Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

alinak 22:49, 07 lut 2014

monitka napisał(a)
Alinko dzięki za podpowiedzi w sprawie drzewek nie wiem jak to się stało ale dopiero dzisiaj przeczytałam ...muszę poczytać o każdym polecanym typie

Poczytaj i przemyśl sprawę czy ci takie typy pasują , bo wiesz jak to jest każdemu inny układ kolorystyczny pasuje .
ana_art 22:51, 07 lut 2014

a larisa jak wysoko rośnie? czy jest problemowa? ciągle dumam nad tym czy różami nie zastąpić rh pod pisardi...
Agania 22:58, 07 lut 2014

Ładnie to zestawienie wygląda

z kompostem i z trocinami podobnie kombinuję, też mam takie zrębki w okolicy, to jakieś zrządzenie losu na reszcie i pożądany skutek, oszczędność i wygląd, i mniejszy przyrost chwastów

Przygotowując nowe rabaty, glinę mieszam z piaskiem i sieję gorczycę, po przekopaniu, byliny mi rosną, że hey, próbowałaś tak zrobię z rodgersjami, jak będzie mizernie..........świecznica już mi rośnie w takim podłożu i jest gigantyczna więc się nie poddaję rodgersje będą jeszcze u mnie pięknie wyglądać

alinak 23:01, 07 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Poczytałam o walce z ochojńikami

Walczymy . Jak zaczęłam parę lat temu pryskać promanalem to widzę dużą różnicę tzn . jest tego paskudztwa dużo mniej
ana_art 23:02, 07 lut 2014

a jak te Wasze wióry wyglądają? bo ja jak ten Tomasz niewierny, jak nie zobaczę.... no i muszą przelezakować jak mniemam?
alinak 23:03, 07 lut 2014

ana_art napisał(a)
a larisa jak wysoko rośnie? czy jest problemowa? ciągle dumam nad tym czy różami nie zastąpić rh pod pisardi...

Ania zupełnie bezproblemowa róża , ale masz pod tą wiśnia słońce ?. róże kochają słonce .
ja posadziłam pod tulipanowcem żółtą i się biedna męczy , ale w marcu zaraz przesadzam na nowe miejsce .
ana_art 23:09, 07 lut 2014

alinak napisał(a)

Ania zupełnie bezproblemowa róża , ale masz pod tą wiśnia słońce ?. róże kochają słonce .
ja posadziłam pod tulipanowcem żółtą i się biedna męczy , ale w marcu zaraz przesadzam na nowe miejsce .
to jedno z bardziej słonecznych miejsc u mnie , wiśnia póki co mała, może rh dlatego tam się męczą? Ciągle dumam... czy dać jeszcze szanse rh, które są coraz brzydsze....
alinak 23:11, 07 lut 2014

Agania napisał(a)
Ładnie to zestawienie wygląda

z kompostem i z trocinami podobnie kombinuję, też mam takie zrębki w okolicy, to jakieś zrządzenie losu na reszcie i pożądany skutek, oszczędność i wygląd, i mniejszy przyrost chwastów

Przygotowując nowe rabaty, glinę mieszam z piaskiem i sieję gorczycę, po przekopaniu, byliny mi rosną, że hey, próbowałaś tak zrobię z rodgersjami, jak będzie mizernie..........świecznica już mi rośnie w takim podłożu i jest gigantyczna więc się nie poddaję rodgersje będą jeszcze u mnie pięknie wyglądać

Qrczę nie próbowałam . ja rabaty mam tylko z kompostu , wszystkie lekko podwyższane , więc mogłabym tak zrobić , ale jak to pogodzić , bo piwonie już zamówione a rabaty ...do siewu ?.
Tylko dla kochających kwaśną mieszam ziemię i kompost z torfem kwaśnym . też wszystko dobrze rośnie ,
Agata ja mam kompostu hektolitry , więc używam to co mam -najprościej . jednak taki siew gorczycy pewno innych składników dostarcza ..muszę wypróbować . z gnojówkami ze skrzypu tez się opierałam że smród , a w sumie to przecież nie podlewam co dzień . pilnuję żeby podlewać przed deszczem a oprysk wieczorem
alinak 23:16, 07 lut 2014

ana_art napisał(a)
to jedno z bardziej słonecznych miejsc u mnie , wiśnia póki co mała, może rh dlatego tam się męczą? Ciągle dumam... czy dać jeszcze szanse rh, które są coraz brzydsze....

Ania rh pod drzewem ? nie każdym . a spróbuj podnieść trochę rh. może go utopiłaś w ziemi . miałam tak kiedyś .
pan Pudełko -znany producent Rh z Pisarzowic radził kiedyś w Mai żeby przysadzeniu rh zrobić malutki wzgórek i na tym dopiero sadzić rh .napisz do niego imaila , zrób fotkę i poślij zapytanie . mnie odpowiada na wszystkie pytania . powiedz że kupione u niego ,

Wióry jak wióry , to z strugania desek i obróbki drewna . leżą na kompoście 1 rok .
świeże absorbują azot i rośliny słabo rosną .
Agania 23:30, 07 lut 2014

Alinko, z gorczycą spróbuj, wszyscy mówią, że cisy w żywopłocie rosną powoli, ja im zastosowałam, właśnie pod glinę, piasek i gorczycę, nikt mi nie chce uwierzyć, że mój cisowy szpaler w ciągu 3 lat tak urósł, głupia kocimiętka wyrosła mi na krzaka ponad 1,5 metra to przede wszystkim nawóz i napowietrzenie podłoża a to sprawiła gorczyca.