Całkiem to przejedziesz i będziesz miała dużo bliżej. Poważnie.
I dobrze że pojedziesz osobiście, bo z wielkością sadzonek u nich różnie, są piękne i wielkie i takie pojedyncze, wyciągnięte badylki w małych doniczkach. Na tej samej ostróżce od nich zawiodłam się trzy lata temu, zdechła, bo się napaliłam a marna była. Na pozostałych dwóch elatum również.
Witaj
Czytałam u Marzenki o Promanalu na ochojniki. Chciałam zapytać o to mydło ogrodnicze. Czy jest w postaci stałej czy ciekłej? Jak to umieszać i w jakich proporcjach z promanalem?
mydło dolewam na oko . to nie jest środek toksyczny , drzewom nie zaszkodzi .kupuje małą buteleczkę
( jak syrop) i wlewam w całości na 12 l pojemnik opryskiwacza .
więcej o ochojnikach na dużych drzewach-przekopiowałam wam z "Nastrojowy Ogród "
[--4. Stały punkt mojego życia ogrodniczego czyli ratowanie świerków przed zmorą paskudną jaką jest ochojnik świerkowo-modrzewiowy. Po zielonych niby-szyszeczkach poznać czy to ochojnik czy nie oraz po takich bardzo charakterystycznych, a nietypowych zagięciach gałązek pod kątem nieomal prostym.
Zabieg wykonam na przełomie lutego i marca, a najpóźniej do połowy marca. Jeśłi to możliwe spryskujemy zaatakowane drzewko preparatem z oleju parafinowego Promanal. Jest to środek działający kontaktowo jak pułapka.
Czasami drzewo jest duże – jak moje – i choćby nie wiem jak ogrodnik miał życzenie je opryskać to się nie da tego zrobić.
Ja swoją walkę z ochojnikiem, który prawie doszczętnie zeżarł 7-metrowego świerka (wyglądał jak brązowa gigantyczna szczotka do butelek) wygrałam podlewając go właśnie roztworem confidoru. Żadne opryski nie pomagały – bo jak sięgnąć na wysokość 7 metrów?. 3 lata trwała ta zabawa, aż w ubiegłym roku po raz pierwszy zazielenił się.
Wypróbowaną przeze mnie i skuteczną metodą jest podlanie drzewa roztworem confidoru. W tym celu biorę wiadro, nalewam wody, dodaję środek w ściśle odliczonej ilości, wykopuję 5 dołków na głębokość szpadla, wokół drzewka na granicy korony i wlewam roztwór.
Działa niezawodnie.
Jak obliczyć ilość środka na drzewko? Ni mniej ni wiecej tylko należy mu się 1,5 ml na każdy centymetr średnicy.
Jak wyliczyć średnicę? L=2PixR, ale mówiąc ludzkim językiem: miarką najpierw zmierz obwód, podziel go przez 6,28 i pomnóż przez 2 – otrzymasz średnicę. Lepiej obliczyć niż lać na oślep – zawsze to cholerstwo chemiczne gdzieś zostaje. ]koniec cytatu
EWKA ja przycinam , bo ona jak na okrywową dość wysoka rośnie i zasłania tę z tyłu , ma ok. 80 cm -to dużo . ale jak masz pierwszy rok to przytnij oszczędnie , niech się wzmocni . nie więcej jak na 30 cm