Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

gusiarz 22:18, 08 lut 2014

Alina - gorczycę w spożywczym kupisz... jako przyprawę
Ale się dzisiaj naumiałam... ochocho... mam kompostownik - jesienią dorabialismy trzecią ogromniastą komorę ze starych palet... A to wapno ma być takie ogrodowe... dobrze rozumiem. Można w casto kupić? Alina mnie jeszcze te mikroorganizmy po mózgownicy chodzą.... one szybko wszystko przerabiają... oglądałam w Mai... Znasz temat?
PS
Kaffka może być gdzie chcecie
gusiarz 22:29, 08 lut 2014

A trociny kiedy dajesz - tylko jesienią? Do tego drugiego kompostownika?
alinak 22:34, 08 lut 2014

monitka napisał(a)
Alinko a ja mam inny bigos. Coś zamieszkało w moim kompostowniku...pełno kompostu powywalanego na zewnątrz i sporo dużych dziur wokół...Wiosną muszę go zdemontować i położyć pod nim płyty chodnikowe.

Monia a nie wyrzucasz czasem jedzenia gotowanego czy resztek chleba ...może być szczur .
załóż trutkę , tylko jak masz zwierzęta to nie wypuszczaj na ogród wtedy . płyt się nie daje , bo kompost potrzebuje bakterii z ziemi .
szczur może przyjść jak wyrzucasz jedzenie , a tego nie wolno na kompost dawać bo bakterie gnilne i kiszka z dobrego kompostu .
znajoma wyrzucała resztki zupy i zleciały się szczury z całej okolicy ... u mnie się takie dziury nie zdarzają .... ponoć lubią tez zamieszkać turkucie podjadki , ale to w oborniku -czytałam
monitka 22:40, 08 lut 2014

Alinko no nie daję właśnie. Chyba że domownikom nie wyedukowanym czasem się zdarzy...tego nie wiem ale chyba szkolenie im jutro przeprowadzę Trutkę wysypię na bank
Gabriela 22:41, 08 lut 2014

Alina, gorczycę na zielony nawóz sprzedają w takich sklepach dla rolników, tam jest i peluszka i koniczyna i łubin żółty, wszystko w tym celu właśnie. Tylko w Wieliczce taki sklep się rok temu właśnie zlikwidował i co teraz?
alinak 22:46, 08 lut 2014

Agnieszka w zwykłym ogrodniczym . ja kupuje na składzie budowlanym takie zwykłe bo tańsze . trociny sypie do pierwszej albo drugiej komory i prawie jak przesypiesz do 3 zdążą się za rok przekompostować. to nie ma aż tak wielkiego znaczenia , bo jak zwapnujesz to zmieni odczyn z kwaśnego

EM - to dla mnie ( ale to moje zdanie ) sprawa dość naciągana . Maja się nie sugeruję bo to firma rodzinna zachwalała , więc opinia nie obiektywna dla mnie .
To tak naprawdę są bakterie które mamy w swojej ziemi i na roślinach, a zostało to wymyślone na potrzeby rolnictwa przemysłowego , gdzie chemie leje się hektolitrami i ziemia jest tak wyjałowiona że tam to bakterii pod lupa nie znajdziesz .
tam też stosowanie EM , jest konieczne żeby przywrócić równowagę ekologiczną gleby . ale czy my w naszym ogródku aż tak te ziemię chemizujemy ?- nie i te bakterie wszystkie mamy . to samo dotyczy mikoryzy ....Ale Agnieszka podkreślam że to moje i paru ludzi z Ak. rolniczej zdanie .
tak więc spory się toczą o tę magię mikoryzy i EM-ów .
lepszy skrzyp , pokrzywa i moje guano z gołębi . widać wyniki a tu ktoś mi każe czekać 3 -4 lata na poprawę ziemi .....cienko to widzę .
alinak 22:47, 08 lut 2014

Gabriela jest w Myślenicach .....był ...ale czy jest..... zasięgnę języka .a ty siejesz w szklarence takie cuda jak gorczyca ?
paniprzyroda 22:50, 08 lut 2014

Spożywcza gorczyca powschodzi, kiedyś tak wysiewałam nasiona lnu U nas na rynku warzywnym jest do kupienia
Gabriela 22:52, 08 lut 2014

Kiedyś raz posiałam z łubinem razem, dawno temu jak była sama glina. Teraz co roku dorzucam kompost i obornik, bo pod pomidory. Ale faktycznie, trzeba by spróbować.

Co do EM-ów - zgoda, lepszy jest nawóz ze zwierzątek. Dostałam dwa litry tego cuda w prezencie, ale florowit za 5 zł działał dokładnie tak samo. EM-y kosztują znacznie, znacznie więcej.
AniaDS 00:37, 09 lut 2014

Ja mogę potwierdzić tyle, że mikoryza w moim ogrodzie ani trochę nie przyniosła rezultatów i tyle.
A kasy sporo wydałam, żeby moim różom było dobrze.