ryska
09:37, 02 kwi 2019

Trochę się podszkoliłam z nazw w ubiegłym roku. Wiki miała z łąkarstwa zaliczenie. Przygotowywała się w ten sposób, że jeździłyśmy po łąkach, robiłyśmy zdjęcia, potem wydrukowałyśmy na foto papierze. Z tyłu opisała sobie łacińską nazwę, rodzinę itd.
I wtedy dowiedziałam się, że bratki to nazwa ludowa, starosłowiańska a właściwa to fiołek (Viola).
Dlaczego bratek? Krążą legendy o miłości siostry do brata. Musiał ją przez tę miłość zabić a ona poprosiła w ostatniej woli o fiołki na grobie. I tak zaczęto nazywać te kwiatuszki bratkami. Jest też inna legenda o chłopcu Bratku i jego okrutnym ojcu.
Fiołki mają też inne, zupełnie mi nieznane nazwy: sierotki, macoszki lub kwiatki świętej Trójcy.
Są urocze niezwykle inspirujące. Powstało wiele wierszy w których się pojawiają np:
Bolesław Leśmian Odjazd
Maria Pawlikowska -Jasnorzewska Bratki cmentarne
czy Władysław Broniewski Bratek.
Na koniec Władysław Tarnowski (1863)
I jeszcze wschodzą na ugorze bratki!
Kochaj je ziemio — bo to już ostatki.