A nie mówiłem, że już zabrakło dla okolicznych ogrodników, bo Ola wszystko już sobie zaklepała.
Jeszcze rok temu jak napisałem w poście, żeby przed wsadzeniem zieleninki najpierw zadbała o glebę i zmontowała sobie porządny kompostownik, to kręciła nosem. Polatała trochę po ,,Ogrodowisku", zajrzała do paru ogrodów i ...
Zrobiła pyszną kolację mężusiowi za to, że zbudował Jej dwukomorowy kompostownik.
Olu. Tak trzeba. Już wiele osób na fajnych pomysłach zaczerpniętych z tego forum założyło własne ogrody. Zapewne oglądałaś 535 odcinek ,,Maja w ogrodzie" który przybliżał krok po kroku zakładanie nowoczesnego ogrodu inspirowanego naturą.
Zostały tam podkreślone takie elementy jak:
1)wcześniejsze poprowadzenie wzdłuż ogrodu linii wodnej i elektrycznej wykorzystanej do podświetlenia elementów architektonicznych .
2)wyniesienie rabat poprzez wybudowanie murków ozdobnych (oporowych).
3)rozluźnienie gliniastego podłoża oraz umieszczanie roślin w próchnicy kompostowej.
4)przenikanie się form ogrodu, tworzenie stref w zależności od ich przeznaczenia i sposobu użytkowania.
5)główny motyw trawnika z trawiastymi przejściami, zamiast betonowych nawierzchni i brukowanych ścieżek.
6)mała architektura ogrodowa, w tym teren rekreacyjny dla dzieci.
7)zastąpienie tradycyjnej altany ukraińską banią.
8)budowa zielonych ścian zastępujących pergole i trejaże.
Powyższe zostało czytelnie przedstawione w projekcie realizowanym przez Panią Marię Zakrzewską w ostatnim odcinku programu Mai.
Natomiast Ty Olu, od dawna masz już to wszystko uwzględnione w swoim wątku.
Niedawno jeden z Ministrów podkreślił, że ...był to ukraiński a nie rosyjski. Nie wiem za bardzo o co w tym wszystkim chodziło, w każdym bądź razie dostał od niejakiego Prezydenta notkę do wyjaśnienia.
Jak myślisz Toszka?
Czy po tym co napisałem w wątku Oli, ja też mam się bać listonosza?
Tak właśnie myślałam Waldku Podłączam się do pytania Violi - kiedy można coś posadzic na rabacie przekopanej na wiosnę z obornikiem albo posiac trawę? Ja będę mieszac z mączką bazaltową.