Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

katiaxx 13:00, 13 mar 2015

a z ciekawości - ile kosztuje kilo dżdżwonic ?
czy jak są dżdżownice to nie można przyśpieszacza ?
katiaxx 13:02, 13 mar 2015

bdan napisał(a)
A mnie ten awatarek bardziej się podoba. Ale ja to jestem z pokolenia, które uczono, że języka nie wolno pokazywać, bo nie przystoi

No i teraz mamy elegancką Olę

i jaka grzeczniusia
Krakus 13:20, 13 mar 2015

katiaxx napisał(a)
a z ciekawości - ile kosztuje kilo dżdżwonic ?
czy jak są dżdżownice to nie można przyśpieszacza ?

wow kilo ;O spora pryzma na a. ok 100 dżdżownic 10 zł ale to się podobno mnoży dość szybko jak im się celulozę daje nie można dawać do kompostu za duzo cytrusów, igliwia,

zresztą nie będę się wymądrzał bo to nie moja wiedza:

http://www.dzdzownicekalifornijskie.cba.pl

"Po co nam hodowla?
Mamy ciągle dostęp do dżdżownic różnych wielkości, które są dobrą przynętą wędkarską. Możemy ograniczyć odpady domowe nawet o 20%, znaczy to, że mamy o 20% więcej miejsca w koszu na śmieci. Hodowla jest mało uciążliwa, dżdżownice bardzo szybko się rozmnażają, tworzą ekologiczny kompost. Cena 500szt. to ok. 40zł + wysyłka , w jeden sezon mamy ok. 4500 szt. , pamiętaj, że 20 szt. w sklepie to koszt od 3 do 4 zł , a nasza hodowla to inwestycja na lata. Zimą zalecam włożenie szmat do skrzyni moja hodowla, przetrwała tak drugą zimę"

można poczytać
Mysza 13:43, 13 mar 2015

Avatarek ładny, ale gdzie zdjęcia modrzewi???
katiaxx 14:12, 13 mar 2015

Krakus napisał(a)

wow kilo ;O spora pryzma na a. ok 100 dżdżownic 10 zł ale to się podobno mnoży dość szybko jak im się celulozę daje nie można dawać do kompostu za duzo cytrusów, igliwia,

zresztą nie będę się wymądrzał bo to nie moja wiedza:

http://www.dzdzownicekalifornijskie.cba.pl

"Po co nam hodowla?
Mamy ciągle dostęp do dżdżownic różnych wielkości, które są dobrą przynętą wędkarską. Możemy ograniczyć odpady domowe nawet o 20%, znaczy to, że mamy o 20% więcej miejsca w koszu na śmieci. Hodowla jest mało uciążliwa, dżdżownice bardzo szybko się rozmnażają, tworzą ekologiczny kompost. Cena 500szt. to ok. 40zł + wysyłka , w jeden sezon mamy ok. 4500 szt. , pamiętaj, że 20 szt. w sklepie to koszt od 3 do 4 zł , a nasza hodowla to inwestycja na lata. Zimą zalecam włożenie szmat do skrzyni moja hodowla, przetrwała tak drugą zimę"

można poczytać

sorki, myślałam że się kupuje na kg dzieuję za info
kosolka 19:49, 13 mar 2015

O dzdzownicach się pomyśli.
Zdjęcia modrzewi? Nie wpadłam na to One takie nieogrodowe Znaczy- nas cieszą bardzo, bo nie ma już pustych miejsc, jest ładnie i równo. No i bardzo je lubię, takie są.. nieoczywiste Rosną jak im się podoba, gałązki powyginane, wiosną cudne jaskrawozielone, jesienią rude..i szyszki mi się przydają Uzupełnialismy drzewkowe braki. Na tyle drzew ile mamy trochę strat było niestety. Trochę się nie przyjęło, kilka w ubiegłym roku zalatwily nornice (!!), a teraz z kolei widziałam poobżerane brzozy i wierzby mandzurskie. Nie wiem kiedy te zwierzaki to robią. Stawiam na sarny. Ale nigdy ich tu tak blisko nie widziałam.
kosolka 20:25, 13 mar 2015

Aaa, i wiadomość dla wszystkich zakręconych, na pocieszenie, że można sie zakręcić i nie wstydzić. Zamówiłam drugi raz pomponelle 3 szt. Jesienią wsadzilam, a miesiąc temu zamówiłam znowu, bo zapomniałam. I dopiero wczoraj do mnie dotarło. Mogłabym wymienić, bo dopiero pod koniec m-ca wysyłka, ale tak sobie myślę, że 6 szt na rabacie bedzie wyglądało bardziej imponująco niż 3 Chyba że poszperam przypadkiem i coś mi wpadnie w oko, a moja ulubiona sprzedająca się zgodzi
kosolka 21:09, 13 mar 2015

Kombinuję z kształtem. Prostokąt to taras,u góry fragment domu. Po prawej pergola z różą istnejąca. Rabata z róami u góry istnejąca. Jabłonka royality rośnie w tym miejscu. Nie wiem czy ją wywalać. Pomiędzy roślinkami po lewej stipa i jarzmianki albo jeżówki, coś przy samym tarasie jeszcze, tam gdzie różowe owale. Najważniejsze teraz ustalić kształt, bo spędza mi to sen z powiek..
waldek727 22:12, 13 mar 2015

kosolka napisał(a)

Nie.. Dżdżownic nie ma.

Olu.
Wiem, że człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach.
Wiem też, że jeszcze nikomu nie udało się stworzyć ogrodu od A do Z tak na tip-top bez żadnych poprawek. Korzystając z ,,Ogrodowiska" najważniejszą rzeczą w tym wszystkim jest to, aby tych błędów popełniać jak najmniej.
Ostatnio widzę w Twoim wątku i jestem z tego bardzo usatysfakcjonowany, że zakładając swój ogród poważniej podchodzisz do arkanów niełatwej sztuki ogrodniczej. Zainteresowałaś się prawidłowym cięciem krzewów i drzew, posiadasz już własne kompostowniki, a w drodze jest obornik który niebawem zasili i nieco rozluźni glebę w Twoim ogrodzie. W niedługim czasie Twoje rośliny za to wszystko co teraz dla nich robisz podziękują Ci pięknym i zdrowym wyglądem.
Pozwól, że doceniając pracę Twoich rąk, na ,,Święto Wiosny" podaruję Ci od siebie ogrodowy souvenir, w postaci dużej porcji zarodowej dżdżownic kalifornijskich (eisenia fetida) które pochodzą z certyfikowanej hodowli.
Jeżeli wyrazisz Olu chęć posiadania własnej hodowli tych cudownych stworków w swoim kompostowniku, to prześlij mi na PW adres pod który będę mógł przesłać Ci ,,kalifornijki".
Pozdrawiam.
kosolka 22:17, 13 mar 2015

Waldek - zaniemówiłam!! Oczywiście że wyrażę chęć Zwłaszcza że o nich jeszcze nie myślałam. Wszystko przychodzi stopniowo. Dziękuję że o tym pomyślałes za mnie