Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Viola 13:00, 22 lut 2015

Toszka napisał(a)

Violu, to zależy którą warstwę obornika dostaniesz - czy tę z jesiennej warstwy produkcyjnej, czy też z późno zimowej/wczesnowiosennej.

No właśnie, a skąd ja to będę wiedziała???

Ludzie powiedzcie jeszcze (bo tu same mądre głowy z Olą na czele )co z tymi opryskami. Dzisiaj, jutro chcę miedzianem opryskać moje drzewa liściaste, bukszpany, berberysy i róże. Dobrze, dobrze??? I teraz zagwostka czyli trudny problem. Mam ambrowca w tym białym co go nałożyłam, żeby ambrowiec nie zmarzł zimą i teraz domyślam się, że przed pryskaniem mam to zdjąć , ale co potem ???? Znowu opatulic to drzewo? Czy zostawić już odkryte do hartowania się. Dodam, że tylko jednego ambrowca okryłam, dwa pozostałe są gołe. Zobaczę jak liście puszczą (jeśli puszczą) jaka różnica.
Viola 13:06, 22 lut 2015

waldek727 napisał(a)

A nie mówiłem, że już zabrakło dla okolicznych ogrodników, bo Ola wszystko już sobie zaklepała.
Jeszcze rok temu jak napisałem w poście, żeby przed wsadzeniem zieleninki najpierw zadbała o glebę i zmontowała sobie porządny kompostownik, to kręciła nosem. Polatała trochę po ,,Ogrodowisku", zajrzała do paru ogrodów i ...
Zrobiła pyszną kolację mężusiowi za to, że zbudował Jej dwukomorowy kompostownik.
Olu. Tak trzeba. Już wiele osób na fajnych pomysłach zaczerpniętych z tego forum założyło własne ogrody. Zapewne oglądałaś 535 odcinek ,,Maja w ogrodzie" który przybliżał krok po kroku zakładanie nowoczesnego ogrodu inspirowanego naturą.

Zostały tam podkreślone takie elementy jak:
1)wcześniejsze poprowadzenie wzdłuż ogrodu linii wodnej i elektrycznej wykorzystanej do podświetlenia elementów architektonicznych .
2)wyniesienie rabat poprzez wybudowanie murków ozdobnych (oporowych).
3)rozluźnienie gliniastego podłoża oraz umieszczanie roślin w próchnicy kompostowej.
4)przenikanie się form ogrodu, tworzenie stref w zależności od ich przeznaczenia i sposobu użytkowania.
5)główny motyw trawnika z trawiastymi przejściami, zamiast betonowych nawierzchni i brukowanych ścieżek.
6)mała architektura ogrodowa, w tym teren rekreacyjny dla dzieci.
7)zastąpienie tradycyjnej altany ukraińską banią.
8)budowa zielonych ścian zastępujących pergole i trejaże.

Powyższe zostało czytelnie przedstawione w projekcie realizowanym przez Panią Marię Zakrzewską w ostatnim odcinku programu Mai.
Natomiast Ty Olu, od dawna masz już to wszystko uwzględnione w swoim wątku.

A ten znowu swoje
kosolka 18:43, 22 lut 2015

Waldku - to nie tak ze kręciłam nosem. Ja po prostu dopiero zaczynałam.. A tutaj wiadomo - codzienne czytanie i od lipca (czyli od kiedy jestem) sporo się nauczyłam. A Ty zarzuciłeś mnie informacjami, takimi w Twoim stylu, dobrze wiesz o co chodzi, i poczułam się trochę zaatakowana. ALe teraz już wszystko zmierza w dobrym kierunku Pozdrawiam! PS. Miało być Cię mniej na forum, a jest nawet jakby więcej
kosolka 18:48, 22 lut 2015

MirellaB napisał(a)

Nie wiem jaka to odmiana, ale tak sądziłam je wiosną.
Czy to ma znaczenia do cięcia?

Mirelko, ja też się dopiero uczę, więc poproszę mądrzejszych o poprawienie mnie jeżeli źle mówię:
Skoro sadziłaś maliny wiosną i nie owocowały, znaczy to że masz odmianę która owocuje na pędach dwuletnich. Czyli- nie powinnaś ich ciąć teraz, tylko dopiero po owocowaniu - wytniesz te pędy na których były owoce. Zostawisz tylko te, na których ich nie było, bo na nich będziesz miałą maliny w przyszłym roku.
kosolka 18:51, 22 lut 2015

Viola, ty jesteś niemożliwa Zawsze mnie ubawisz
A powiedz mi - u Ciebie już tak ciepło że chcesz oprysk robić?
MirellaB 18:55, 22 lut 2015

kosolka napisał(a)

Mirelko, ja też się dopiero uczę, więc poproszę mądrzejszych o poprawienie mnie jeżeli źle mówię:
Skoro sadziłaś maliny wiosną i nie owocowały, znaczy to że masz odmianę która owocuje na pędach dwuletnich. Czyli- nie powinnaś ich ciąć teraz, tylko dopiero po owocowaniu - wytniesz te pędy na których były owoce. Zostawisz tylko te, na których ich nie było, bo na nich będziesz miałą maliny w przyszłym roku.

Aha. Rozumię. Dziękuję. Skreślam cięcie malin w moim zeszyciku ogrodowym, bo już sobie zapisałam ze znakiem ? żeby je ciąć teraz.
Twoją odpowiedź skopiowałam do siebie .
Toszka 19:42, 22 lut 2015

W kwestii obornika - jeśli obornik jest dojrzały, to śmiało można przekopać i sadzić. Część zostawić sobie do podsypania w dołki np. pod pomidory. Jeśli obornik niedojrzały to trzeba go albo na kompost dorzucić, albo gdzieś złożyć na boku. Na przyszłą wiosnę będzie jak się patrzy.
Dojrzały obornik jest pachnący (no, nie wierzę, że to piszę), pulchny, sypki i wygląda jak torf. Nie sposób się pomylić.

Violu, jeszcze w nocy mamy przymrozki (dziś ma być minus 3 i śnieg) za wcześnie, za zimno na oprysk. Drzewo jeśli opatulone, to tak je zostaw. To najgroźniejsza jest teraz taka temperatura - w dzień 10, a w nocy -3.

W sprawie bani - dodam jako ciekawostkę - rosyjska bania jest minimum dwuetarzna, co na polski oznacza, że min. piętrowa, metrażowo min. 100m kw.... Ja tam bym wolała tę rosyjską....banię, oczywiście
kosolka 19:49, 22 lut 2015

Zamówiłam urodzinowo powojniki :

Clematis Jenny Caddick - towarzystwo dla Giardiny
http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Jenny-Caddick/338

Clematis Grupa Texensis 'Princess Diana' (moje chciejstwo od dawna )
http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Grupa-Texensis-Princess-Diana/247
-na pergolę przy tarasie, o którą nie tak dawno pytałam. Jeszcze tylko coś im w nóżki.. Do tych róż:

Clematis montana var. rubens - do bluszczu i winobluszczu na blaszak
http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-montana-var.-rubens-powojnik-gorski/301
kosolka 19:50, 22 lut 2015

Toszka, dobrze napisałam o malinach Mirelli???
Gardener27 20:05, 22 lut 2015

Dziś urodzinowo ? Wszystkiego najlepszego Olu

Wstyd się przyznać ale żadnego powojnika u siebie nie posiadam Chyba czas to zmienić

Pozdrawiam