Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

alinak 23:33, 05 lut 2014

Aneczka napisał(a)

Tak żyje się fajniej

Ania nie ma wyjścia
Sebek 23:35, 05 lut 2014

alinak napisał(a)

a wiesz że ja może też ..zależy jak załatwię szybko lekarza

W razie czego wyślij sms'a - będę gdzieś od 8-9 przez kilka godzin
Gabriela 23:41, 05 lut 2014

alinak napisał(a)
hehehehehe Gabriela ....tak trzymać . własnie złożyłam zamówienie do BERGENII w Kokotowie , zapraszam w połowie kwietnia na wypad na zakupy , będę przejeżdżać koło ciebie ...no może nie całkiem

-ostróżka wyniosła "Excalibur Dark Blue" (łac. Delphinium elatum)

-perowskia ? (łac. Perovskia atriplicifolia)

hakonechloa smukła "Albostriata" (łac. Hakonechloa macra)

przypołudnik Coopera (łac. Delosperma cooperi)

dzwonek skupiony "Alba" (łac. Campanula glomerata)

dzwonek skupiony "Acaulis Weiss" (łac. Campanula glomerata)

tawułka chińska "Vision in Red" (łac. Astilbe chinensis)

Całkiem to przejedziesz i będziesz miała dużo bliżej. Poważnie.
I dobrze że pojedziesz osobiście, bo z wielkością sadzonek u nich różnie, są piękne i wielkie i takie pojedyncze, wyciągnięte badylki w małych doniczkach. Na tej samej ostróżce od nich zawiodłam się trzy lata temu, zdechła, bo się napaliłam a marna była. Na pozostałych dwóch elatum również.

Madzenka 23:42, 05 lut 2014

Alinko piły to ja profilaktycznie nie ruszę...
ewa004 08:32, 06 lut 2014

Alinko a Larisse należy po zimie przyciąć czy zostawić ?
ana_art 08:53, 06 lut 2014

Alinka ta ostróżka co to ja chcesz kupić jest pięęęękna, mam taką
Tusiala 09:48, 06 lut 2014

Witaj
Czytałam u Marzenki o Promanalu na ochojniki. Chciałam zapytać o to mydło ogrodnicze. Czy jest w postaci stałej czy ciekłej? Jak to umieszać i w jakich proporcjach z promanalem?
ZbigniewG 10:21, 06 lut 2014

alinak napisał(a)
ZBYSZEK --- kupuj bo fajnie rośnie , ale o ochojnikach pamiętaj ..lubią go ..

Alina mam zapas do oprysku bo bez niego ani rusz i nie tylko na świerkach
alinak 14:58, 06 lut 2014

Tusiala napisał(a)
Witaj
Czytałam u Marzenki o Promanalu na ochojniki. Chciałam zapytać o to mydło ogrodnicze. Czy jest w postaci stałej czy ciekłej? Jak to umieszać i w jakich proporcjach z promanalem?

mydło dolewam na oko . to nie jest środek toksyczny , drzewom nie zaszkodzi .kupuje małą buteleczkę
( jak syrop) i wlewam w całości na 12 l pojemnik opryskiwacza .

więcej o ochojnikach na dużych drzewach-przekopiowałam wam z "Nastrojowy Ogród "

[--4. Stały punkt mojego życia ogrodniczego czyli ratowanie świerków przed zmorą paskudną jaką jest ochojnik świerkowo-modrzewiowy. Po zielonych niby-szyszeczkach poznać czy to ochojnik czy nie oraz po takich bardzo charakterystycznych, a nietypowych zagięciach gałązek pod kątem nieomal prostym.
Zabieg wykonam na przełomie lutego i marca, a najpóźniej do połowy marca. Jeśłi to możliwe spryskujemy zaatakowane drzewko preparatem z oleju parafinowego Promanal. Jest to środek działający kontaktowo jak pułapka.
Czasami drzewo jest duże – jak moje – i choćby nie wiem jak ogrodnik miał życzenie je opryskać to się nie da tego zrobić.
Ja swoją walkę z ochojnikiem, który prawie doszczętnie zeżarł 7-metrowego świerka (wyglądał jak brązowa gigantyczna szczotka do butelek) wygrałam podlewając go właśnie roztworem confidoru. Żadne opryski nie pomagały – bo jak sięgnąć na wysokość 7 metrów?. 3 lata trwała ta zabawa, aż w ubiegłym roku po raz pierwszy zazielenił się.
Wypróbowaną przeze mnie i skuteczną metodą jest podlanie drzewa roztworem confidoru. W tym celu biorę wiadro, nalewam wody, dodaję środek w ściśle odliczonej ilości, wykopuję 5 dołków na głębokość szpadla, wokół drzewka na granicy korony i wlewam roztwór.
Działa niezawodnie.
Jak obliczyć ilość środka na drzewko? Ni mniej ni wiecej tylko należy mu się 1,5 ml na każdy centymetr średnicy.
Jak wyliczyć średnicę? L=2PixR, ale mówiąc ludzkim językiem: miarką najpierw zmierz obwód, podziel go przez 6,28 i pomnóż przez 2 – otrzymasz średnicę. Lepiej obliczyć niż lać na oślep – zawsze to cholerstwo chemiczne gdzieś zostaje. ]koniec cytatu
alinak 15:01, 06 lut 2014

ewa004 napisał(a)
Alinko a Larisse należy po zimie przyciąć czy zostawić ?

EWKA ja przycinam , bo ona jak na okrywową dość wysoka rośnie i zasłania tę z tyłu , ma ok. 80 cm -to dużo . ale jak masz pierwszy rok to przytnij oszczędnie , niech się wzmocni . nie więcej jak na 30 cm