki, macoszki lub kwiatki świętej Trójcy.
Są urocze niezwykle inspirujące. Powstało wiele wierszy w których się pojawiają np:
Bolesław Leśmian Odjazd
Maria Pawlikowska -Jasnorzewska Bratki cmentarne
czy Władysław Broniewski Bratek.

Na koniec Władysław Tarnowski (1863)
I jeszcze wschodzą na ugorze bratki!
Kochaj je ziemio — bo to już ostatki.

Renia super metoda poszerzyłam swoją wiedzę o bratkach
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
ryska 21:31, 04 kwi 2019

yolka napisał(a)
Ale szkółkę parapetową założyłaś. Podziwiam pracowitość. U mnie tylko pelaśki, zielistka i bluszczyk do letnich donic.
Będziesz mieć wspaniałe plony i radość wielką bo od ziarenka pielęgnowane

Jola ja mam taką fajną pracę u siebie w domu (co prawda od 7 do 19 czasem 20, własna dział. gosp.) ale jestem na miejscu i mogę sobie o to zadbać, zasadzić, przygotować. Najwyżej na drzwiach firmy wieszam kartkę: "Jestem w ogrodzie, proszę dzwonić"
Żeby nie było monotonnie dziś mogłam napisać: " Kochani Klienci, dziś jest najlepszy czas na sadzenie truskawek, proszę dzwonić i tu nr telefonu
Oczywiście żartuję, ale ogólnie wszystko to zielsko bardzo mnie cieszy Buziaki
ryska 21:37, 04 kwi 2019

an_tre napisał(a)

Cieszę się A z moją Córcią uczyłyśmy się też razem z dendrologii i znajomości ptaków oraz owadów. Fajne te jej studia Szkoda, że mnie ta wiedza tak szybko z głowy ucieka.
an_tre 21:42, 04 kwi 2019

ryska napisał(a)

Cieszę się A z moją Córcią uczyłyśmy się też razem z dendrologii i znajomości ptaków oraz owadów. Fajne te jej studia Szkoda, że mnie ta wiedza tak szybko z głowy ucieka.
nie mów, na pewno nie jest tak źle, coś tam zostanie
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Kokesz 21:55, 04 kwi 2019

an_tre napisał(a)

u nas na bratki mówi się Macoszki